Hlavní obsah
Sport

Zaslouží si hříšníci z Belmonda druhou šanci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

ilustrační fotografie

Určitě není mezi českými fotbalovými fanoušky moc takových, kteří by si před nominací reprezentace nekladli stejnou otázku. Každý si zaslouží druhou šanci, ale dělat, že se nic nestalo?

Článek

Přiznám se, že sám nevím, jak bych nakonec rozhodl, protože roli hraje tolik proměnných.

Na úvod si jenom krátce shrňme, co se vlastně stalo. Trojice Jakub Brabec, Jan Kuchta a Vladimír Coufal seznala, že nejlepším způsobem regenerace na veledůležitý zápas s Moldavskem bude pařba v olomouckém klubu Belmondo. Navíc při této bohulibé volnočasové aktivitě požili takové množství alkoholu, že by se ani nebožtík Milan Čurda neměl za co stydět. No co si budeme, byl to od nich tuze špatný nápad.

Že fotbalisté slavili důležité výhry a zapíjeli porážky, to už zde bylo mnohokrát. Ale takhle se zmatlat ani ne dva dny před klíčovým zápasem? To lze označit za opravdu mimořádnou hloupost. A je úplně jedno, jestli tým trénoval Jaroslav Šilhavý, František Straka nebo Bohumír Zenkl. Nejvíc uškodili sami sobě a svým spoluhráčům, které nechali na holičkách.

Samotný moment bohužel poukázal na smutný fakt, že pro některé fotbalisty je reprezentace spíše setkáním s kamarády než nejprestižnější záležitostí v roce. Takovouto životosprávu si můžu dovolit já před zápasem veteránské Hanspaulky, ale reprezentanti fakt ne.

Nutno je také pohlížet na to, že reprezentační fotbalisté jsou vzorem pro mládež. A tímto jí dali příklad, který rozhodně není hoden následování. Kdyby si aspoň zmastili držku někde mimo, ale takhle před očima celého národa. Co si vlastně mysleli? Že na to nikdo nepřijde? Tak naivní snad ani nikdo být nemůže.

Pak je tady stránka sportovní. Nebude reprezentace po vynechání těchto hříšníků sportovně slabší? Osobně si to nemyslím. Jakub Brabec sice vždycky v reprezentaci uměl zahrát, ale rozhodně není prototypem moderního stopera. Jan Kuchta je útočným bojovníkem k pohledání, ale na postu hrotového útočníka má momentálně velkou konkurenci v Tomáši Chorém, Mojmíru Chytilovi, a především uzdraveném Patriku Schickovi. Asi nejproblematičtějším je v tomto ohledu Vladimír Coufal, který je ve West Hamu jedničkou na pravém beku a hráče podobných kvalit bychom na jeho postu nejspíše nenašli. Ale i on je nahraditelný, navíc ve všech případech platí, že tým je víc než jednotlivci.

Já osobně bych takové hráče v týmu nechtěl už jen z důvodu, že se na ně nemůžu spolehnout. Trenér Ivan Hašek se rozhodl jinak a já to samozřejmě respektuji. Nicméně tím do budoucna vytvořil hodně nebezpečný precedens.

Michal Trávníček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz