Hlavní obsah
Sport

Ze Slavie odchází kanonýr posledních dvou ročníků. Na ligový titul si však nesáhl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Stala se věc, o níž se v posledních týdnech velmi čile spekulovalo. Václav Jurečka opouští po dvou letech pražskou Slavii a vydává se na první zahraniční angažmá, které se podle všeho odehraje v tureckém Rizesporu.

Článek

Stěhuje se tak na pobřeží Černého moře a o své místo na slunci tak bude bojovat v dresu devátého týmu posledního ročníku turecké ligy. V této sezoně tak již neokusí atmosféru evropských pohárů, ale rozhodně si jde pro novou výzvu, po níž podle všeho toužil již delší dobu.

Měl vrátit do Edenu titul

Václav Jurečka přestoupil do Slavie v létě 2022 ze Slovácka, kde dostával stále větší střelecký apetit a byť tým Martina Svědíka tehdy pravidelně bojoval o evropské poháry, bylo jasné, že se rodák z Opavy vypraví brzy na atraktivnější adresu. Pražská Slavia si ho vyhlédla poté, co po zlatém hattricku pro mnohé nepochopitelně přenechala titul Viktorii Plzeň a tehdy ještě nikdo netušil, že se vlastně jedná jen o předehru pro dva sparťanské tituly, díky nimž Sparta opět vystřídala svého městského rivala na pozici české klubové jedničky.

Ve Slavii čekala na Václava Jurečku logicky mnohem větší konkurence v podobě Ivana Schranze, Stanislava Tecla, Ondřeje Lingra, Mojmíra Chytila či Micka van Burena. Rozhodně neměl zajištěnou pozici v základní sestavě „pod penzí“, ale takřka vždy, když dostal od trenéra Trpišovského pověření zapsat se do statistik zápasů jako střelec, tak to dokázal a během dvou posledních sezon se jednalo o jednoho z nejspolehlivějších slávistů v ligových bojích i na pohárovém poli.

Rychlé a trochu vynucené loučení

Václava Jurečka se stal ve dvou posledních sezónách nejlepším střelcem české nejvyšší soutěže a v osobním ohledu tak vystoupal na svůj dosavadní fotbalový vrchol. Celé jeho působení ve Slavii však bude poznamenané tím, že v jeho průběhu nedosáhli „sešívaní“ na ligový titul a Václav Jurečka si s ní připsal pouze jedno prvenství v domácím poháru. Jeho stávající smlouva ve Slavii měla končit posledním zápasem probíhající sezony, přičemž český útočník si připsal neúspěch v boji o Ligu mistrů s francouzským Lille. V následujícím ligovém zápase s Pardubicemi se již nepodíval ani na lavičku, což mohlo znamenat jistou předzvěst jeho odchodu.

Touhu po nové výzvě dával v nedávné době opatrně najevo i samotný útočník. Ještě před několika týdny by si možná v tomto ohledu představoval atraktivnější adresu v západní Evropě. Nyní hrál však čas proti Slavii i Jurečkovi samotnému. Musí se tak postavit čelem k nové turecké fotbalové realitě. Mezi českými fotbalisty najdeme příklady trpkých zkušeností a na druhé straně ty, kteří nedají na Turecko dopustit. Kam zařadíme po uplynutí další fotbalové kapitoly Václava Jurečku?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz