Hlavní obsah

Večer přehnaného chválení aneb jedna vlaštovka jaro nedělá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patrik Houštecký - Žongl magazín

Středeční den byl ve znamení radosti pro fanoušky českého fotbalu. Nejdříve se Spartě podařilo jednoznačně porazit Salzburk, posléze Ladislav Krejčí nastoupil v základní sestavě Girony a svým skvělým zákrokem zabránil brance Dembélého.

Článek

Sociálními sítěmi se nyní nesou ovace jak na českého obránce španělského klubu, tak na pražskou Spartu. Určitě oprávněné, jen občas trochu přehnané. Možná by bylo lepší být střízlivější, velice brzy by totiž mohlo přijít drsné probuzení.

Usadí se Ladislav Krejčí v základní sestavě Girony?

Začneme u Ladislava Krejčího. Jeho nasazení proti PSG v prvním kole Ligy mistrů mohlo být pro mnohé překvapením. On se své pozice nakonec chopil poměrně dobře, i když dokonalé to určitě nebylo. Po 20 minutách dostal žlutou kartu a neodpustil ani ostřejší poznámku směrem k rozhodčímu (může být rád, že mu nerozuměl). Následně zahrál ve vápně rukou a reálně tak hrozila penalta. Rozhodčí nakonec posoudil, že jí obránce Girony měl u těla.

Zejména v druhé půli šly některé akce i přes něj. Dembélé mu jednou zahrál i na housle. Jeho výkon ovšem v očích fanoušků i kritiků výrazně ovlivnil (nutno podotknout skvělý) obranný zákrok, při němž dohnal právě Dembelého a zabránil mu ve vstřelení gólu. Jakkoliv se jednalo o krásný okamžik, rozhodně bychom měli s hodnocením hráče počkat až bude mít větší porci minut a zápasů. Potom teprve přijde čas na to posuzovat, jestli byl jeho drahý nákup pro španělský klub tou správnou volbou.

Zároveň si ovšem Girona jako celý tým rozhodně zaslouží pochvalu. Prohrát v Paříži jen 1:0, ještě gólem v posledních minutách, je určitě zajímavý výkon. Paris Saint-Germain bylo podstatně aktivnější (počet střel se nakonec zastavil na 26:3 pro domácí), španělský klub byl ovšem velice blízko k remíze.

Bude Sparta v Lize mistrů trápit favority?

A podobně jako Ladislav Krejčí je na tom i pražský zástupce v Lize mistrů. V prvním zápase jednoznačně předvedla Sparta spolehlivý výkon a zaslouženě vyhrála. Zároveň je ovšem nutno podotknout, že se pravděpodobně jednalo o nejslabšího ze soupeřů v této soutěži. Salzburku navíc zápas opravdu hrubě nevyšel. Byl sice více na míči, ale zároveň si nedokázal vypracovat větší příležitost. Viděli jsme i poměrně dost nepřesností a celkově byl jeho výkon velkým zklamáním.

Někteří už předpovídají Spartě postup, vidí ji jako vítěze mnohem těžších zápasů. Byl bych v podobných předpovědích trochu opatrnější a mluvil o budoucích střetech s větší pokorou. Letenské rozhodně nečeká nic lehkého. Jak jsou na tom, podle mého ukáže hned další zápas s německým Sttutgartem. To bude podstatně náročnější prověrka.

Rozhodně nechci Spartu nijak podceňovat. Má skvělé hráče s obrovskou individuální kvalitou, trenér Lars Friis umí vymyslet dobrou taktiku. Zároveň je ovšem potřeba trochu porovnat kvality rakouské soutěže s těmi ostatními. Francouzské, německé, španělské, holandské, italské, natožpak anglické lize nesahá po kotníky. Vlastně bych s klidem řekl, že i ta česká je v současné době kvalitnější.

Salzburg sice je pravidelným účastníkem Ligy mistrů, ale zase tolik se mu v ní nedaří. Momentálně se nachází až na pátém místě rakouské Bundesligy. Má velice mladý (sice talentovaný), ale jinak nezkušený tým. Ostatně i fotbalové zkušenosti za mě mohli být jedním ze zlomových faktorů.

Nechci tím nijak snižovat výkon Sparty. Rozhodně udělala skvělý dojem. Přesto buďme s dalšími soudy opatrní. Čekají ji daleko těžší zápasy, které spíše ukážou její konkurenceschopnost. Jakkoliv ji samozřejmě přejeme úspěch, první vyhrání z kapsy vyhání.

Zajímavost na závěr. Před více než rokem dokázalo stejného soupeře během přípravy porazit obdobným rozdílem i Slovácko. Stane se tento výsledek pro rakouský klub prokletý?

Autor textu: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz