Hlavní obsah
Sport

Z posil Bohemians se nejlépe jeví Júsuf. Vyřešen také post gólmana. Co kraje obrany?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Po sedmi odehraných prvoligových zápasech se už pomalu můžeme podívat na to, jak si vedou posily jednotlivých celků. Vedení Bohemians se v létě rozhodlo doplnit především ofenzivu. A to z drtivé většiny fotbalisty, kteří už klubem prošli.

Článek

Na poslední chvíli se podařilo vyřešit také palčivý problém v brance v podobě příchodu perspektivního Slováka Tomáše Frühwalda. Nedoběhne však klokany neutěšená situace v zadních řadách a to zejména na krajích, kam nikdo nový nepřišel?

Júsuf se jeví jako terno

Sportovní úsek se při letním posilování ohlížel především po útočnících a ofenzivních hráčích, kteří už klubem prošli. Prvním z nich je bahrajnský hroťák Júsuf Hilál. Ten v Bohemce svou kariéru v Evropě v sezóně 2018/19 startoval. Pak prošel Slavií, Libercem, indonéským celkem Persija Jakarta (sešel se tam s Ondřejem Kúdelou a Michaelem Krmenčíkem) a minulý ročník odehrál v Mladé Boleslavi, odkud toto léto přestoupil do Ďolíčku.

Od 31letého hráče se očekává, že využije svých fyzických předpokladů v souboji s obránci. Bude vyhrávat hlavičky, udrží míč zády k bráně a zapojí ostatní spoluhráče. A samozřejmě, že bude střílet góly. A Júsuf zatím tyhle věci plní. Do všech sedmi utkání nastoupil v základní sestavě. Se třemi zásahy je nejlepším střelcem mužstva a k tomu přidal i jednu asistenci. Dvakrát navíc skóroval po sprintech přes půl hřiště, což není na první pohled jeho doména. Zelenobílí mohou jen litovat, že jeho kolegové nedovedou ještě více využívat prostor a přihrávky, které jim reprezentant Bahrajnu poskytuje. Za mne zatím nejlepší letní posila.

Drchal musí ukázat více

Hned po Júsufovi je druhou nejvyužívanější posilou Václav Drchal. I on zasáhl do všech sedmi utkání. Z toho hned šestkrát se objevil v základní sestavě a jen na Slovácku šel do hry až na poslední půlhodinu. Rovněž někdejší naděje Sparty se už v Ďolíčku objevila. V sezóně 2022/23 Drchal výrazně přispěl k jízdě, která vedla až do předkola Konferenční ligy. Tu si však nezahrál. Byť Bohemka stála o trvalý přestup, Drchal dal i na radu agenta přednost nabídce Jablonce. Tam se mu ale nedařilo a nakonec rád přijal opětovné vábení od Botiče.

V úvodu ročníku však zatím spíše navazuje na své jablonecké trápení. Bojovnost se mu upřít nedá. Běhá, napadá, do šancí se také dostává. Bilance 0+0 však jeho přínos hodně sráží. Útočník s jeho vytížeností by rozhodně měl vykazovat nějakou produktivitu. Pokud se nezačne alespoň občas pozitivně zapisovat do statistik, může rychle upadnout v nemilost fanoušků i trenérského štábu.

Ani Čermákovi se zatím nepodařilo výrazněji přispět

Posledním letním přírůstkem, který už v Bohemce v minulosti hrál, je ofenzivní záložník Aleš Čermák. Ten v klubu strávil jarní část ročníku 2022/23, takže i on měl svůj podíl na tom, že se zelenobílí podívali do pohárové Evropy. Do Vršovic se pak vrátil po ročním angažmá ve slovenské Dunajské Stredě.

Čermák odehrál šest utkání. Až do duelu 5. kola v Karviné nechyběl v základní sestavě. Následně vynechal domácí souboj s Jabloncem a před reprezentační přestávkou už zase zasáhl do druhého poločasu nepříliš povedeného bezgólového zápasu. Čermák není klasický útočník, byť v ofenzivní trojce může alternovat. Kouč Veselý ho ale více využívá ve středu zálohy. Přesto se však od kreativního borce čekají asistence či předfinální přihrávky, občas i nějaký ten vstřelený gól. Nic z toho však fotbalista, jenž začátkem října oslaví třicáté narozeniny, zatím nepřináší. Podobně jako Drchal musí přidat. Potenciál Bohemians pomoci nicméně určitě má.

Pleštil dosud neměl moc šancí ukázat své přednosti

Z posil do pole dosud neměl s Bohemians nic společného jen Dominik Pleštil. Ten do Prahy přišel z Jablonce, kde s výjimkou krátkého hostování v Teplicích působil celou svou kariéru. Pětadvacetiletý pravý křídelník však nepřišel stoprocentně zdravý. Nemohl absolvovat plnohodnotnou letní přípravu a do zápasového kolotoče se poprvé zapojil až v 5. kole v Karviné.

Tam odehrál posledních 10 minut a dalších 25 přidal v domácím souboji proti „svému“ Jablonci. Naposledy v Českých Budějovicích už nescházel ve startovní jedenáctce. Na trávníku vydržel do 70. minuty a ani on nevymyslel nic, čímž by defenzivu Jihočechů otevřel. V Pleštilově případě je zatím těžké vynášet nějaké závěry. V Jablonci byl svého času považován za zajímavý talent, jehož ale zbrzdily zdravotní problémy. Pokud mu bude zdraví držet, může se rozehrát do formy, v níž bude pro partu kouče Jaroslava Veselého vítaným přínosem.

Brankář se našel na Slovensku. Z Ružomberoku přišel perspektivní Frühwald

Poslední posila přišla na začátku září. Bohemians uzavřeli dlouhodobé hledání brankáře příchodem Tomáše Frühwalda ze slovenského Ružomberoku. Jedná se o reprezentanta Slovenska do 21 let, tedy velmi perspektivního gólmana. Podle slov majitele Dariusze Jakubowicze se můžeme bavit o vůbec nejnákladnějším přestupu v novodobé historii klubu.

Frühwalda měl klub údajně v merku už delší dobu. Na svůj věk toho stihl v nejvyšší slovenské soutěži odchytat docela dost. V úvodu této sezóny si vyzkoušel dokonce předkola evropských pohárů. Zejména fotbalisté chorvatského Hajduku Split z něho musejí mít zlé sny ještě teď. Frühwald je totiž v obou zápasech doslova vychytal a Ružomberok tak prošel až do závěrečného předkola Konferenční ligy. Možná i tady vedení Bohemky přesvědčil, že za vynaložené prostředky stojí. Je jasné, že Frühwald byl přiveden jako jednička. Debut v Chance Lize by si mohl odbýt už v neděli v Liberci.

Nedoběhnou klokany kraje obrany?

Ofenzivu a bránu se tedy během přestupového období vyřešit podařilo, žádná nová posila nepřišla do obrany. A to může být velmi citelné zejména na krajích hřiště. Při dlouhodobém zranění Martina Dostála a špatné formě mladého Adama Kadlece už kouč Veselý nemá v podstatě žádnou alternativu na pravou stranu. V předchozích zápasech tam tak nastoupil i levonohý Jan Shejbal či naposledy v českých Budějovicích Antonín Křapka. Ten se u lajny vyloženě trápil, po půlhodině utkání a pár sprintech vypadal, že nadchází jeho poslední hodinka.

Také nalevo není situace úplně růžová. Nejčastěji zde hraje zkušený Jan Kovařík, ale i on byl v této sezóně nějakou dobu zraněný. Navíc se sice jedná o hráče se šikovnou levačkou, který má přínos směrem dopředu, ovšem v defenzivě už zdaleka takovou jistotou není. Alternativou je pak již zmíněný Shejbal. Nabízel by se i Matěj Hybš, jehož však trenérský tým využívá především jako levého stopera. Ostatně při zranění Jana Vondry už ani na této pozici není moc jiného na výběr. Fanoušci klubu tak jistě doufají, že právě nedostatek adekvátních hráčů na některé defenzivní posty, Bohemians nedoběhne. Další posily totiž mohou přijít až v zimě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz