Hlavní obsah
Sport

Velká Kozlova derniéra? Dostal nemožný úkol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V rámci 12. kola Fortuna ligy přivítá v sobotu odpoledne Slovan Liberec s formou hrající Viktorii Plzeň. Trenér Luboš Kozel má už nějaký ten týden od bosse a majitele Liberce Ludvíka Karla nůž na krku.

Článek

I přes poslední domácí prohru s pražskou Slavií 2:3, zůstal kouč Kozel stále lodivodem Slovanu. Další porážku už si však nemůže kouč se svým týmem dovolit. Pokud se tedy výsledkově na stadionu U Nisy nezvládne ani duel s Plzní, přijde na lavičku Liberce nové trenérské koště. Domácí ale čeká s Plzní pořádná fuška a trenér Kozel již spřádá plány na velkou bitvu. Bude to na liberecké střídačce Kozlova derniéra?

Trenér Luboš Kozel už prohrát nesmí

Na zápasy Liberce se v posledních týdnech opravdu dá koukat. Ve čtyřech ligových duelech v nich padlo dohromady úctyhodných 20 branek. Z nich však Slovan vytěžil pouze mrzuté dva bodíky (venku Jablonec 1:1, doma Teplice 3:3, venku Karviná 2:5, doma Slavia 2:3). Největším problémem je defenzivní činnost celého týmu. Více inkasovaných branek má totiž v lize už jen Karviná, Budějovice a Zlín. Pod Ještěd však v sobotu přijede Viktoria Plzeň a gólové hody se dají očekávat i tentokrát. Trenér Kozel tak musí trochu pozměnit taktiku a hrát více defenzivněji. Další porážka domácích by tak znamenala s největší pravděpodobností vyhazov trenéra Kozla a hledání nového stratéga na lavičku Slovanu Liberec.

Koho postavit do branky Slovanu?

Poslední ligové utkání proti Slavií odchytal Hugo Jan Bačkovský, který nahradil jedničku Oliviera Vliegena. Vliegen v posledních týdnech v brance hodně stagnoval a vyvrcholilo to v Karviné a debaklem 2:5. A tak se trenér Kozel rozhodl pro brankářskou změnu a dát šanci Bačkovskému. Ten sice inkasoval od Slavie tři góly, ale působil celkem jistě. Proti Plzni se dá očekávat podobný zápas a domácí Liberec bude spoléhat hlavně na brejky. Varianta s Bačkovským se tedy jeví jako pravděpodobnější, ale fotbal, jak už víme, nemá logiku a tak dopředu není jasného absolutně nic.

Plzeň má individuality a je v herní pohodě

Momentálně asi nejnepříjemnější soupeř se vydává právě pod Ještěd. Viktoria Plzeň vyhrála posledních patnáct z 16 soutěžních zápasů a zaváhala jen nedávno při prohře na Spartě 1:2. Plzeň se poslední měsíce předvádí v neuvěřitelné herní pohodě a kouč Miroslav Koubek dal týmu opět herní tvář a ofenzivní styl. Takovým herním stylem se naposled plzeňská Viktoria prezentovala pod taktovkou Pavla Vrby a to už je sakra nějaký ten pátek.

Tým Plzně se může spolehnout na schopné individuality, které mančaft táhnou. Například to jsou jmenovci Pavel Bucha a Šulc či útočník Rafiu Durosinmi, který zatím ve všem zastiňuje zkušenějšího dlouhána Tomáše Chorého. Výborná posila do středních řad byla také v neposlední řadě příchod bývalého a zkušeného slávisty Ibrahima Traoreho. Společně s Matějem Vydrou dal Traore v posledním zápase v MOL Cupu hattrick divizním Mariánským Lázním a bylo z toho vítězství 10:0!

Koncentrace na začátku duelu libereckých

Liberecké fotbalisty trápí také ztráta koncentrace, a to převážně při začátcích zápasů, a je to s nimi jako na houpačce. Například v posledním ligovém utkání doma proti Slavii už v 8. minutě Slovan vedl 2:0 a soupeře vstupem do utkání naprosto zmrazil. Pak ale přišel kontaktní gól sešívaných a zápas se ve druhém poločase úplně otočil. Liberec tak ztratil skvěle rozehraný duel a prohrál 2:3.

Naprosto opačný průběh měl duel 9. kola s Teplicemi, kdy Liberec už v 11. minutě rychle prohrával 0:2. Na konci 1. poločasu na světelné tabuli však svítilo 3:2 pro Liberec! I tak soupeř z Teplic dokázal z penalty utkání vyrovnat a v oslabení ubránit konečnou remízu 3:3.

Cesta proti obávané Plzni tedy vede přes koncentraci po celý zápas, pečlivé hře v obraně a dotažené brejky. Jenom tak může Slovan Liberec proti Viktorce Plzeň uspět. Když tomu celý tým i s trenérem Lubošem Kozlem budou věřit a půjdou štěstí naproti i ta pomyslná muška jenom zlatá jim to vrátí.

Zápas by měl mít pod píšťalkou hlavní rozhodčí Marek Radina s videorozhodčím Daliborem Černým. Utkání 12. kola mezi Libercem a Plzní startuje v sobotu od 15:00.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz