Hlavní obsah
Sport

Upadá reprezentace v nezájem? Děje se tak z logiky věci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / Žongl magazín

Po nepochopitelné blamáži v Gruzii měli čeští fotbalisté jedinou možnost. Do vršovického Edenu přijel tým Ukrajiny a tým trenéra Ivana Haška ho musel za každou cenu porazit.

Článek

Obtížnost pozice české reprezentace se však ukázala v plné nahotě ještě před zahájením zápasu. Vyprodaný soutěžní zápas reprezentace? Toho bychom se v rámci úterního pražského večera nedočkali. Navíc byla často patrná převaha fanoušků mluvících ukrajinsky a často to vypadalo, že Ukrajina hraje doma, což v jejím případě již více než dva roky ze známých důvodů není možné.

Bohužel navázáno na evropský šampionát

Český tým chtěl nechat zapomenout na nepovedený evropský šampionát v Německu, kde skončil již v základní skupině. To samé potkalo Ukrajinu, kterou o skóre předstihli Slováci. Nicméně semeno pochybnosti je zaseté podle všeho stále hlouběji a Ivan Hašek, kterému již podruhé byla v jistém smyslu vnucena role spasitele nevypadá jako trenér s vizí a jasnými představami. V roce 2009 byl jednoznačně zvolen předsedou tehdejšího ČMFS, ale na svou funkci sám po necelých dvou letech rezignoval a šel hledat znovu štěstí do arabského světa. Po odstoupení Jaroslava Šilhavého byl vnímán jako jediná možná náhrada. Jako by si vedení FAČR v čele s Petrem Fouskem nepřipouštělo, že i Ivan Hašek stárne.

Možná až příliš mnoho optimismu před evropským šampionátem dodala představitelům českého fotbalu fakta, že reprezentace porazila Norsko, Arménii, Maltu a Makedonii. Už samotná jména soupeřů jsou při vší úctě důvodem k zamyšlení. Proč byla konfrontace například s týmy ze západní Evropy něčím nemožným? Následný výsledek evropského šampionátu měl v tomto ohledu až příliš nepříjemnou logiku a svou zodpovědnost by si měl uvědomit i momentální český fotbalový šéf, přičemž židle pod ním podle všeho není z nejpevnějších.

Měli hráči ještě horké hlavy?

Český záložník Václav Černý bezprostředně po skončení zápasu mluvil o tom, jak děsivé je to, že na reprezentačním zápase v Praze si ohledně atmosféry skutečně nepřipadá jako doma. Berme jako polehčující okolnost fakt, že rozhovor proběhl bezprostředně po zápase a s hráčem pochopitelně ještě cloumaly emoce. Následující den už by třeba mluvil trochu jinak a uvědomil by si například to, že on sám má velký podíl na tom, jaká byla atmosféra v hledišti, kterou hráč, jenž má v životopise kluby jako Ajax Amsterdam či Glasgow Rangers patrně velmi pozorně vnímá.

Druhé vystoupení české reprezentace v rámci Ligy národů sice skončilo vítězstvím, ale když se podíváme na hřiště i do hlediště, dostaví se stále řada otazníků ohledně reprezentace například již před dalším zápasem této soutěže, jenž se odehraje za měsíc s Albánií. Bude ještě Ivan Hašek stále trenérem reprezentace? Neproběhnou změny v rámci generality FAČR? Jméno Ivan Hašek mělo fanoušky uklidnit, ale opět bylo dosazeno v poněkud neklidné době.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz