Hlavní obsah
Sport

Vrba potřebuje začít bodovat! Reputace mu visí na vlásku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager / Žongl

V úvodním utkání nové sezony FC Zlín na hřišti nováčka z Karviné prohrál jednoznačně 1:4. V dalších zápasech proti dvěma hlavním favoritům soutěže obstál a především proti Spartě zanechal solidní dojem. Body mu to ale nepřineslo.

Článek

Premiérový bod této sezony získal v sobotu v domácím zápase proti Slovanu Liberec. Nyní už ale v Hradci Králové a doma proti Teplicím nutně potřebuje minimálně jedno vítězství. Poté ho totiž čeká Slovácko a Plzeň, další soci z horní části tabulky.

Právě Hradec Králové a Teplice jsou soupeři, proti kterým musí být cílem Zlína bodovat. V těchto zápasech se ale od něj bude očekávat i tvorba hry a bude se tak jednat o zcela jiné duely než proti Spartě a Slavii. V těch mohli hráči z města u řeky Dřevnice jenom získat a díky tomu hrát uvolněně a ze zatažené obrany čekat na své šance. V případě nezdaru v následujících duelech by se už ale zlínský tým v čele s Pavlem Vrbou mohl dostat pod velký tlak.

Největší pozornost ze zlínského klubu poutá právě osoba trenéra. Vrba je v Česku považován za jednoho z největších trenérských velikánů tohoto století. Za to vděčí angažmá ve Viktorii Plzeň, kde jeho tým předváděl revoluční ofenzivní styl hry a dosáhl úspěchů, které v novodobém českém fotbale nemají obdoby. I díky výjimečné partě hráčů se v éře rodáka z Přerova se Plzeň z klubu na pomezí první a druhé ligy transformovala v několikanásobného českého mistra a účastníka Ligy mistrů.

Po odchodu z Doosan arény už Vrba prošel mnoha kluby a na plzeňské úspěchy v nich ani zdaleka nenavázal. Spíš než výsledky a hrou zaujal často podrážděností v rozhovorech a rezignovaným projevem. Velkou hořkost zanechal i po svém odchodu z lavičky národního týmu. S reprezentaci sice vyhrál kvalifikační skupinu před Islandem, Tureckem, Nizozemskem, Kazachstánem a Lotyšskem. Na samotném šampionátu ale získal pouze bod a po něm přijal nabídku Machačkaly. Informace o odchodu do Ruska přitom ještě po EURU dotčeně popíral.

„Vrbovo rozhodnutí odejít do Machačkaly mi přišlo divné, protože klub měl finanční problémy už v létě. Tedy na ruské poměry. Navíc se mu nedařilo ani po sportovní stránce. A co vím, tak pana Vrbu chtěla jenom část managementu. To je ošidné, protože stačí, že někdo z vedení odejde, a pohled na trenéra se okamžitě změní. Teď je nechtěný. Bylo to rizikové povolání,“ řekl pro deník Sport ruský novinář Vladimir Rauš, který Vrbovo angažmá ve specifickém Dagestánu už na začátku odhadoval na půl roku až rok.

Ruský klub opouštěl už po půl roce z důvodu změny majitele a zavedení úsporných opatření. V té době byla Machačkala z 16 účastníků na 11 místě. Následovalo druhé velmi úspěšné angažmá v Plzni, během kterého získal svůj třetí titul s Viktorií a potřetí ze tří účastí v LM skončil v základní skupině na třetím místě. Tentokrát s famózním ziskem sedmi bodů. Postupně se ale jeho vztah s plzeňským klubem vyčerpal a jeho druhé angažmá skončilo po dvou a půl letech a tak přijal nabídku Ludogorce Razgrad. Loučil se sice na druhém místě se ztrátou 16 bodů na Slavii a po krachu v předkole Ligy mistrů i Evropské ligy.

Po ani ne deseti měsících Vrba na lavičce bulharského hegemona předčasně skončil. Odtrénoval druhou polovinu sezony 2019/20 a získal titul. To se ale v klubu s momentálně 12 tituly za sebou bere téměř jako samozřejmost. Vaz mu tak v následující sezoně zlomilo vyřazení v předkole LM Midtjyllandem a vyrovnaný souboj o vedení v bulharské lize. „Trenéry v Ludogorci měnili často. Dva roky předtím, než jsem přišel, se v klubu protočili čtyři. Já vydržel deset měsíců. Což tady není zvykem. Majitel chtěl hrát Ligu mistrů, úkol jsem bohužel nesplnil,“ řekl Vrba pro sport.cz angažmá v Bulharsku.

I přes pozitiva v podobě postupu přes Rapid Vídeň do 3. předkola LM 2021/22 nebo například dvě vítězství proti Slavii Vrba předčasně skončil i ve Spartě. Pod jeho vedením tým postupně uvadal a poslední kapkou se stala vysoká porážka 0:3 v Plzni. Se Spartou se rozloučil na třetím místě a jeho rok a tři měsíce trvající angažmá na Letné se tak dá hodnotit jako průměrné. Čas ukázal, že příchod Briana Priskeho byl klíčovým rozhodnutím pro návrat silné Sparty.

Vrcholem úpadku zkušeného trenéra se stalo angažmá v Ostravě, do kterého se vrátil po 18 letech. Vzhledem k trenérově vztahu v Baníku se jednalo o dlouho očekávané angažmá. Po konci ve Spartě se do nového angažmá vrhl nečekaně rychle a ostravský klub o něj stál tak moc, že mu dal přednost před Pavlem Hapalem, s nímž byla jednání v konečné fázi. Zpočátku dobře naladěný Vrba přicházel jako spasitel, postupně se ale začalo v souvislosti s ním mluvit o vyhoření a ztrátě motivace. Neslavně skončil po pouhých 12 odtrénovaných zápasech.

Od Zlína v polovině loňského ročníku dostal nejspíš jednu z posledních možností vzepřít se pověsti trenéra za zenitem, jehož magie působí pouze na západě Čech a mimo Viktorii zapadá do průměru. Devětapadesátiletý trenér se dostal do nové role. Místo ambicí na titul či aspoň evropské poháry ho čekal boj o udržení. Fortuna liga tak dostala dalším překvapivě rychlým návratem velké osobnosti na prvoligovou scénu nový náboj. V minulé sezoně se Vrbovi s odřenýma ušima povedlo splnit základní cíl v podobě udržení první ligy. Mezi hlavní kandidáty na sestup patří ale Zlín i letos a trenéři klubů na nejnižších místech v tabulce jsou obvykle ohroženi nejvíce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz