Hlavní obsah

Pacienti doplácí na populismus politiků. V některých nemocnicích je horší komfort než ve věznicích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ben Skála, Benfoto, Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

Ministr zdravotnictví V. Válek se sice snažil ještě nedávno nadstandardy prosadit, ale nakonec vzal zpátečku

V poslední době se dnes a denně hovoří o tom, že ve zdravotnictví chybí peníze. Politici však ignorují doporučení odborníků, aby je díky umožnění nadstandardní péče získali ze soukromého sektoru

Článek

Kvůli ostudnému předvolebnímu populismu stále odmítají to, co je v řadě západoevropských zemí běžné, totiž mnohem vyšší podíl soukromého sektoru na financování zdravotnictví. Navzdory tomu, že experti z Národní ekonomické rady vlády a šéfové pojišťoven varují, že model financování zdravotní péče je u nás dlouhodobě neudržitelný, mimo jiné proto, že výdaje na ni rostou mnohem více a rychleji než příjmy. A velkou roli hraje také nepříznivá demografická situace. Ta se navíc projevuje i  na zoufalém nedostatku lékařů a sester.

Populistické orgie

Jednou z možností jak neblahý trend zvrátit je přitom podle NERVu vyšší spoluúčast pacientů, například formou připojištění za nadstandardy. Kdykoliv však na tuto možnost dojde řeč, politici napříč stranami rozpoutají populistické orgie a snaží se lidem podsouvat, že ti bohatší by měli lepší péči než ti chudší. Navzdory tomu, že podle řady průzkumů by s nadstandardy či vyššími poplatky za pohotovost, často zneužívanou, většina lidí souhlasila. Na rozdíl od politiků si uvědomují, že ti, co jsou ochotni platit třeba za nadstandardní ubytování, výkony a služby, přispějí k vyšším příjmům zdravotnických zařízení a ve svém důsledku tak pomohou i těm, kteří si to nemohou z různých důvodů dovolit. Skutečnost je nicméně taková, že jsou tak mnozí pacienti trestáni za ostudnou neschopnost tento stav změnit.

Otřesné podmínky

Sama jsem se nedávno na vlastní oči přesvědčila, jak otřesné podmínky panují v některých státních nemocnicích. Moje maminka byla po operaci hospitalizovaná v pražské fakultní nemocnici a pravidelné návštěvy za ní pro mě znamenaly opravdový šok. Týden musela ležet pod oknem, které nešlo pořádně zavřít, a tak na ni neustále táhlo nebo kvůli rozbitým žaluziím přímo svítilo slunce. Z rušné ulice bylo ve dne v noci slyšet neustále projíždějící auta. Pokoj pro čtyři pacientky, z nichž jedna byla silně nachlazená a celou noc kašlala, zatímco druhá po operaci stále zvracela, připomínal vězeňskou celu. V dnešní době nebyl dokonce vybaven ani televizí, což už je naštěstí leckde samozřejmostí, a tak mamince nezbývalo nic jiného, než ležet a koukat do stropu.

Děs na WC

Nejděsivější však bylo společné WC pro několik pokojů (!), spojené se sprchou. Díky různým reportážím v televizi jsem se mohla přesvědčit, že v řadě moderních věznic, například v Ostrově, dnes mají odsouzení vyšší komfort. Zato v té nemocniční byla betonová dlažba, odtok ze sprchy silně zapáchal, staré kachličky na zdi byly popraskané a především tam byla velká zima, takže maminka, která se kvůli péči o jizvu musela pravidelně sprchovat, se vrátila z nemocnice nachlazená. Když si na chlad postěžovala sestrám, řekly jí, že se musí šetřit. A to už raději nepopisuji mizerné jídlo, dva rohlíky s margarínem ke snídani či oběd nevalné kvality. Denně jsem proto mamince nosila chutnější a zdravější pokrmy, aby po operaci vůbec něco jedla.

V zájmu nás všech

Zaplatit si lepší stravu nebo nadstandardní pokoj (který ovšem v českých podmínkách, jak jsem se sama nedávno mohla přesvědčit, znamená maximálně tu televizi nebo malou ledničku navíc a většinou je vybaven tím nejlacinějším dřevotřískovým nábytkem), nemohla. Je jich totiž značný nedostatek a zájem o ně vysoce překračuje nabídku.

Podle expertů se přesto změny v českém zdravotnictví obtížně prosazují politicky a to přesto, že jsou nejen v zájmu pacientů, ale i politiků samotných. Ti ovšem mají v případě, že onemocní, stejně jako některé celebrity (viz například Jiřina Bohdalová) nadstandardní péči kupodivu zaručenou.

Zuzi Bémová

Zdroj: autorka,

https://www.newstream.cz/politika/experti-nerv-system-financovani-zdravotnictvi-se-musi-zmenit-jinak-pece-nebude-dostupna-vsem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz