Hlavní obsah
Sport

V Ostravě budují nový Baník. Největší posilu ale získali již loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Na úvod si můžeme říct jen několik známých faktů. Baník Ostrava hrál naposled evropské poháry před třinácti lety a mezitím se konal v Ostravě jeden sestup do druhé ligy a neustálý pohyb na chvostu tabulky.

Článek

Nastavení správné fotbalové trajektorie se však dlouhodobě jevilo jako něco nesplnitelného a v boji o přední ligové příčky působí ostravský Baník stále pouze jako divák. Nyní však existuje naděje jistého fotbalového zlomu, na který na moravsko-slezském pomezí delší dobu čekají.

Dlouhodobá smlouva dobrým znamením

Jistým náznakem změn na ostravském přestupovém trhu je příchod Filipa Kubaly z Hradce Králové. Po úspěšné sezóně na východě Čech podepsal čtyřletou smlouvu v Ostravě a má tak před sebou zajímavou výzvu. Jako rodák z Třince navíc musí cítit k tomuto svéráznému regionu jistou vazbu a může se jednat o svým způsobem symbolický comeback. Vzhledem ke svému roku narození by měl v Ostravě vystoupat na svůj fotbalový vrchol, což by se jistě líbilo i samotnému Baníku.

Jako krok vpřed se jistě bere také ofenzivní záložník Abdullahi Tanko. Jeho dosavadním fotbalovým vrcholem byl druholigový Varnsdorf. Jeho a baníkovský pokrok tak mohou jít ruku v ruce. Ze slovenské Skalice zavítal do Ostravy Filip Blažek, jenž zde podepsal tříletou smlouvu. Od něj si Baník patrně taky mnohé slibuje. Stejně dlouhý kontrakt podepsal v Ostravě Tomáš Rigo. Ten se neprosadil v minulých letech ve Slavii, ale Luděk Mikloško v něm oprávněně vidí velký potenciál.

Za zajímavý exotický artikl můžeme považovat Patricka Kpoza. Reprezentant Ghany prožil největší část kariéry ve Švédsku, ale jeho posledním chlebodárcem byl moldavský Šeriff Tiraspol. Zde byl důležitou součástí sestavy. Poté, co skončila v Ostravě brankářská legenda Jan Laštůvka, podepsal zde čtyřletou smlouvu Jakub Markovič. Dokáže přenést do Ostravy své výkony jedenadvacítky a vybojovat si místo jedničky?

Do Baníku se vrací také záložník Samuel Grygar. Baníkovský odchovanec prožil dorostenecké roky ve slavném Interu Milán. Dokáže patřičný fotbalový progres? Za nejčerstvější posilu můžeme považovat Mateje Madleňáka ze slovenského Ružomberoku. Bude zajímavé sledovat, jestli se mu podaří přetavit hostování v přestup.

Jasně zodpovědná osoba

Novou podobu dostal také trenérský štáb, jehož šéfem je někdejší reprezentant Pavel Hapal. Jedním z jeho asistentů se stal někdejší šéftrenér akademie West Hamu United Danny Searle prezentovaný jako pracovitý trenér a velký fotbalový odborník. Ten nyní říká, že se na práci v Baníku velmi těší.

Konečně se ukazuje, kdo má hlavní odpovědnost za baníkovské sportovní dění a kdo bude muset případně jít se svou kůží na trh.

Barvy známého londýnského klubu hájil osm let známý odchovanec Luděk Mikloško a ten má nyní ukázat své zkušenosti z kolébky fotbalu. Za nic se neschovává a jeho zkušenosti z Anglie mají jeden ze symbolů Ostravy skutečně obnovit a pomoci mu k návratu mezi českou fotbalovou elitu, kde se naposledy pohyboval před třinácti lety.

Jeho návrat v minulém ročníku může být v budoucím horizontu velkým milníkem, jenž stál za dlouho vzývaným navrácením lesku tradičnímu klubu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz