Hlavní obsah
Sport

Zázraky se na počkání nedějí, Slovanu to drhlo i proti Baníku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Když jste si před letošní sezonou četli novinářské prognózy, takřka všechny se shodovaly, že za Spartou, Slavií a Plzní by se měl odehrát zuřivý boj o čtvrtou příčku především mezi Baníkem Ostrava a Slovanem Liberec.

Článek

V neděli odpoledne došlo k prvnímu měření sil těchto dvou konkurentů. Pro fanoušky Slovanu to však nebyla příjemná podívaná.

Po povinné výhře nad Pardubicemi si chtěli svěřenci Radoslava Kováče připsat i skalp Baníku. Ale ať má určitě i ostravský celek své problémy, stále se pohybuje na jiné úrovni než tým z východních Čech. A po včerejším zápase mě nezbývá nic jiného než uznat, že se na Baník ještě nechytá ani Liberec. Pojďme ovšem popořadě.

Po Halinského minele převzal Slovan otěže

Radoslav Kováč udělal oproti zápasu s Pardubicemi jen jednu změnu. Nesmyslně a nespravedlivě distancovaného Ahmada Ghaliho nahradil v sestavě Josef Koželuh. Než se ale stihl vůbec poprvé dotknout balónu, už to mohlo být 1:0. Hned po dvaceti vteřinách předvedl totiž velkou hrubku Denis Halinský. Ten pod tlakem Ewertona poslal malou domů Bačkovskému. Spíše než jako malá domů by se Halinského přihrávka měla označit jako čisté vybídnutí Ewertona ke skórování. Slovan však zachránil Hugo Jan Bačkovský, který bleskovým vyběhnutím znemožnil Ewertonovi kličku a potenciální zakončení do prázdné brány. Pokud bych měl vyzdvihnout jednu z předností brankáře Slovanu, jednoznačně vyberu jeho rychlé nohy. Ty ukázal už v prvním kole proti Karviné, kdy v poslední chvíli zachránil Adama Ševinského od vlastního gólu. Teď mu mohl děkovat i Denis Halinský.

Liberec zůstal chvilku opařený a hned další pokus o rozehrávku skončil ztraceným balónem a rohovým kopem pro Ostravu. To však bylo na dlouhou dobu naposledy, co se Baník dostal k něčemu nebezpečnějšímu. Slovan se po prospaném úvodu osmělil a převzal otěže zápasu, které dřímal v rukou v podstatě celý první poločas. Přítomné bylo především aktivní napadání a okamžitý nátlak na hráče při převzetí balónu. To mělo za následek brzké ztráty Baníku a potenciální šance pro hosty. Tak jako v 11. minutě, kdy Hlavatý využil špatné rozehrávky Kpoza a ze střední vzdálenosti šikovnou střelou orazítkoval levou tyč Markovičovy branky.

Frýdek bojuje o smlouvu

Aktivní byl především Christian Frýdek, který se snaží chytnout za pačesy šance, které v posledních zápasech od Kováče získává. Přišlo mi, že se dostával oproti zápasu s Pardubicemi více do hry jakožto mozek hry. Většina akcí už nešla jen přes Hlavatého, který sice stále byl tím hlavním playmakerem, ale Kikin mu zdatně sekundoval. Převzal navíc i exekuci většiny rohových kopů. Po jednom z nich se mohl gólové prosadit Marios Pourzitidis. Nutno podotknout, že stoper Liberce zakončoval z opravdu velmi dobré pozice, která by se měla proměňovat. Jeho hlavička však zamířila daleko od levé tyče.

Do druhého poločasu nastoupil jen Baník

Kdyby Liberec svůj tlak přetavil minimálně v jednu branku, ráz utkání by byl jiný. To se však nestalo a po pauze došlo ke krutému vystřízlivění. Pokud hráči Liberce nezachytili vstup do prvního poločasu, tak pro úvodní minuty toho druhého to platilo dvojnásob. Ztráta balónu u soupeřova vápna, rychlý protiútok, ideální vysunutí Ewertona na Prekopa a už to bylo 1:0 pro Baník.

Na časomíře svítila 48. minuta. O necelých šest minut později došlo k takřka identickému scénáři. Ewerton však tentokrát nikomu nepřihrával. Neměl důvod. Ševinský s Pourzitidisem před brazilským kouzelníkem ustupovali takovým způsobem, že mu dali prakticky pozvánku do střelecké pozice těsně za vápnem. Že by takhle mohl Ewerton postupovat až do kuchyně si Ševinský uvědomil až moc pozdě a letící míč z Ewertonovy kopačky stihl jen tečovat. I tak ale zapadl za Bačkovského záda a bylo to už 2:0.

Čekání na gólové procitnutí Benjamina Nyarka

Není divu, že takový vývoj utkání hráče Liberce zasáhl. Slovan si rázem nedokázal přesně přihrát a balóny kazili i hráči, u kterých to není zvykem. Třeba jindy skvělý Michal Hlavatý. Kováč sáhl po střídání a na hřiště vypustil Nyarka, Letenaye a Zybu. Z této trojice byl nejvíce vidět Benjamin Nyarko. Ten v podstatě při každé návštěvě hřiště dokazuje, že v něm dřímá něco velkého. Výjimečná rychlost a přímočarý tah na branku ho dostává do poměrně slibných střeleckých pozic, ale to zakončení… V 75. minutě vysunul ghanského útočníka chytrým lobem Qëndrim Zyba. Nyarko postupoval v podstatě sám na bránu, obránce Baníku byl za ním relativně daleko. Nyarko ale přesto zbrkle napálil míč nártem z hranice vápna, i když mohl klidně ještě postupovat blíže k Markovičovi a vylepšit si tak svou pozici. Takhle jen vybídl k reflexnímu zákroku nohou Markoviče.

Kdyby Nyarko tyhle situace proměňoval, nového útočníka by Slovan nehledal. Ale ono se tak neděje. Můžeme hodnotit jeho vliv na mezihru, jeho pracovitost, zarputilost i rychlost, ale u útočníků se počítají góly a ten Nyarko vstřelil jen jeden. Nyarko je v lize na páté příčce v metrice xG s hodnotou 1,93. Takový Jan Kliment dokázal hodnotu 1,77 přetavit v pět branek. Ani nechci pomyslet, o kolik bodů více by Slovan získal, kdyby měl na hrotu snipera z Olomouce.

Nyarko ztratil v posledních zápasech místo v základní sestavě a nastupuje pouze jako střídající hráč. Na úkor něho pak hraje na hrotu Lubomír Tupta, který je však dle mého názoru na tomto místě utopen. Nejenže se nedostává do šancí, slovenský reprezentant se nedostává ani do hry. Liberec potřebuje mít Tuptu na křídle a k tomu potřebuje probuzeného Nyarka nebo novou posilu na hrot. V této fázi soutěže by byla příhodnější první varianta, ale nemůže se lehce proměnit čekání na Nyarka v čekání na Godota?

Bačkovský Slovan opět podržel

Liberec se proti Baníku tedy prosadit nedokázal. Do konce zápasu naopak ještě několikrát zahrozili hosté. Kubalu a dvakrát Ewertona však fantasticky vychytal Bačkovský. Jen díky němu zápas neskončil větší kanonádou a vypadá to, že se dostává zase do formy. Přítomnost nového gólmana Ivana Krajčírika Huga zjevně motivuje a je třeba říci, že nyní nedává trenérům možnost, aby slovenského gólmana v zápase vyzkoušeli.

Kováč ven? Nesmysl

Slovan má po šesti zápasech pouze sedm bodů, což v průběžné tabulce stačí jen na 9. místo. Fanoušci nejsou spokojeni a už se dokonce z jejich tábora ozývají hlasy volající po Kováčovu odvolání. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tyto názory nemohu brát vážně.

Předvedené výkony Liberce nejsou dobré, to nepopírám. Ale nový Slovan je budován v dlouhodobém měřítku. Nikdo si nemohl myslet, že od prvních kol bude tým fungovat jako namazaný stroj. Do klubu přišel opravdu velký počet nových hráčů a není možné očekávat, že si to sedne během několika kol. Radoslav Kováč navíc absolutně překopal styl hry, kterým se Liberec prezentuje, takže na diametrálně odlišné taktické prvky si musí zvykat i hráči, kteří jsou na severu Čech už déle.

Myslím, že každý fanoušek Slovanu by měl ukázat kousek té zdrženlivosti a tolerance. A pokud by se měla obětovat první sezóna za lepší zítřky, proč ne. Věřím, že tady se buduje něco většího a už jen ze samotného principu je čas přesně to, co hráči, trenér i širší vedení potřebují. Všichni chtějí Slovan silný, ale nebude to na počkání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz