Hlavní obsah
Sport

Vstup do nové éry postaru. Baník na úvod ztratil body v Ďolíčku. Fanouškovský „hon na Hapala“ začíná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Plni očekávání i ambic vstupovali fotbalisté Baníku Ostrava do ročníku 2024/2025. Nadcházející sezona bude pro klub i hráče úplně jiná než ty ostatní.

Článek

Letošní ročník totiž Slezanům po dlouhých čtrnácti letech zpestří kromě domácí ligové a pohárové soutěže také účast v předkole Evropské konferenční ligy. Snad i proto jej klub dopředu prezentoval jako rok, kdy Baník vstoupí do „nové éry.“ Tomu odpovídalo chování na přestupovém i marketingovém trhu. Minimálně výsledkově, ale po prvním kole zůstalo vše v zajetých kolejích. Baník padl po výsledku 1:2 a co hůř, úvod sezony nezvládl za tři body už pošesté za sebou. Hned pětkrát z toho přitom prohrál.

Prvotní ligová prohra nemusí znamenat nic závažného. Vždyť i v minulé sezoně čekali ostravští na výhru do čtvrtého kola a na jejím konci se slavil historický úspěch. Také proto trenér hostí Pavel Hapal mluvil na tiskovce po skončení zápasu relativně klidně a nechtěl dělat unáhlené závěry směrem k budoucnosti. Ale vysvětlete to několika stovkám zklamaných fanoušků na stadionu a tisícům dalších, jenž utkání sledovali online. S nadsázkou (i bez ní) se dá říci, že letošní „hon na Hapala“ pro velkou část z nich znovu začal. Respektive spíše ještě neskončil.

Ohlas trenéra Hapala (FCB):

A reakce fanoušků na sebe nenechala dlouho čekat. Cejch neoblíbeného a často znevažovaného trenéra si Hapal nese v ostravském angažmá delší čas a sobotní prohra byla jen další vodou na mlýn jeho odpůrcům. Téměř okamžitě po závěrečném hvizdu zaplavily oficiální i fanouškovské kanály na sociálních sítích všechny reakce od posměšných až po vyloženě nenávistné. Na sociální síti X například běží tipovačka, jestli současný kouč vydrží u vesla až do konce sezony. Nutno podotknout, že ani tam příliš velkou důvěru tipujících zatím nemá. Zda je taková „hysterie“ po prvním kole na místě, je otázkou.

Hapal vidí prostor pro zlepšení v mezihře

Napsat, že Ostrava na Bohemce odehrála špatný zápas, by byla lež. Klokani v prvním poločase přežili tři velké šance Baníku, z nichž jedna skončila na pravé tyči Michala Reichla a dva pokusy kolem ní jen těsně prolétly. Sami pak ohrozili novou brankářskou jedničku Baníku Jakuba Markoviče jen jednou po důrazné hlavičce Václava Drchala. Hosté sice na statistiky první poločas prohráli, byli však nebezpeční. Ve druhém zase byli, po příchodu Šína o něco jistější na míči a přidali bojovnost s příchodem Prekopa. Střídání tedy vyšla a hra Ostravy šla nahoru, přestože dvakrát inkasovala prakticky z ničeho. Trenér Hapal pochválil tým za nasazení až do konce zápasu a dodal vcelku správný poznatek.

Zápas mi ukázal, že je potřeba zkvalitnit mezihru. Byla tam spousta zbytečně vyhozených balonů, nepřesných přihrávek, špatných zpracování… S čím jsem alespoň částečně spokojený je, že kluci jsou fyzicky výborně připravení, cením si toho, že jsme Bohemku byli schopní na konci zatlačit.
Pavel Hapal

Výkony posil v dobrém světle

Ze všech letních akvizic Baníku jsme měli od začátku možnost sledovat pouze jedinou. V krajně neočekávané obranné trojici se objevil Matěj Chaluš. Nebyl bezchybný, ale rozhodně byl výrazný v soubojích, například Júsufovi nedal žádný míč zadarmo a v zápase uhasil nejedno nebezpečí. Ukázal i zajímavou součinnost s levonohým kolegou Pojezným. Když popustím uzdu kacířským myšlenkám, asi bych si dokázal představit jejich souhru i v obranné čtveřici, která je kouči Hapalovi určitě mnohem bližší. V kombinaci např. s Rusnákem a Holzerem či Kpozem, proč ne?

Hapalovi se pozdával i výkon zmiňovaného Erika Prekopa. Potřebnou agresivitu a důraz rozhodně přinesl. Pro Hapalovu hru by se tak mohl stát důležitým článkem. Byl nebezpečnější než v prvním poločase parťák Klíma, kterého vystřídal. K jeho smůle se ale přimotal ke spornému gólu na 2:0 pro zelenobílé. Což mu ale trenér slezského celku nevyčítal. Zápas už závěru pouze zkorigoval pěknou přízemní střelou Abdullahi Tanko, ale na víc už Baník nedosáhl. Koupí si ve čtvrtek Pavel Hapal a jeho ansámbl u fanoušků pohárový odpustek?

Komentář redaktora:

První ligová prohra a zase zpackaný vstup do sezony je pro Baník a jeho fanoušky určitě nepříjemnost, ale asi bych se z ní úplně nehroutil. Rozumím tomu, že fans na klubu záleží, všechno je umocněné pohárovou účastí. To není něco, co by byl baníkovec zvyklý zažívat rok co rok. Osobně si myslím, že se Baník rozjede. Třeba už teď s arménským Urartu. Na Bohemce to určitě nebylo to pravé ořechové, náznaky ale vidět byly.

Ostrava dokázala být nebezpečná, přímočará. Nebýt neproměněných šancí z prvního poločasu, mohlo být mnohem veseleji. Jsem zvědavý jak Baník přesvědčí právě v pohárových předkolech. V nich se dost možná rozhodne o setrvání kouče Hapala a také klenotů Riga s Ewertonem. Pokud se vypadne ještě před základní částí, což se v případě postupu vzhledem k možnému střetu s FC Kodaň může klidně stát, tipuji, že zrovna třeba Rigo udělá krok výš. Pak bude na Luďkovi Mikloškovi tým ne doplnit, ale posílit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz