Hlavní obsah
Sport

V klíčové sezoně klenot Baníku nehraje. Není čas na odchod?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ostravský záložník Filip Kaloč oslavil v únoru třiadvacáté narozeniny. To je pro fotbalistu věk, ve kterém se talentovaní hráči odcházejí rozvíjet do zahraničí a ti šťastnější tam již působí.

Článek

Což o to, talentu má produkt mládežnické akademie Baníku dozajista dost, angažmá o level výše mu ale zatím uniká, byť i přes mladý věk kope ligu za áčko už tři roky.

68. 20. Ne, nejedná se o počítání jako v americkém fotbalu. Tato čísla odráží Kaločovu přítomnost na trávníku v rámci letošní sezony. První zápas odstartoval v základu a k porážce 1:3 s Libercem také přispěl svým dílem, což ho společně s dalšími stálo flek v zápase doma proti Slovácku. Nakonec si zahrál pouhých dvacet minut, ve kterých trenéra Hapala zřejmě nepřesvědčil, neboť zápas v Plzni, sledoval pouze z lavičky. To pro hrdého odchovance s takovým renomé, jakým se v jeho věku může chlubit málokdo, rozhodně není nic příjemného.

Samozřejmě, pokles formy může potkat a potkává daleko zkušenější i slavnější hráče. Kapitána českých lvíčat bohužel potkal v nejhorší možný okamžik. Ještě v červnu před začátkem Eura jedenadvacítek se budoucnost jevila více než slibně. Ačkoli Baník sezonu zpackal, Kaloč patřil k pilířům základní sestavy a nějaký ten pátek i řekněme k těm výraznějším osobnostem týmu. Ne náhodou se dostal do hledáčku zajímavých evropských týmů.

Inspirací může být Greguš

Po vypadnutí jedenadvacítky na Euru je vše jinak. Kaločovi šampionát herně příliš nevyšel, ze srazu se vrátil až ke konci rozjetého soustředění v klubu a s nově skládaným týmem neměl moc šancí si zahrát. Baník navíc v létě přivedl na „jeho“ pozici prospekt ze Slavie, slovenského mladíka Tomáše Riga. Jako by se v Ostravě připravovali na možný Kaločův odchod. Je vlastně udivující, že v úvodním kole vyběhl na liberecký pažit od prvních minut. Na každý pád v osmaosmdesáti odehraných minutách Kaloč nepřipomínal jednoho z nejvíce oceňovaných středních záložníků v lize.

Vzhledem k věku se dá tvrdit, že má Kaloč před sebou možná klíčovou sezonu. V mládežnické repre už toho zřejmě moc neodehraje, v klubu by měl pravidelně sbírat minutáž a patřit opět k tomu nejlepšímu, co Baník na hřišti má. S trochou fantazie by mohl a možná i měl pošilhávat i po seniorské reprezentaci. V tomto ohledu by mu mohl přestup nebo alespoň hostování ve kvalitní soutěži velmi pomoci. Stačí vzpomenout na příběh Jána Greguše, kterého kdysi roční hostování v Boltonu vystřelilo až do Evropy a slovenské reprezentace.

Možná, že i aktuální pozice jeho Baníku má vliv na ztrátu formy a třeba i motivace. Ve schopnostech pracovitého a na svou výšku technicky zdatného středopolaře je určitě mnohem více než vysedávání na lavičce. Je pravdou, že to není tak dávno, co Luděk Mikloško ohlašoval prodloužení Kaločova kontraktu až do roku 2026. Určitě musel vědět, že výkonnostní strop hráče s cenovkou lehce pod dvacet milionů korun ještě zdaleka nepřišel.

Čím dříve, tím lépe

Aby tomu tak bylo, bude muset v první řadě zase hrát, což je upřímně při současném stavu zálohy spíše otázkou času. Pokud by se však do základní jedenáctky pravidelně nedostával, nemělo by smysl brzdit jeho kariéru hostováním v rámci ligy, nebo hůř, v béčku. I proto je pravděpodobné, že dříve nebo později Kaloč svou šanci dostane, aby opět zabojoval o zájem klubů z druhé Bundesligy, Rapidu Vídeň nebo například tureckého giganta, Besiktase Istanbul.

Baník v tomto případě nesmí být sám proti sobě. Zrovna Kaloč je pro něj příslibem, že se po dlouhých letech podaří vychovat hráče, který má schopnost prorazit v dospělém evropském fotbale. A to rozhodně stojí sportovnímu managementu za úvahu. Bude tedy letošní ročník v kariéře zatím nevybroušeného diamantu z Bazalů konečně tím zlomovým?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz