Hlavní obsah
Sport

Trio Čechů v Leverkusenu má šanci se zařadit mezi legendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl /Jager

Pokud máme hledat největší fotbalové překvapení tohoto víkendu, je v tomto ohledu horkým kandidátem například slavný Bayern Mnichov, který po minulé porážce ve šlágru s Leverkusenem prohrál také na hřišti Bochumi.

Článek

Vzhledem k tomu, že vedoucí tým splnil roli favorita v zápase s Heidenheimem, zvýšil se jeho náskok již na osm bodů. Vysněný mistrovský titul se tak objevil u fanoušků Leverkusenu ještě v reálnějších konturách.

Hned dvěma německými tituly se dnes mohou pochlubit Miroslav Kadlec a David Jarolím. První jmenovaný slavil dvakrát v dresu Kaiserslauternu, ten druhý naopak v Bayernu, kde však svou měrou na hřišti příliš nepřispěl, neboť v dresu německého giganta nastoupil za tři sezóny jen k jednomu soutěžnímu utkání. Po sedmi letech od prvního titulu slavil s Kadlecem německý primát také Pavel Kuka. Jednalo se z českého pohledu o jednu z nejpovedenějších bundesligových sezón. Před povedeným EURO 96 a legendárním angažmá v anglickém Liverpoolu slavil s Borussií Dortmund německý titul také Patrik Berger a v případě stejného týmu jsme byli svědky mistrovských oslav v roce 2002. Králi Vestfálska a celého fotbalového Německa se zde stali Jan Koller a Tomáš Rosický.

Bude deset českých mistrů Bundesligy?

Na konci minulého tisíciletí a zatím poslední české oslavy německého titulu se konaly před patnácti lety v dresu Wolfsburgu. Českou stopu zde zanechal Jan Šimůnek, který si německou nejvyšší soutěž zahrál také v dresu Kaiserslauternu a Bochumi. Český obránce se stal jedním z hráčů, pro které bylo Německo minimálně z fotbalového hlediska skutečně osudovou zemí. Případný letošní trumf Leverkusenu by však byl v mnoha ohledech jedinečný.

Na německém fotbalovém primátu by se totiž podíleli hned tři Češi. Momentální brankářskou dvojku představuje v Leverkusenu Matěj Kovář a o místo v útoku zde bojují dva hráči se sparťanskou minulostí. O místo mezi evropskou fotbalovou elitou zde totiž bojují Adam Hložek a Patrik Schick, jenž se na momentální bundesligové pozici Leverkusenu podílel také hattrickem do sítě Bochumi, přičemž, pokud by se v jeho případě opět nedostavily jisté zdravotní problémy, mohl být výčet jeho bundesligových gólů mnohem bohatší. Nyní všichni čekají s napětím na povedené jaro před evropským šampionátem, který se mimochodem také odehraje v Německu.

Zvládne tým zápas proti historii?

Do nejvyšší německé soutěže Leverkusen postoupil v roce 1979 a od té doby ji už nikdy neopustil. Celkem pětkrát se umístil na druhém místě a šestkrát měla jeho bundesligová sezona bronzovou příchuť. Na titul německého fotbalového mistra si však tým skutečně nikdy nesáhl. I kvůli tomu dostal celkem trefnou přezdívku Neverkusen (nikdy nepolíben). Fanoušci nechtějí chválit dne před večerem, ale i díky nečekaným ztrátám Bayernu Mnichov má jejich milovaný tým mistrovskou šanci, kterou si ani před začátkem tohoto ligového ročníku nikdo příliš nepřipouštěl.

Když pomineme momentální tři Čechy na soupisce tradičního bundesligového týmu, vzpomenou si dříve narození fanoušci vestfálského týmu možná také na další české trio ve složení Pavel Hapal, Jan Šimák a Michal Kadlec, přičemž tito hráči se nikdy společně nepotkali na soupisce tohoto týmu. Všichni však jistě drží palce svému někdejšímu zaměstnavateli, aby prolomil jedno velké německé fotbalové prokletí. Jeho dres v minulosti oblékali i někdejší němečtí fotbaloví reprezentanti jako Bernd Schuster či Michael Ballack. Pokud Bayer Leverkusen i se třemi Čechy na soupisce promění během tohoto fotbalového jara sen ve skutečnost, stanou se všichni členové soupisky bez ohledu na herní vytížení skutečnými klubovými legendami, kterým se povedlo prolomit jedno více než čtyřicet let dlouhé fotbalové prokletí, kvůli kterému byl klub logicky také terčem posměchu. Tři čeští fotbalisté mohou být součástí jednoho krásného fotbalového příběhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz