Hlavní obsah
Sport

Zlatý míč České republiky vyhrál Tomáš Souček. Nakolik ovšem výsledky odrážejí skutečnost?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / Žongl

Vítězem ankety Zlatý míč České republiky za sezonu 2023/2024 se stal Tomáš Souček. Na druhém místě byl potom zástupce domácí soutěže, dnes už bývalý lídr Sparty Ladislav Krejčí. Některé z dalších umístění ovšem moc nekorespondují s výkony fotbalistů.

Článek

Anketa Zlatý míč České republiky vznikla v roce 1997 a jejím pořadatelem je Klub sportovních novinářů České republiky. Nejčastějším vítězem za celé sezony byl od doby vzniku brankář Petr Čech, který ji vyhrál hned dvanáctkrát.

Tomáš Souček obhajuje

Tomáš Souček obhájil vítězství z loňského roku, tentokrát s poměrně velkým náskokem. Naposledy měl na vrcholu jen o jeden bod více než druhý Antonín Barák. Ten protentokrát skončil až na 16. místě a někteří fanoušci by ho za jeho červenou na Mistrovství Evropy asi raději vyřadili úplně.

Foto: Žongl / Jager

Na druhém místě se umístil Ladislav Krejčí a musíme uznat, že zaslouženě. Jednoznačně byl kapitánem a lídrem Sparty, který svůj tým dovedl k obhajobě titulu. Nutno ovšem podotknout, že má o 280 bodů méně než vítěz. Což je tedy docela zásadní rozdíl. Na bronz tentokrát dosáhl Součkův spoluhráč z West Hamu Vladimír Coufal. Ten byl v loňském ročníku ankety až sedmý.

Lukáš Provod opět ve formě

Z domácí nejvyšší soutěže je potom hned na čtvrtém místě fotbalista Slavie Lukáš Provod. Ten možná jako jeden z mála poměrně zazářil na Euru, ale celkově se i na klubové scéně dostal do velké formy. Měl to přitom těžké, protože v minulosti bojoval se zraněními. Ty zabrzdily jeho kariéru, ale snad už se budou Provodovi vyhýbat.

Pátou příčku má útočník Leverkusenu Patrik Schick. Jeho tým ovládl německou Bundesligu, on se ovšem rovněž potýkal se zraněními. I díky velké konkurenci se navíc asi neprosadil tolik, jak by si představoval. Bohužel ani na Mistrovství Evropy nás zrovna nepodržel.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 / Tadeáš Bednarz

Teď už to vezmeme trochu v rychlosti. Šestý je Jindřich Staněk, pro změnu zraněný právě teď. Nezahraje si až do konce letošního roku. Sedmý Václav Černý z Wolfsburgu, osmý nový kapitán Sparty Filip Panák. Devátá je opora slávistické obrany Tomáš Holeš a desátý útočník Mladé Boleslavi Vasil Kušej.

Byl Kušej lepší než Hranáč nebo Chytil?

Například desáté místo ovšem trochu nechápu. Rozhodně nechci Kušejovi upírat zásluhy na výkonech Boleslavi. Ale proč až dvanáctý skončil Robin Hranáč, který má za sebou fantastickou sezonu v Plzni? Moc nerozumím ani až 19. příčce pro Mojmíra Chytila, který hrál rovněž skvěle. Tyhle fotbalisti za mě měli být před Kušejem. Podobně jako Václav Hladký. Ten zase dotáhl Ipswich svými výkony do Premier League.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Poměrně velký propad zažil Václav Jurečka – z devátého na jednadvacáté místo. Nebo Jiří Pavlenka z desátého na pětatřicátou příčku. Ondřej Lingr skončil dvaadvacátý, přestože moc nehrál. Tomáš Čvančara dokonce patnáctý.

No moc vlastně výsledky podobných anket nechápu. S první trojkou asi jsem ochoten souhlasit, ale některá jiná umístění my přijdou až nesmyslná. Jedná se ovšem vlastně jen o názory poměrně malé skupinky lidí v porovnání s většinovou fotbalovou komunitou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz