Hlavní obsah
Sport

Viktorka držela do prodloužení. I tak jí patří absolutorium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Plzeňští si do Florencie přivezli výsledek v podobě bezgólové remízy. Dalo se předpokládat, že hrát se bude jen na jednu branku. Utkání se za nerozhodného stavu prodlužovalo. Až ve zmíněném prodloužení se diváci dočkali rovnou dvou gólů.

Článek

Rozdíl byl znát

Od začátku zápasu jasně lepší favorizovaná Fiorentina, která si dokázala držet míč na kopačkách. Jejich průniky za obranu Plzně tak dobré už nebyly. V jedné dobré šanci domácích ale byl nakonec Jedlička až dost zaměstnán tím, že doslova skočil proti míči. Ještě že tak, šance na první gól byla zažehnána. Plzeňští se ale přes nízké držení míče dokázali dostat k míči pomocí chyb domácích. To ale nedokázali patřičně využít ani z rohu, ani ze standardní situace. Hra v rychlém tempu znamenala plno nepřesných míčů, konkrétně na Tomáše Chorého, který si sbíhal na centry na hranici ofsajdu. Myslím si, že držení míče ve 20. minutě bylo pro Fialky 85:15. Skoro každá šance do vápna šla na Plzeňského brankáře, který odváděl výborný výkon.

Svěřence Miroslava Koubka lze vyzdvihnout v tom, že se ani v druhém zápase soupeře nezalekli. Plzeň věděla kam, za kým a za čím jede. I přes velmi nízké držení míče se nezastrašili a napadali své soupeře i na jejich polovině hřiště. Těsně před polovinou hry si hráči Fiorentiny vytvořili tři šance v jednu. O všechny se ale postaral fantastický Martin Jedlička, který dokazuje, že je muž na správném místě. Po sérii zákroků plzeňského gólmana se nervozita dala víc a víc krájet. Z popostrkování s Ranierim, dostal Chorý spolu s obráncem domácí Violy žlutou kartu. Pár soubojů, nějaké auty, ale nic zvláštního se pár minut nedělo. V závěru poločasu se ještě Kouamé ocitl s míčem ve vápně a vypálil na Jedličkovu bránu. Ten možná rukavicí lízl míč, který letěl jako z děla. Pro Plzeň ale obrovské štěstí, že balón letěl do břevna ven.

V prvním poločase jednoznačně Fiorentina tahala za všechny nitky a nebýt buďto špatné koncovky, nebo brankáře Jedličky, tak bylo dávno rozhodnuto. Před hvizdem, který ukončoval první poločas ještě došlo ke šarvátce na kraji vápna, kde se měl Jemelka dopustit faulu na záložníka Violy, nakonec se pískal až Caduovo faul před rohovým praporkem. Španělský rozhodčí Manzano nastavil dvě minuty ve kterých se i přes vypjatý závěr nic nestalo.

Foto: Žongl / Jager

Červený Cadu oslabil kádr

Druhý poločas začala o trochu lépe Plzeň, která dokázala stáhnout soupeře do obranné fáze. No, dlouho to ale netrvalo a k vidění bylo pokračování první půle. Z každé akce hráčů ve fialových dresech šel strach. V 55. minutě byl Matěj Vydra vystřídán Janem Klimentem, který měl oživit ofenzívu hry Viktorie. O deset minut později byl vystřídán Arthur Melo, nahradil ho Lopez. Ve stejné minutě Dostal červenou kartu Cadu, za přišlápnutí Doda. Trenér Koubek se musel tomuto přizpůsobit a poslal na hřiště Řezníka, který nahradil Tomáše Chorého. Znamenalo to, že na devítce zůstal Kliment, kterého podporoval Šulc.

Po tomto počinu bylo jasné, že se hráči Viktorie jen tak do útoku nedostanou. 20. minut ještě většího strachu právě začalo. Radim Řezník na levém halvbeku si při své první práci nepočínal zcela dobře, za svou hrubost si totiž vysloužil žlutou kartu po necelých pěti minutách hry. Hráči Viktorky si zaslouží obrovský respekt, že doslova bojovali už čtyři poločasy se soupeřem lepších kvalit. Ve druhé polovině se hrála spíše kopaná, než fotbal a o tom přesvědčovala také statistika střel na bránu. Ta se oproti půli první moc nehýbala. Hráči Fiorentiny si přivlastnili balón po zbytek základní hrací doby. Hostům z Plzně se podařilo pouze vykopávat nějaké míče z vlastního vápna. Odkopávání míčů míčů znamenalo to, že Viktoriáni v druhém poločase nevystřelili ani jednu střelu na bránu, celkový počet byl 13:0. Na hřiště se ukázal také Traoré, který vystřídal Červa.

Po statečném výkonu dva fíky na cestu

Hráči domácí Violy se na své hosty z Plzně vrhli hned ze začátku prodloužení. Ta si vypracovala po pár desítkách sekund střelu na bránu, kterou Jedlička odrazil na roh. Kopnutý míč z rohu se odrazil bohužel přímo na kopačku Gonzáleze a ten poslal míč na Jedličku. Ten sice balón zasáhl, ale s razantní střelou si bohužel neporadil a míč skončil v síti. Střelec jediného gólu dostal po nevhodné oslavě žlutou kartu a o pár minut byl střídán. Oslabená Plzeň se snažila dostat víc ze své poloviny hřiště, jenže hrát v početní nevýhodě jde bohužel znát. Koubek se ještě snažil do hry vsunout Dweha, který střídal Kalvacha, velmi zajímavé střídání. To se později ukázalo jako platné, protože Sampson Dweh se stáhl do obrany.

Do druhé části prodloužení se podíval i Jhon Mosquera, který střídal Jana Kopice. Na stavu ani herního vytížení se ale nic nezměnilo. Fiorentina Viktorii Plzeň k ničemu nepustila. Ba naopak se hráči Violy snažili navýšit skóre. To se po špatně hozeném autu Mosquery povedlo, když v protiútoku běželo pět hráčů Fiorentiny na osamoceného Vencu Jemelku. S protiútokem si hráči domácího celku poradili. Klíčovou přihrávku ke střele dostal Biraghi, ten se nemýlil.

Viktoria Plzeň skončila v evropských pohárech po senzační formě, kterou předvedla v předkolech, nebo ve skupině. Ve všech zápasech konferenční ligy Plzeň inkasovala pouze tři góly. Skvělou defenzívou se umístila na první příčku. My Plzni děkujeme za domácí remízu ve Štruncových sadech, kde dovršila 0,250 bodů do koeficientu pro celou Českou republiku, kde se nyní nacházíme na 10. místě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz