Hlavní obsah
Sport

Vorlický míří do Slavie. Jaké s ním mají v Edenu plány?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jindřich Jager

ilustrační fotografie

Lukáš Vorlický je fotbalista, který byl dlouhou dobou skryt v zahraničí a řadě fanoušků tak bylo jeho jméno neznámé.

Článek

O to větší bylo překvapení, když se objevily informace o jeho premiéře v Serii A. Poté však jeho jméno z médií opět vymizelo. Tedy až do tohoto týdne, kdy se začalo psát o přestupu do pražské Slavie.

Více než pět let v zahraničí

Lukáš Vorlický je jedním z hráčů, kteří odešli za svým fotbalovým snem do zahraničních fotbalových akademií, když v šestnácti letech putoval ze Zbrojovky Brno do italské Atalanty Bergamo. Zde se syn bývalého ligového fotbalisty postupně dokázal posunout z dorosteneckých týmů až do prvního mužstva Atalanty. Bohužel tato cesta nebyla zdaleka tak přímočará, jak by si náš mladý fotbalista přál.

Obrovský otazník nad zdravotním stavem

Největším problémem jsou pro rodáka z Boskovic bezpochyby zdravotní lapálie. Už v dorosteneckém věku podstoupil operaci křížového vazu v koleni a tento problém se bohužel v loňském roce opakoval. Návrat po tomto opakovaném zranění je strašně komplikovaný. Ostatně právě ve Slavii se podobných borců prostřídalo hned několik. Lukáš Provod se i po opakované operaci dokázal vrátit do reprezentace, kdežto Davidu Hovorkovi tento problém ukončil kariéru. V Edenu doufají, že dvaadvacetiletý fotbalista naváže na prvního jmenovaného.

Fotbalové dovednosti mu nechybí

Je potřeba si uvědomit, že Slavia kupuje borce, který se propracoval až ke startům v Serii A. Největšími přednostmi bývalého hráče Bergama jsou individuální technika, zakončení i herní morálka. Českých fotbalistů, kteří mají podobnu hru jeden na jednoho, se rodí pramálo a v tomto ohledu Vorlický trochu připomíná Matěje Juráska.

Pravák hrající nalevo

Hráč provázený četnými zraněními nastupuje nejraději na levé straně záložní řady, ale dokáže hrát i pod hrotem či na pravém kraji. Vorlický nepatří k záložníkům, kteří by zásobovali útočníky jedním centrem za druhým, ale spíše mezi hráče, kteří se ze středové řady dokážou tlačit do zakončení a podporují útočníky. I zde by se hodila komparace právě s Matějem Juráskem, případně Ondřejem Lingrem.

Plány Slavie

Slavia si je potíží se zraněními nepochybně vědoma a Vorlického nepřivádí jako okamžitou posilu, ale jako případné eso do budoucnosti. Slavia na hráče nechce vytvářet velký tlak, takže na jaře by měl začít v béčku, a když to dobře půjde, může se postupně zapojovat do tréninkového procesu s prvním týmem, kde by se časem mohl stát plnohodnotným hráčem. Nejvíce však záleží na výkonech samotného fotbalisty a možná ještě víc pak na jeho zdraví.

Pro sešívané je příchod hráče s takto zdevastovaným kolenem nepochybně riskem. Na druhou stranu, potenciální zisk zde výrazně převyšuje případnou ztrátu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Lukáš Vorlický

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz