Hlavní obsah
Sport

Zápas Budějovic s Teplicemi ozdobila na poměry ligy nevídaná trenérská bitva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Důležitý souboj pro oba týmy z druhé poloviny tabulky přineslo 15. kolo Fortuna Ligy. Výsledkem byla v letošní sezoně pro skláře čtvrtá výhra v poměru 1:0 z celkových pěti výher.

Článek

Teplický styl hry si od novinářů i fanoušků nevyslouží tolik „lásky“ jako České Budějovice, nebo Kováčovy Pardubice. Pohled na tabulku je ovšem dokladem toho, že Teplice vědí, jaká cesta vede k úspěchu. Po několika ročnících strávených v poslední skupině a bojích o záchranu by si také jednou rády užily klidný střed tabulky.

Musa Alli byl v prvním poločase hodně vidět

Budějovice ovšem pro Teplice nebyly snadným soustem. Ačkoliv Teplice brzy vstřelily úvodní branku a byly z počátku velmi aktivní, následně otěže zápasu převzal tým z jihu Čech. Hlavně v prvním poločase také pozorný divák mohl sledovat taktické bitvy mezi oběma lavičkami. Na hřišti vynikal aktivní štírek Musa Alli, který ovšem působil na levém okraji hřiště, kde nebyl přímo nebezpečný pro branku soupeře. Na to reagovala teplická lavička, která prohodila krajní obránce Bílka s Radostou, který měl nově budějovického křídelníka na starost.

Duo Zápotočný – Nikl se ovšem brzy rozhodlo přesunout Alliho na hrot útoku, kde měl zřejmě pokyny zabíhat za Adedirana. Ten tak získal parťáka, na kterého mohl dlouhé míče hlavou prodlužovat. Z pohledu Teplic tak opět došlo k návratu k původnímu rozestavení a Radosta s Bílkem provedli druhou rošádu v zápase.

Vzhledem k tomu, že na hřišti se Teplice znovu nemohly opřít ani o Filu, ani o Gninga, kteří stále figurují mezi zraněnými, při výkopu Grigara jsme mohli sledovat trochu neobvyklou taktickou variantu. Dopředu se vždy vysunul urostlý stoper Knapík, který absolvoval první hlavičkový souboj. Tím měl následně hledat útočníka Vachouška, nebo jeho spoluhráče. Pak se opět vrátil zpět do stoperské trojice.

Celkově si Budějovice v zápase vypracovaly řadu příležitostí, ze kterých branky padají. Ve finále tomu však chybělo kvalitnější zakončení, štěstí při odrazu a několik dobrých zákroků předvedl i hostující Grigar.

Teplický pressing a pozorný Knapík

Důležitým bodem na hřišti byla pro teplické čára na polovině hřiště. Jakmile totiž hráči Budějovic tuto linii překonali, Teplice spustily aktivní pressing. Dobrou práci při zisku míče pak občas zhatila laciná ztráta při rozehrávce. Dobrý dojem na mě v tomto ohledu neudělal Mareček. Toho v 71. minutě nahradil Havelka, který ovšem při soubojích s Trummerem či Hellebrandem vypadal, jako kdyby to byl právě on, kdo už má v nohách 70 minut. Tempo zápasu absolutně nezachytil.

Naopak velmi úspěšný v zachytávání úniků především Musy Alliho byl pozorný Knapík, který měl s malým šikulou plné nohy práce, ovšem do vyložené příležitosti ho nepustil. Možná proto, že měl v posledním domácím zápase s Mladou Boleslaví možnost bránit jiného nigerijského rychlíka Solomona Johna.

Teplice očekávají návrat zraněných útočníků

K dobrým výkonům se také rozehrává Radosta, který pod trenérem Frťalou zažívá možná zlomovou sezónu ve své kariéře. Ten ho nejdříve přesunul na pozici krajního obránce, kde začal zlepšovat své obranné dovednosti. V posledním zápase je evidentní, že si začíná více věřit i směrem dopředu. To je pro Teplice, které mají se střílením branek stále dost potíží, jistě pozitivní zpráva.

Další pozitivní zprávou je, že alespoň z lavičky naskočil po zranění Yasser, který následně odehrál přes 60 minut za teplické béčko. Po reprezentační pauze by se do sestavy měl vrátit i Fila, který od minulého srazu léčil zranění. Nadějně to vypadá i s návratem Gninga na ligové trávníky. Ten by se v blízké době mohl zapojit do tréninku. Pokud se tak zmínění útočníci dají dohromady a vše nebude stát pouze na devatenáctiletém Vachouškovi, předpokládám, že i vstřelených branek na straně Teplic začne přibývat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz