Hlavní obsah
Sport

Zápas Česka s Portugalskem je tady! Kdo by mohl nastoupit v základní sestavě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Metjů Krejza/Žongl

Už dnes večer nastoupí Česká reprezentace proti favorizovanému výběru Portugalska. V jaké sestavě bychom mohli zápas odehrát a máme vůbec nějaké šance?

Článek

Nečeká nás nic lehkého. Portugalsko to není jen Cristiano Ronaldo, i když jeho jméno zní samozřejmě nejzvučněji. Devětatřicetiletý fotbalista už ovšem není to co býval, nehraje žádnou kvalitní evropskou soutěž a onen věk je prostě znát. I když góly dávat stále umí. O tom se přesvědčili jeho fanoušci v přípravě, když hned dva kousky vstřelil ve vítězném zápasu s Irskem.

Ve výběru hlavního trenéra Roberta Martíneze ovšem najdeme mnoho osobností z elitních klubů. Bernardo Silva (Manchester City),  Joao Félix (FC Barcelona),  Rafael Leao (AC Milán), Vitinha (Paris St. Germain), Bruno Fernandes (Manchester United), Nuno Mendes (Paris St. Germain) nebo Rúben Dias (Manchester City). Při tomto výčtu si možná řeknete, že prostě nemáme šanci. Úvodní zápasy Mistrovství Evropy ovšem ukázaly, že bojovat o body může na tomto šampionátu téměř každý.

Nyní se už ovšem pojďme podívat, jakou bychom mohli v úvodním zápasu zvolit sestavu. Vycházel jsem z rozestavení 3-5-2, které jsme ostatně předvedli i v generálce se Severní Makedonií.

Brankář

Za mě asi nejjasnější pozice ze všech. Brankář Jindřich Staněk v průběhu sezony jednoznačně dokazoval skvělými zákroky své kvality. Je spolehlivý ve schopnosti dirigovat obranu. I díky větším zkušenostem bych mu dal přednost před Matějem Kovářem, jehož doba určitě přijde. V průběhu sezony ovšem chytal výrazně méně, někdy díky kvalitě Leverkusenu ani neměl příliš mnoho práce. Byl by to za mě určitý risk.

Obrana

Výrazně složitější je to potom v obraně. Koho postavit proti velice silným Portugalcům? Kdo by mohl uhlídat jejich neskutečnou útočnou sílu? Někteří mě za to možná budou kamenovat, ale pro tento zápas bych nechal na lavičce Ladislava Krejčí. Ačkoliv nejdou popřít jeho kvality, kterými si ostatně vysloužil úžasný přestup do Girony, dal bych přednost Vlčkovi. Během minulé sezony ukázal, že umí zahrát velice dobře. Je to svěží vítr do české obrany, který už získal mezinárodní zkušenosti v Evropské lize. Doplnil bych ho potom Robin Hranáčem, který se postupem času stal možná nejlepším stoperem v domácí lize. A Tomášem Holešem, osvědčenou kvalitou a zkušeností.

Záloha

V záložní řadě jsou některá poměrně jednoznačná jména. Vladimír Coufal už si dávno získal odpustek za svůj prohřešek v Belmondu a jen těžko si dovedeme střet s nejsilnějším tým naší tabulky představit bez něj. Dalším je samozřejmě kapitán týmu Tomáš Souček. Česká reprezentace s ním a bez něj je prostě něco zcela odlišného. Když už je nejhůře, často dokáže zodpovědnost strhnout na sebe. Umí dát důležité góly a nabudit celý tým. Hraje až skoro do posledního dechu i přes nějaké zranění, o čemž jsme se přesvědčili už v minulosti.

Třetím do party by měl být David Jurásek. V generálce sice nastoupil až v druhém poločase z lavičky, ihned ovšem rozhýbal celou hru a sázel do vápna své nepochybně kvalitní centry. Do obrany to sice někdy trochu vázlo, ale přesto je to za mě jednoznačně lepší volba než David Douděra. Dalším do party by mohl být i Lukáš Provod. Jedná se o spolehlivého střeďáka s velkými zkušenostmi, který sice má někdy nevyrovnané výkony, ale většinou dokáže odvést určitý standard.

S pátým jménem mám potom trochu potíž. Můžeme si dovolit nepostavit Adama Hložka? Z české ligy odcházel jako generační talent, v Leverkusenu se ovšem moc neuchytil. Hrál spíše příležitostně a pravděpodobně se brzy bude stěhovat. V reprezentačním dresu navíc předvedl několik spíše horších výkonů. Nedokázal vstřelit branku z vyložených příležitostí. Kvalitu mu ovšem upřít nemůžeme.

Máme tu však jméno dalšího skvělého hráče, navrátilce Antonína Baráka. Ten se naopak prezentoval v přípravných zápasech velice dobře. Proti Maltě předvedl skvělý výkon a rovněž v zápase se Severní Makedonií vnesl po svém nastoupení do hry nový náboj. Do základu bych dal přednost spíše jemu před Adamem Hložkem. Zaslouží si to podle mě o něco víc.

Útok

V útočné dvojici je jedno jméno jasné. Patrick Schick se bude snažit zopakovat své výkony z předešlého EURO, kde se stal nejlepším střelcem nejen českého týmu, ale s Cristianem Ronaldem i celého turnaje. Ale koho k němu? Rozhodovat se pravděpodobně bude mezi dvojicí Kuchta – Chytil. Na konci sezony se první jmenovaný předvedl ve velkém stylu. Dokáže skvěle napadat soupeře a bojovat o každý metr. Přípravné zápasy ovšem jednoznačně pomáhají Chytilovi. Proti slaboučké Maltě se trefil dvakrát a působil za mě daleko lépe než Kuchta proti Severní Makedonii. Slávistický útočník vyniká svou hrou na míči, kdy je velice těžké mu ho odebrat. Ostatně právě on dokázal svým přístupem vybojovat proti Makedonii rozhodující penaltu, i když nastoupil až v průběhu druhého poločasu. V současné době by tak pro mě byl o něco lepší volbou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz