Hlavní obsah
Umění a zábava

Kapitál schovaný mezi stránkami Adama a Evy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zuzana Hermanova

Historie mecenáštví umění v naší rodině.

Článek

Titulek článku je lehce ironický, poněvadž předmět mnou provozovaného koníčku je na hony vzdálený výděleční činnosti a „kapitál“ bylo pár desítek tisíc, které by nevystačily ani na rozjezd trafiky. Ale začátek podnikání, včetně nutných vstupů know-how i peněz to byl, a ne bez zajímavosti.

Pocházím ze svazku vedoucího party dělníků na šrotišti oceláren Poldi a místní THP pracovnice. Ten vedoucí, můj táta, byl ale také básník a malíř a mamka jeho múza. Když Poldi SONP zkrachovala, zapojila se máma do podomního prodeje kosmetiky a dalších pochybných pyramidových her, až skončila v dluzích a následně exekuci, a táta šel do invalidního důchodu pro jistotu rovnou. Jejich aktivní život s ukončením provozu oceláren de facto skončil a v Kladně nebyli zdaleka jediní. Ale táta ještě stihnul učinit jednu báječnou investici. Z prodeje chaty v Malých Kyšicích (o které asi ještě bude řeč) a svých úspor nakoupil balík akcií H-Systému. Půl milionu skončilo v propadlišti dějin a táta pak už nesvěřil žádnému finančnímu ústavu ani korunu. Ale spořil dál.

V létě roku 2019 ho stihla opakovaně mrtvice a mezi pár slovy, která ještě stihnul do své smrti vyslovit, byl souhlas s použitím těchto úspor na mé výtvarné šílení. A díky tomu vzniklo přes šedesát olejomaleb, stovky kreseb, akvarelů a pastelových skic. A víte, kam svoje peníze ukládal? Bankovku po bankovce mezi stránky sbírky Karla Šiktance Adam a Eva. Takže dík patří všem, tátovi, mámě, H-Systému a Karlu Šiktancovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám