Hlavní obsah

Vykartovaný Kliment pomohl Olomouci k výhře na Spartě. Až příliš dlouhé nastavení nahrávalo domácím

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jager/ Žongl magazín

Prozatím největší překvapení letošního ročníku Chance Ligy. S jakýmkoliv bodovým ziskem Olomouce, (navíc bez vykartovaného Klimenta) opravdu téměř nikdo nepočítal. Díky chybám Sparty a jejich polevení se ovšem stal zázrak.

Článek

Olomouc vyhrála především díky Spartě

Určitě tu nechceme tvrdit, že Olomouc je lepším týmem než pražská Sparta. Někteří hráči Sigmy sice podali skvělé výkony, bez přispění domácích by se jim ovšem zvítězit nepodařilo. Za úspěchem hostů stojí zejména obrovské chyby v obraně a celkové polevení ve hře dopředu. Zároveň je ovšem potřeba dát Olomouci velký kredit, protože takticky zápas rozhodně zvládla.

Po první brance Sparty se totiž hra výrazně zvolnila a Sigma vlastně domácí hráče k ničemu velkému nepouštěla. Obrana s přispěním středu hřiště si vedla skvěle, a přestože měli Letenští daleko více míč na svých kopačkách, nic si z toho nevypracovali. Utkání by se tak dalo trochu přirovnat k nedávnému střetu Sparty se Salzburgem, kde byla situace přesně opačná.

Muritala skvělým náhradníkem za Klimenta, přesto si příště zřejmě nezahraje

Velkou pochvalu si ovšem určitě zaslouží i nigerijský útočník Yunusa Muritala. Při vykartování Jana Klimenta si zřejmě všichni příznivci Sigmy zavzdychali, že bez svého nejlepšího střelce je Olomouc zcela bez šance. Ostatně z do té doby 13 gólů vstřelil Kliment hned devět. Proti Slavii ani Plzni se ovšem prosadit nedokázal. Jeho nástupci se to proti úřadujícímu mistrovi povedlo.

Muritala v minulé sezoně působil zejména ve třetiligové rezervě Olomouce, které svými sedmi góly dopomohl do Chance Národní Ligy. Rovněž letos nastoupil k šesti zápasům za béčko a pouze ke třem za prvoligový tým. Kdyby se nevykartoval Kliment, proti Spartě by na hřišti určitě nebyl. Za důvěru v něj vloženou se ovšem tentokrát odvděčil na výbornou.

Jednu branku vstřelil, na další nahrál, vyhrál řadu soubojů s tentokrát méně spolehlivým Vitíkem. Na hřišti ho bylo plno a s postupujícím časem se jeho výkon zvedal. Ještě víc mu potom do žil vlil energii právě vstřelený gól. Přesto zřejmě v dalším zápase opět skončí na lavičce, protože se do sestavy vrátí nejlepší střelec Chance Ligy. Trochu smutný příběh.

Jáchym Šíp předvedl totální zkrat

Zmínit musíme i vyloučení Jáchyma Šípa. Ten nastoupil v 76. minutě místo Mikulenky, aby trochu podpořil útočnou fázi. Jedenadvacetiletý útočník dostal už o čtyři minuty později první žlutou kartu, v 89. minutě se nechal po druhé vyloučit. To je za mě naprostá šílenost. Výrazně tím ohrozil vítězství týmu. Kdyby nakonec dostala Olomouc ještě jednu branku, asi bych ho už nenechal vylézt do konce sezony z béčka.

Malou omluvou pro něj může být jen to, že se jedná o stále mladého a ne moc zkušeného hráče. V nejvyšší soutěži letos nastoupil k šestému utkání. Starty sbírá spíše po krůčkách a tahle zkušenost ho bude hodně mrzet. Vzhledem k výkonu Muritaly a formě Klimenta se zřejmě do sestavy nějakou dobu nepodívá.

Filip Zorvan v obrovské formě

Naopak skvělé výkony opět předvedli kapitán Breite, obránce Hadaš, střídající Jan Fiala nebo jeden z hlavních tvůrců výsledků Sigmy Filip Zorvan. Ten letos chytnul skvělou formu a zejména v kombinaci s Klimentem doslova září. Na svém kontě už má čtyři asistence, proti Spartě si připsal i svůj druhý gól. Ve 28 letech už ho zřejmě nečeká nějaká zářná kariéra v TOP3 klubech nebo dokonce zahraničí, v Olomouci ovšem ještě může ukázat velké věci.

Čekal rozhodčí v nastavení, až dá Sparta gól?

Na moment se ještě zastavím u samotného závěru utkání. Vzhledem k vedení hostů se není čemu divit, že se v posledních minutích zrovna nepřetrhli v rozehrávce. Díky střídáním a častému kouskování nastavil rozhodčí sedm minut, což mi přišlo poměrně hodně. Ale asi to ještě dokážu pochopit. Jenže daná doba byla ještě o další dvě a půl minuty prodloužena, což už mi přišlo opravdu hodně.

Asi se nikdo nemůže divit k tomu, že se začaly ozývat hlasy o protěžování pražských S. Opravdu to totiž vypadalo, že se rozhodčí snaží ponechat Spartě dostatek času na vstřelení gólu. I když totiž Olomouc už po uplynutí a přesáhnutí daného času odkopla míč daleko od své brány, hra nadále pokračovala. Přitom v samotném nastavení se zase tolik neprozdržovalo, protože míč na svých kopačkách měla spíše Sparta. Kdyby nakonec došlo k vyrovnání, asi by se o něm v souvislosti s tímto nastavením hodně mluvilo. Minimálně se totiž jednalo o poměrně „podezřelou“ situaci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz