Hlavní obsah
Sport

Vysněná posila Slavie míří na Letnou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Před měsícem jsme mohli číst zprávy o vysněné posile pražské Slavie, která chtěla vysázet rekordní přestupovou sumu za útočníka Rapidu Bukurešť, Albiona Rrhamaniho.

Článek

Postup měl být téměř hotový, když se do hry vložila italská Boloňa a vše zpovzdálí sledoval skotský Glasgow Rangers. Ten o útočníka stál také a chvilkami měl navrch před sešívanými. Jak to tak ale bývá, když se dva perou, třetí se směje.

Během zápasu Sparty v Jablonci totiž spolumajitel Rapidu Bukurešť, Victor Angelescu uveřejnil informaci o tom, že Rrahmani přestupuje do Sparty. A to rovnou za rekordní sumu na českou ligu. Částka se rovná 5 milionů EUR plus 15 % z případného budoucího prodeje. Pokud si vezmeme, že Sparta prodává své kvalitní hráče kolem 10 milionů EUR, může být finální cifra velmi zajímavá.

Slavia neuspěla, nechtěla zaplatit víc

Na čem ztroskotala jednání s Boloňou či Rangers nevíme, ale na čem se zasekla ta se Slávií, je téměř jisté. Sešívaní nebyli ochotní zaplatit více než 4 miliony EUR, což se šéfům Rapidu nelíbilo a rozhodli se forwarda si ponechat.

Je až komické, že tým který zaplatil 4 miliony EUR za příchod Davida Zimy, jehož chyby tým prakticky vyřadili ze hry o titul, nebyl ochotný zaplatit větší částku za útočníka, který nastřílel v minulé sezóně 17 branek v rumunské lize a o rok dříve 28 branek v dresu kosovského Ballkani.

Příchod Pavla Tykače jakožto nového vlastníka Slavie mohl znamenat pro sešívané zvučné posily. Místo investic do mladých perspektivních hráčů však Slavia začala vykupovat Plzeň, která je již chvilku mimo svou slavnou éru. Přišel gólman Staněk, který usedl na lavičku zraněných a před letošní sezónou Tomáš Chorý. Suma sumárum Staněk za 3 miliony, Zima za 4 miliony a Chorý za 3 miliony. Vše samozřejmě znázorněno v eurech. V průměru stáří téměř 27 let, ale 5 milionů za mladého produktivního útočníka je moc.

Sparta má útočníků na rozdávání

Hierarchie útočníků Sparty byla až do nedávna zcela jasná. Jan Kuchta jako jednička, následovaný Victorem Olatunjim a Indritem Tucim. To se ale v posledních dnech rapidně mění a akcie Jana Kuchty se klesají do propadliště dějin. V případě, že se příchod Rrahmaniho potvrdí, lze očekávat, že zaujme místo jasné jedničky, následované Olatunjim a Tucim. Na Kuchtu tak nezbývá moc místa.

Příchod takového hráče ale dává také tušit nějakým těm odchodům. S největší pravděpodobností to ale nebude Jan Kuchta, ale spíše Veljko Birmančevič. Na toho si brousí zuby řada zahraničních top týmů. A není se čemu divit. Jeho produktivita i hra jsou na naši ligu naprosto nadstandardní.

V poslední době se jako jeho vhodný nástupce ukazuje Ermal Krasniqi, který se dostává do zajímavé formy. S Rrahmanim se dobře zná z Rapidu Bukurešť a mohli by tak opět po pár měsících vytvořit velmi zajímavou dvojici, která bude demolovat soupeře v lize i v evropských pohárech.

Oči pro pláč a krysí příběh

Sparta se poslední dobou zajímá o hráče, které si vyhlédl její největší rival. Před několika lety přivedla Jana Kuchtu, který od svého příchodu udělal s letenskými dva tituly, právě na úkor sešívaných, kteří o jeho návrat také stáli. Nyní ji může vyfouknout právě Rrahmaniho.

Slavia, ale také není bez viny. Jen vzpomeňme na Nicolae Stanciua, který to vzal s mezipřistáním ze Sparty rovnou do Slavie. I proto dostal přezdívku krysa a stejně jako fanoušci sešívaných nemohou přijít na jméno svému bývalému kolegovi Kuchtovi, tak sparťané nemohou přijít na jméno právě Stanciuovi. Ještě bizarnější situace byla s Plavšičem, ale to je příběh sám o sobě.

Ať už budou mít Rrahmaniho za krysu z Letné, zbydou fanouškům Slavie jen oči pro pláč, že jejich nový majitel, jež sliboval zvučné posily, nedokázal vytáhnout z kapsy větší částku a jejich vysněného hráče tak nechal největšímu konkurentovi. Holt, když dva dělají totéž, není to totéž.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz