Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Světoznámý rybář Jakub Vágner varuje před konzumací ryb z českých řek. Stačí gram a je zle

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: MissKB Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

Soutok Labe a Vltavy

Sportovní rybář, cestovatel a ochránce přírody Jakub Vágner je velmi znepokojený stavem životního prostředí v naší zemi, především vody.

Článek

Syn z umělecké rodiny (jeho otec je známý hudebník Karel Vágner), přiznává, že se k rybaření dostal jako slepý k houslím. K velké nelibosti rodičů „zdrhnul“, jak sám říká, z pražské konzervatoře a rozhodl se, že ve stopách táty ani maminky rozhodně pokračovat nebude. „Bohužel neodhalili zásadní problém, že z učebny kontrabasu jsem se díval na pražskou Vltavu. Kdyby ta učebna byla bývala na druhou stranu a nekoukal jsem se na řeku, mohlo to dopadnout jinak,“ zavzpomínal na zlomový okamžik své kariéry v magazínu České televize „Sama doma“.

Trefen geny

Přiznal také, že jeho vůbec první vzpomínkou z dětství byl okamžik, když viděl rybu ve vodě. Netuší, kde se v něm ty rybářské geny vzaly, protože jeho otec uměl chytit akorát tak mnoho žen, nicméně jeho předci prý ladili jihočeské rybníky a pradědeček byl známý vltavský „sumcař“. Takže ob generaci to mého tatínka minulo a mě to trefilo,“ vtipkoval. Vůbec však toho potrefení nelituje: „Rybaření je nádherný koníček, vášeň, je to totální splynutí s přírodou,“ pochvaloval si v České televizi.

Rizikové ryby z řek

Avšak právě stav přírody ho velmi trápí, přestože je jinak velký životní optimista. Podle něj se k přírodě nechováme dobře a jako rybář upozornil především na alarmující stav vody. Ačkoliv se říká, že se u nás kvalita vody zlepšila, podle jeho přesvědčení nikdy nebyla tak špatná: „Poznáte to jednoduše, když uděláte rozbory rybího masa a rybí tkáně, tak z pražské Vltavy smíte zkonzumovat 16 gramů rybího masa týdně. A pod soutokem Labe a Vltavy v Ústí je to maximálně tak jeden gram týdně,“ varoval.

Naléhal proto, aby lidé kvalitu vody a vzduchu nepodceňovali a nemysleli, že jednotlivec nic neovlivní. Připomněl třeba, že vše, co odtéká z naší domácnosti, nejde někam do neznáma nebo do vesmíru, ale do naší přírody: „Měli bychom proto přemýšlet o tom, co každý z nás v domácnosti používá!“ Zmínil přitom, že už existují třeba saponáty, které nejsou zdaleka tak škodlivé, jako ostatní.

To, že konzumace ryb z českých řek představuje pro lidské zdraví značné riziko, potvrzují i vědci. Ti zjistili, že koncentrace škodlivých sloučenin v nich jsou nadmíru vysoké a někdy stačí pouhý gram rybího masa a již jsou překročeny povolené limity

Zuzi Bémová

Zdroje: Česká televize (Sama doma)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz