Hlavní obsah
Sport

Vychytal nulu na Nou Campu, ve třiceti je ve druhé lize. Koláře odsunula zranění a konkurence

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Před několika dny oslavil brankář pražské Slavie Ondřej Kolář své 30. narozeniny. Přestože byl jedničkou jednoho z nejúspěšnějších českých klubů, momentálně chodí hrát „pouze“ za druholigový B tým. Dostane se ještě zpátky do prvoligového fotbalu?

Článek

Odchovanec Liberce zaujal až Trpišovského

Kolář je odchovancem Slovanu Liberec. V letech 2012 – 2018 si za tento klub připsal 30 profesionálních startů. Během toho si ještě odskočil na hostování do Varnsdorfu. Jeho pozice v Liberci byla často dost nejistá. V jednu chvíli byl jako trojka za Přemyslem Kovářem a Lukášem Hroššem, jindy ho odsunuli Tomáš Koubek a Václav Hladký.

Asi největší pozitivní zlom v jeho kariéře přichází v sezoně 2017/18, kdy dostává šanci od tehdejšího trenéra Liberce Jindřicha Trpišovského. Podává skvělé výkony, což mu vyslouží přestup do pražské Slavie. A v té se opět setkává s Trpišovským. Stává se neotřesitelnou jedničkou. Během jara si v 17 zápasech připisuje 10 nul.

Vychytal Sevillu i hráče Barcelony

Následující sezonu prodlužuje smlouvu a zahraje si slavný ročník Evropské ligy. V něm dokázala Slavia postoupit přes Genk či Sevillu až do čtvrtfinále této soutěže. I díky skvělým zákrokům sešívaného brankáře. Zastavila je až Chelsea, se kterou tým Trpišovského vypadává po výsledcích 0:1 a 3:4. V domácí soutěži slaví v Edenu titul.

Sezona 2019/2020 je ve znamení Ligy Mistrů, do níž dokázala Slavia postoupit přes Kluž. I díky dvěma čistým kontům Koláře a jeho chycené penaltě. Liberecký odchovanec si tak zachytá proti Interu Milán, Borussii Dortmund či Barceloně. Na Nou Campu dokáže vychytat nulu a přispět tím k historické bezbrankové remíze s tímto velkoklubem.

Vážné zranění zastavilo jeho skvěle rozjetou kariéru

Na domácí scéně přichází další titul a díky svým výkonům je Kolář zvolen nejlepším hráčem české nejvyšší soutěže. Jeho pozice se zdá neotřesitelná. Fatální moment přichází dne 18. března 2021 v zápase s Rangers. Po faulu Kemara Roofeho Kolář s tržnou ránou střídá a na dva týdny si dává oddech. Poté začne nastupovat s maskou, stejně jako před ním Petr Čech. Fanoušci i on doufají v bezproblémový návrat.

Sezonu sice skvěle dochytá a je zvolen nejlepším brankářem české ligy, je to ovšem začátek jeho pádu. V sezoně 2021/2022 sice začíná jako jednička, po jeho velké minele ovšem Slavia vypadává z předkola Ligy mistrů, a nakonec skončí až v Konferenční lize. V 6. kole si Kolář zlomí žebro a dva měsíce je mimo.

Mandous se stává jedničkou, Staněk ho posílá mimo ligu

Jeho pozici získává o dva roky starší Aleš Mandous a Kolář se stává dvojkou. Moc si nepomůže ani nástupem v zápase s Feyenoordem, kdy se několika chybami podepisuje pod tři obdržené branky. Do sezony 2023/2024 sice vstupuje jako jednička, v sedmém kole ho ovšem střídá opět Mandous a už se do branky v lize nedostane.

V lednu navíc přichází Jindřich Staněk a Kolář se zraní, čímž je vlastně jeho prvoligová kariéra ve Slavii zatracena. Momentálně je v pražském klubu tak velká konkurence, že nemá žádný nárok se dostat zpět na vrchol. Nastupuje tedy za rezervu v druhé lize.

Jeho slibně rozjetou kariéru zastavila především zranění. Od Roofeho kopu do hlavy to nikdy nebylo jako dřív. Zákrok měl významný vliv na jeho zrak, který se nikdy nevrátil zcela k normálu. I díky tomu postupně odešel z prvoligového fotbalu. Otázkou zůstává, jestli by ještě na něj měl. Troufnu si říct, že v mnoha klubech a ohledech určitě ano.

Měl by ještě přestoupit do jiného klubu a zahrát si nejvyšší soutěž?

Do podobného dobrodružství už se ovšem zřejmě nechce moc pouštět. Momentálně působí v druholigové rezervě, žije spokojený život po boku dcery Jaroslava Tvrdíka a je otcem. Třicítka určitě není pro brankáře nějak velký věk. Třeba nás ještě někdy překvapí a první ligu si opět zahraje. Nebudu lhát, nemám k tomu bližší informace, takže to beru jen na úrovni spekulací. Musím se přiznat, že bych ho v ní rozhodně vidět chtěl. Otázka je, jak je na tom zdravotně.

Autor textu: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz