Článek
S teflonem i pečicím papírem jsem skoncovala jednoduše a docela ráda, vzbuzovaly ve mně nedůvěru už dávno a vím, že to jde i bez nich. A s dobrým pocitem, že jsem se zbavila dalšího rizika ve své kuchyni, jsem se rozhodla upéci oblíbenou ořechovou bábovku v praktické silikonové formě. Jen co jsem ji spokojeně strčila do trouby, začalo mi vrtat hlavou, jestli je vlastně také silikonové nádobí bezpečné.
Pro jistotu jsem začala pátrat a moje zjištění jsou nemilá. Nespoléhám na žádné amatérské diskuse, vždy se mi osvědčily nezávislé testy nebo odborné studie, a tak jsem je hledala i nyní. Výsledky jsem však byla zaskočena, často si protiřečily. Nepřekvapilo mě, že výrobci se dušují, jak jsou silikonové formy bezpečné, ale rozhodně mě nepotěšily výsledky laboratorních testů, které loni zveřejnila Evropská organizace spotřebitelů. Ta nechala otestovat 44 forem na pečení, zakoupených v různých státech EU, a zaměřila se především na to, jaké látky ze z těchto forem uvolňují po zahřátí. Bilance je hrozivá.
Zabýval se jimi i pořad Českého rozhlasu Plzeň, v němž je komentoval doktor Miroslav Šuta. Ten hned na začátku uvedl, že se snaží být ostražitý vždy, když do kuchyně kupuje něco z plastů, a dodal: „A do toho bych zařadil i silikon.“ Argumentoval tím, že pouze sedm výrobků z oněch 44 testovaných dostalo dobrou známku, přičemž deset naprosto propadlo, protože uvolňovaly velké množství nebezpečných chemikálií, například siloxanů, a jejich množství se zvyšovalo přímo úměrně s délkou zahřívání a stupněm teploty. Tyto látky mohou narušovat hormonální systém a jsou podezřelé, že způsobují rakovinu. Doktor Šuta se přitom pozastavil nad tím, že evropská pravidla, kontrolující bezpečnost výrobků a potravin, mají celou řadu „děr“ a neexistují například limity při užívání silikonového nádobí v kuchyni.
Zmínil proto alespoň doporučení odborníků kupovat pouze takové silikonové formy s označením, jaké maximální teplotě mohou být vystaveny, a samozřejmě kontrolovat i teplotu v troubě. Dále radí, abychom je v troubě nedávali do blízkosti nejvíce rozpálených částí.
Na obalu své silikonové formy na bábovku jsem ke svému velkému zklamání žádné upozornění, týkající se teploty, nenašla. Zato jsem našla starou dobrou formu po babičce, kterou sice musím vymazávat a vysypávat, ale výsledek taky stojí za to. Teď jen přemýšlím, co s tou silikonovou a s teflonovou pánví i formičkami. Snad ani nechci vědět, co se o nich ještě dozvím.