Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak to zvládali krátkozrací lidé před vynálezem brýlí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

První zachovalý popis o pozorování krátkozrakosti je od Aristotela, kolem roku 350 př. n. l.

Článek

Oko je nejdůležitějším smyslovým orgánem. Krátkozrakost je oční vada, kdy paprsky světla, usměrněné čočkou oka, se sbíhají již před sítnicí. Dochází tím k rozostření vidění na dálku.

První zachovalý popis o pozorování krátkozrakosti je od Aristotela, kolem roku 350 př. n. l.

Lidé s krátkozrakostí vidí objekty, které jsou blízko, ale vzdálené objekty mají tendenci vypadat rozmazaně. Jedná se o špatné vidění na dálku.

Existují evropské příklady ručních konvexních čoček ze 13. století, které se používaly k léčbě ztráty zraku související s věkem známé jako presbyopie. Dnes bychom jim řekli brýle na čtení. Ale tato technologie nebyla použita k léčbě krátkozrakosti přes 200 let.

Jeden z prvních známých příkladů ruční konkávní čočky se objevuje na portrétu papeže Lva X. z počátku 16. století, který byl součástí politicky vlivné a proslulé krátkozraké rodiny Medicejských, který namaloval italský mistr Raffael Santi.

Díky způsobu, jakým je čočka držena, je skrz ni vidět a umělec zachytil efekt, který čočka má. Lze říct, že se jedná o čočku pro osobu s krátkozrakostí.

Rozptylná čočka (též rozptylka nebo konkávní čočka) je optická čočka, která přeměňuje rovnoběžný svazek paprsků na rozbíhavý. Rozptylná čočka je uprostřed tenčí než na okrajích.

Byla krátkozrakost v minulosti velkým problémem?

Krátkozrakost by mohla být něco jako moderní stav. Míra krátkozrakosti v posledních desetiletích prudce vzrostla a vědci předpokládají, že do roku 2050 bude krátkozraká polovina světa. Jedna studie College of Optometrists zjistila, že krátkozrakost je nyní mezi dětmi ve Velké Británii více než dvakrát častější než v 60. letech 20. století. V některých asijských zemích prevalence krátkozrakosti ještě vzrostla. Například v jihokorejském Soulu je dnes krátkozrakých asi 95 % devatenáctiletých mužů.

Lékaři se stále snaží přijít na příčinu tohoto trendu, který někteří lékaři nazývají epidemií. Zatímco někteří vědci krátkozrakost dávají do souvislosti genetické příčiny nebo nárůst studia a času stráveného u obrazovky, jiní vědci zjistili, že děti, které trávily méně času venku, měly větší pravděpodobnost vzniku krátkozrakosti.

Je možné, že krátkozrakost v minulosti nepostihovala tolik lidí jako nyní. Pozdní vytvoření brýlí na dálku naznačuje, že léčba malého počtu lidí s krátkozrakostí nebyla považována za prioritu a že lidem krátkozrakost nedělala problémy.

S krátkozrakostí se vypořádali tak, že změnili životní styl. Nevadilo jim to tolik, jako dnes, protože nemuseli řídit auta, nejezdili na motorkách, ani kolech.

Naopak lidé s krátkozrakostí viděli nablízko dobře. A to vedlo k tomu, že byli ceněni v oborech, jako třeba iluminování rukopisů a malování Biblí, kdy se vyžadovaly přesné tahy štětcem. Kdysi lidé nemuseli vidět krátkozrakost jako postižení, ale výhodu.

Více než miliarda, a možná mnohem víc lidí na světě, potřebuje brýle ke korekci různých zrakových vad, ale nemají je. Jedná se o kritický problém veřejného zdraví v rozvojovém světě, kde nekorigované problémy se zrakem mohou bránit vzdělávání dětí, způsobovat dopravní nehody a bránit lidem v práci.

Dnes je situace jiná. V dnešní moderní době si můžeme vybrat mezi brýlemi, kontaktními čočkami, nebo operací, prováděnou přesným laserem, kterou se zkoriguje vidění na optimální stav.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz