Hlavní obsah
Sport

Ukrajinští fanoušci ovládli Eden. Čeští fotbalisté si stěžují na (ne)domácí prostředí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký - Žongl magazín

Česká reprezentace vyhrála na hřišti zápas s Ukrajinou, v hledišti to ovšem vypadalo trochu jinak. Chvílemi si totiž člověk připadal, jako by ani nebyl na pražském stadionu. Může za to chyba pořadatelů, nebo nechuť domácích fanoušků přijít fandit?

Článek

Ukrajina hraje v Edenu domácí zápas proti Česku?

Že se tentokrát nebude jednat o klasické domácí utkání bylo jasné už před vstupem na stadion. V autobusech i tramvajích mířících na stadion byla často slyšet více ukrajinština než čeština, před stadionem to bylo ještě patrnější. Potkali jste tu řadu lidí s ukrajinskými vlajkami a dalšími předměty či prostě ve žluto-modrých barvách. Ženy zde různé předměty ostatně i prodávaly.

Fotbalisté si stěžovali na nedostatek domácích fanoušků

I uvnitř stadionu byla situace podobná. Z mého pohledu na každé tribuně se nacházeli fanoušci hostů. Klasické rozdělení domácí/hosté tu neexistovalo. Není se potom čemu divit, že si na danou věc „stěžovali“ i domácí fotbalisté.

Je mi úplně jedno, jak se na mě bude kdo dívat. Ale tohle je strašidelné. Přece nemůžeme dopustit, aby se takhle lístky prodaly. To raději budu hrát na prázdném stadionu. Tohle je český nároďák a my jsme v Praze. Všichni jsme viděli, jak to vypadalo. Strašný.
český reprezentant Václav Černý

A podobně se k dané situaci vyjadřovali i další hráči. Otázkou ovšem zůstává, na čí straně je vlastně chyba. Měl pořadatel zajistit, aby se vstupenky nedostaly k tolika ukrajinským fanouškům? Neměl být vydán zákaz předmětů s ukrajinskými barvami na jiném místě než v kotli hostí? Ostatně něco podobného je u nás běžnou praktikou. Proč tomu tak nyní nebylo?

Mrzí mě, že nás v tom lidé nechali. Věděl jsme, že Ukrajinců bude hodně, ale myslel jsem si třeba půl na půl, takové finále MOL Cupu. Mrzelo mě, že se na nás fanoušci po jednom zkratu vykašlali.
Český reprezentant Pavel Šulc

Byla to chyba pořadatele, nebo nedostatek zájmu českých fanoušků?

Proti válkou zužovanému státu si to ovšem zřejmě pořadatelé nechtěli dovolit. Neberte mě ve zlém. Nic proti Ukrajincům nemám. Na druhou stranu v případě domácího utkání by vše mělo být zařízeno tak, aby prostě byla atmosféra a síly opravdu ve prospěch celku z dané země. Jinak to vlastně nedává smysl. I když chápu, že Ukrajina momentálně nemůže hrát ve vlastní zemi a moc mě to mrzí. Na dané skutečnosti to ovšem nic nemění.

Mohli ovšem pořadatelé udělat ohledně prodeje vstupenek něco jinak? Asi moc ne. Nebo to alespoň budou tvrdit. Chápu, že je celá situace dost složitá. Stojím si ovšem za tím, že vůči českým fotbalistům to bylo trochu neuctivé. Ostatně z jejich reakcí bylo poměrně patrné, že jim to také vadilo. Jsem vlastně docela zvědavý, jestli k tomu vydá FAČR nějaké vyjádření. Asi se nedozvíme, zda nedostali fotbalisté za svá slova kritiky vyčiněno.

Utkání sice nebylo vyloženě vyprodané, ale většina stadionu byla zaplněná. Mohlo se tak stát, že ukrajinští fanoušci „zabrali“ místa těm českým? Za mě teoreticky ano. Na zbývajících pár sedaček třeba nechtěli jít nebo neměli možnost sehnat vstupenky pro více vedle sebe. Byl by v případě neprodaných míst ukrajinským fanouškům stadion poloprázdný? To se nedozvíme, ale nemyslím si, že na to mělo vliv zpackané utkání s Gruzií. V dané době přeci prodej vstupenek dávno běžel.

Jakkoliv to zní špatně souhlasím s tím, že to prostě nebyl hezký pohled. Češi měli být v Edenu doma, udělat tu správnou atmosféru. Bohužel tomu bylo zcela jinak. Znovu opakuji, že naprosto nic nemám proti ukrajinským fanouškům. Jde o problematiku jako takovou, vadilo by mě to u jakéhokoliv jiného národu.

Zdroj citací: https://www.sport.cz/clanek/fotbal-liga-narodu-ukrajinci-v-praze-jako-doma-strasidelne-lide-se-na-nas-vykaslali-mrzi-fotbalisty-5036268

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz