Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak na rodinnou sešlost bez hádek? Připravte se na chaos a doufejte, že na konci to všichni ustojíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Rodinná oslava, Vánoce a slavnostní večeře. Babička má oslavu a dítě není ochotné se slušně obléct a tvářit se jeden den mile a sympaticky? Že to znáte? No kdo by neznal. Jak přežít a udržet před příbuznými tvář?

Článek

Nevím, jestli se někde najde rodina, ve které by se milovali a respektovali všichni její členové. Stačí, když se v celém příbuzenstvu, které se sešlo, najde jedna dvojice, co se moc nemusí a bude prudit. Rodinná oslava se může lehce zvrtnout v nepříjemný zážitek. A čím víc takových zážitků máte, tím méně se vám bude chtít účastnit se opakování. Jenže rodina je rodina, a ta má držet pospolu, vždycky říká babička. Takže co s tím? Jak tedy uspořádat rodinnou oslavu, na kterou budou všichni vzpomínat v dobrém a nedojde na ni „na ostří nože“?

10 kroků k rodinné oslavě bez hádek

  1. Snažte se vidět všechny členy rodiny z té lepší stránky. Užívání si výhod selektivního vnímání může být vaším nejlepším přítelem.
  2. Udělejte zasedací pořádek u stolu. pokud je v rodině někdo, kdo rád moralizuje a vystrkuje lokty, rozhodně si dejte záležet, aby neseděl hned vedle vaší pubertální ratolesti.
  3. Oblečte sebe i děti do něčeho hezkého. Protože vypadat dobře je vždycky lepší než vypadat jako byste právě vyšli z kravína. Dbejte však na to, aby to nebylo úplně proti vůli puberťáka. Prostě z jeho šatníku zkuste vybrat to nejslušnější oblečení, které bez řečí snese. Pokud vytáhne kraťasy do půl zadku, zkuste reagovat vtipně. Třeba, že jí zadek ukazovat nemusí, protože by jí mohla prasknout čočka v brýlích.
  4. Poděkujte všem za účast. Ano, i té tchýni, co se ztratila v rohu s dětmi a pořád mluví o jejich výživě a možných dietách.
  5. Dělejte spoustu fotek. Protože nikdy nevíte, kdy omylem vyfotíte vaše dítě s nosem od zmrzliny a nebo tchýni s flekem na halence. Aspoň se při prohlížení fotek pobavíte.
  6. Konflikty nikdy nevyvolávejte. Pokud to nepomůže, myslete na to, že každý se někdy ocitnul v situaci, která nebyla příjemná a představa tchána, který kritizuje s pozvraceným trikem od vnoučete vás škodolibě pobaví a podaří se vám zachovat klid.
  7. Nevyčítejte si staré křivdy. Předstírejte raději, že jste společně přepisovali dějiny.
  8. Neotevírejte témata, u kterých by hrozil názorový střet. Místo toho si raději promluvte o sdílených zájmech, jako jsou například oblíbené seriály.
  9. Nekritizujte ostatní.
  10. Bavte se o neutrálních tématech a spíše veselých věcech. Například o tom, jak málokdy jste viděli tyhle stolní lampy vyčištěné.

A nakonec: Hlavně dýchejte! Protože dechová cvičení prý fungují spolehlivě a trénink za společná léta už přece máte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám