Hlavní obsah

Trpišovo české jádro. Dotáhnou domácí fotbalisté Slavii za titulem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jager/Žongl

Pokud bývají první zápasy po reprezentační pauze ospalé a opatrné, nedělní souboj Jablonce se Slavií tento předsudek zbořil. Oba týmy předvedly solidní výkon, pro sešívané nakonec hrála jednoduše kvalita v koncovce.

Článek

A podrželo jo to, co symbolizuje nejlepší éru Jindřicha Trpišovského ve Vršovicích – ve formě hrající Češi!

Celkově 12 slávistů odjelo na reprezentační srazy svých zemí, z toho dva do Afriky. Po pauze na ně čekal venkovní zápas, navíc proti Jablonci, který v posledním utkání vyhrál nad Libercem vysoko 5:0. Suma sumárum, Slavii čekal po dvoutýdenním čekání snad nejhorší možný soupeř.

A Jablonec se nedal zadarmo. Měl lepší vstup do zápasu, patřila mu i většina druhé půle, jenže v koncovce prostě nebyl dost kvalitní. Přesto si troufnu říct, že takovýhle výkon proti loňské nebo předloňské Slavii by stačil minimálně na bod. Sešívaní totiž venku hořeli, což se letos konečně neděje.

Trpišovo české jádro

Ubylo rotace a na hřišti to funguje? To by bylo trochu jednoduché. Trpišovský uměl i v minulosti stavět hru na některých individualitách, často i bez formy. Ve Slavii byl každopádně nejúspěšnější, když ho táhli Češi. Řeč je nyní o éře, kdy sešívaní zásobovali českou repre.

Tehdy to byl Tomáš Souček, Vladimír Coufal, Ondřej Kúdela, Jan Bořil, Tomáš Holeš, David Zima a Lukáš Provod. Poslední čtyři se nyní vrátili do skvělé formy, přidali se Antonín Kinský s Tomášem Chorým a půlka sestavy z českých hráčů dělá divy.

Mít rozehrané domácí fotbalisty má několik výhod. Přestože komunikační bariéra je v dnešní době už trochu pasé, Češi spolu v zápasové rychlosti logicky komunikují lépe. Dále vedle sebe nastupují za národní tým, což je ještě více sehrává. A na dvojicích Provod-Chorý, Bořil-Holeš se to projevilo hodně pozitivně.

Češi dodávají potřebný klid

Jak již bylo zmíněno výše, Slavii trápily venkovní zápasy. I to souvisí s počtem Čechů na hřišti, protože venkovní zápasy jsou v naší lize specifické. Proti velké trojce většina týmů zdržuje, hraje hodně tvrdě, což právě čeští hráči nejlépe pochopí a nejlépe s tím dokáží pracovat. Jablonec byl výjimkou, protože se hnal ostře za vyrovnáním.

Hodně expertů kritizovalo příchod Chorého, přitom právě takový typ hráče je do venkovních zápasů extrémně platný. Tentokrát sice nedal gól, ale celý zápas stoprocentně odmakal. Pokračovat bychom mohli jméno od jména, Bořil je typický lídr pro výjezdy, Zima má pro ně zase potřebný klid, který stoper potřebuje. Slavia nyní zkrátka stojí na české pohodě

Autor textu: Eduard Nosek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz