Hlavní obsah
Sport

Vrba skončil ve Zlíně. Kam povedou jeho další kroky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Poslední tým ligové tabulky ze Zlína se odhodlal ke změně trenéra, která je pro všechny zúčastněné fakticky vysvobozením.

Článek

V moravském týmu účinkoval Pavel Vrba necelý rok a chtěl napravit svou reputaci po nepovedeném návratu do ostravského Baníku. Tam chtěl podle některých scénářů ukončit svou trenérskou kariéru, kterou můžeme považovat za velmi zajímavou a bohatou.

Vrbova reputace se začala zhoršovat mnohem dříve

Když se v České republice řekne jméno Pavel Vrba, patrně se každému automaticky vybaví klub Viktoria Plzeň. Na západě Čech kouč strávil během dvou angažmá dohromady takřka sedm let a s týmem slavil tři mistrovské tituly. V Baníku Ostrava svou ligovou trenérskou kariéru zahájil a chystal se jí zde také ukončit. Tento scénář se už však podle všeho konat nebude a Vrbovo rychlé loučení po návratu do Ostravy představuje jeden z nejhorších okamžiků jeho trenérské kariéry.

Angažmá v Plzni z něj definitivně udělalo elitního českého trenéra. Hned po prvním západočeském účinkování se ovšem ocitl ve vlastním stínu. Vybavíme si třeba jeho nedůstojný konec u reprezentačního týmu, rychlé vystřízlivění v ruském klubu Anži Machačkala a reputaci si nespravil ani během krátkého působení v pražské Spartě.

Působil na nejhorším místě pro nápravu trenérské reputace

Ve Zlíně strávil trenér Vrba jedenáct měsíců. Jeho tým sice v létě prošel velkou proměnou, která ale ničemu příliš nepomohla. Zlín se momentálně podle všeho nachází v situaci, v níž by mu příliš nepomohl snad ani José Mourinho. Po nepovedené ostravské kapitole dostal Pavel Vrba první přiležitost napravit svou trenérskou reputaci. V dané situaci se však vyskytl na špatném místě. Jak moc se ještě může zvýšit počet jeho ligových působení? I on bude muset postupně uvolňovat místo nové trenérské generaci.

Pavel Vrba má stále velké jméno také na Slovensku. Své trenérské umění úspěšně ukazoval v Púchově a především v Žilině. Tam se stal v roce 2007 poprvé trenérem mistrovského týmu. Když se podíváme na jeho bilanci z posledních let, nikdo by se nemohl divit, že na české fotbalové scéně bude chtít sejít z očí. Scénář restartu u našich východních sousedů tak není nereálný. I Pavel Vrba však bude muset být stále opatrnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz