Hlavní obsah
Sport

Turbulentní vývoj na Spartě a jeho možné pokračování

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Sparta zažila dvě velmi povedené sezóny a dle očekávání je o její hráče i realizační tým velký zájem v zahraničí. Během několika dní se tak letenští připravují nejen na ztrátu hlavního trenéra, ale také na odchod svého kapitána.

Článek

Zda tímto výprodej na Spartě končí, na to si budeme muset ještě počkat. Okolnosti ovšem napovídají, že se o poslední odchody rozhodně jednat nemusí.

Se začátkem EURO se na chvilku přestupové spekulace uklidní, aby se po jeho skončení opět roztočily na plné obrátky. Už první posila Pražanů ale ukázala, že je potřeba myslet na zadní vrátka. Dává tušit, že dalším na seznamu hráčů chtěných v zahraničí bude někdo z dvojice Haraslín – Birmančevič. Po jejich výkonech v poslední sezóně se není čemu divit.

Sparta hledá kapitána. Zn. spěchá!

O přestupu Ladislava Krejčího do španělské Girony se vědělo již od zimní přestávky. Ač sám hráč tvrdil, že nic dohodnuté není, jeho odchod byl vskutku očekávaný. Na Spartě strávil 5 sezón a progres, který udělal od chvíle, kdy se v jejím dresu objevil poprvé, je obdivuhodný. Zahraniční angažmá si tak jednoznačně zaslouží.

Krejčí platil za kontroverzního hráče, který nešel pro záludnost daleko. Snad jen plzeňský Chorý dokázal v tomto ohledu předčit právě Krejčího. Vyhlášený byl také neustálými výlevy vůči rozhodčím. Na druhou stranu těžko bychom ve Fortuna Lize hledali hráče, který by byl tak velkým bojovníkem a zároveň se dokázal během několika málo sezón vypracovat z vyjukaného hošíka na skutečného lídra kabiny. O to složitější bude hledání kapitána pro následující sezónu.

V současném kádru Sparty další takový typ hráče není. Ten, jenž by spoluhráče motivoval, dodával jim sebevědomí svými výkony, ale dokázal je i pořádně sjet, když se něco nepovede. Filip Panák, který Krejčího zastupoval, je úplně odlišným typem fotbalisty. Povahově hodný kluk s chladnou hlavou. To úplně nejsou vlastnosti kapitána, který musí tým strhnout a nadchnout ho pro společnou věc. Jediným takovým typem fotbalisty je v současném kádru Laci. Proti jeho nominaci na kapitána však hovoří nejen hierarchie uvnitř týmu, ale také fakt, že základní sestavu nemá jistou. Asi všem je jasné, že kapitánem se stane Filip Panák. Jestli je to správná volba ukáže až čas.

Rošáda na trenérském postu s nádechem naděje

To nehorší, co mohlo Spartu potkat, je odchod trenéra Priskeho do nizozemského Feyenoordu. Během posledních deseti let se na střídačce letenských vystřídalo bezpočet trenérů a žádný neobstál. Do očí sparťanských fanoušků tak žene slzy skutečnost, že když už konečně najdou úspěšného trenéra, sáhne po něm ihned někdo jiný. Pro Briana krok kupředu, který je potřeba mu přát s velkým díky, za to co pro Spartu dokázal. Pro samotný tým obrovská ztráta, kompenzovaná setrváním realizačního týmu.

A-tým převzal Lars Friis, dosavadní asistent Priskeho, což dává naději v pokračování nastoleného trendu s drobnou nadstavbou. Tým za Briana Priskeho totiž nedokázal reagovat na průběh utkání jinak, než že vyměnil několik hráčů na stejném postu. Jestli se Friis nebude bát upravit rozestavení či styl hry, může to přinést jen pozitiva. Nový trenér má rozhodně na čem stavět. Jestli ovšem dokáže kráčet v Priskeho šlépějích, to ukáže až následující období.

Lars Friis nemusí být přešlapem, který jsme viděli například při pokusu „Stramaccioni“. V minulosti působil jako hlavní kouč na lavičce Viborgu, který dotáhl z druhé ligy až na osmé místo nejvyšší dánské soutěže. Další angažmá v Aalborgu se sice nevydařilo, ale od té doby ušel kus cesty pod křídly Priskeho. Získal tím celou řadu zkušeností, které nyní může zúročit a třeba se vydat ve šlépějích svého učitele do věhlasnějších soutěží. Sparta ale udělala nejlepší možné rozhodnutí, protože ji nečeká přestavba týmu, změna taktiky, rozestavení atd. Prostě jen pokračuje v nastoleném trendu, který ji přinesl úspěchy.

Po EURO bude opět živo

Spartě zůstává před mistrovstvím Evropy v kádru celá plejáda hráčů, kteří si svými výkony o zahraniční angažmá říkají zápas co zápas. Mezi takové patří například Martin Vitík. Ve svém věku už ukázal, že vyniká velmi precizní hrou, která rozhodně nepostrádá nápaditost ani tah na branku. Z pozice obránce velmi solidní vklad.

To nejcennější co Sparta má ale najdeme na druhé straně hřiště. Dvojice Haraslín – Birmančevič. Oba fotbalisti světové extra třídy. Bylo by skutečně s podivem, kdyby se na tyto hráče neptaly týmy z nejlepších soutěží v Evropě. Letenští ale prodávat nemusejí. Vypadá to, že vše bude otázkou toho, zda se Sparta dokáže prokousat do Ligy mistrů. V takovém případě naděje fanoušků na setrvání těchto hráčů rapidně rostou. V opačném případě lze předpokládat, že minimálně jeden z nich odejde pryč.

Současná Sparta dokázala vystavět velmi kvalitní tým. Nezbývá než doufat, že některého z hráčů nepřemůže touha hrát v zahraničí za každou cenu a utopit svůj talent i potenciál v Turecku. To nám předvedla již hezká řádka českých fotbalistů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz