Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak si poradit s blokujícími klimaaktivisty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Letzte Generation Österreich/Twitter

Klimaaktivisté blokují silnici.

Na případy mnoha bizarních forem protestů ve jménu klimatické spravedlnosti už bylo možné narazit v mnoha zemích světa od USA až po Nový Zéland.

Článek

Aktivisté bojující s klimatickou změnou se za celou dobu své činnosti dokázali vyznamenat řadou excesů, které mnohdy velice nepříjemně pocítili především ostatní obyvatelé.

Zapalováním aut proti změně klimatu?

Během loňského roku bylo zvláště v Evropě častým úkazem polévání slavných obrazů v galeriích rajčatovou polévkou, olejem nebo třeba bramborovou kaší. Proslula tím zvláště skupina Poslední generace (německy Letzte Generation), aktivní především v německy mluvících zemích a Itálii.

Oblibě se mezi podobně smýšlejícími těšilo také vypouštění pneumatik, pro změnu především v podání skupiny s výmluvně znějícím názvem The Tire Extinguishers. Několik desítek případů vypouštění pneumatik u vozidel SUV bylo letos hlášeno i v Česku, konkrétně v Brně.

Někde ale nezůstalo zdaleka jen u vypouštění pneumatik. V Belgii se loni v několika případech aktivisté uchýlili dokonce k poškozování aut, když prořezávali pneumatiky a ryli vzkazy do laku. Terčem se nepřekvapivě stala vozidla SUV. Některé možná překvapí, že v Německu nedávno zašlo pár lidí ve svém boji za záchranu planety až tak daleko, že zapalovali elektrická vozidla.

Nejednoho z vás určitě napadne otázka, jak zrovna zapalováním aut chtějí tito aktivisté chránit naši planetu, když při tom dochází vytváření emisí CO2 a dalších skleníkových plynů. Boji se změnou klimatu to samozřejmě neprospěje, ale logiku za jejich chováním příliš hledat nemůžeme. Nejlepší by podle těchto lidí byl patrně návrat zpět do doby kamenné.

Blokovat blokádou

Emblematickými se ale v rámci všech těchto akcí za klima staly blokády vozovek a v krajních případech i přilepování k silnicím. Zmíněnou formu protestů patrně pocítilo na vlastní kůži nejvíce lidí, pro které to znamenalo významné zdržení na cestě do školy či práce (v lepším případě) nebo třeba do nemocnice (v tom horším případě).

Důsledky mohou být opravdu nedozírné. Nedávno vyvolala oprávněné pobouření zpráva o tom, jak v Londýně zastavili matku spěchající s dítětem do nemocnice. Potíže se vyskytly také při odlepování lidí od silnice. Někteří z nich se přilepili tak pevně, že je museli ze silnice doslova vysekat a skončili s „asfaltovou“ rukou. Část silnic proto musela být znovu vyasfaltována.

Nejsem si jistý, nakolik dokázaly akce tohoto typu odvrátit negativní důsledky klimatické krize. Cosi mi ale říká, že blokády znamenají pro motoristy vyšší spotřebu benzínu nebo nafty. A vyšší spotřeba těchto paliv znamená i vyšší emise skleníkových plynů.

A to nemluvím o zvýšené spotřebě asfaltu při obnově vozovek. Každopádně ale jisté je, že mnohem lépe, než boj se změnou klimatu zvládají tito aktivisté bránit lidem v normálním silničním provozu.

Co dělat s takovými lidmi?

Je vůbec možné odradit je od toho, aby škodili na silnicích? Naštěstí každá akce zákonitě vyvolá i nějakou reakci a řešení existuje. V Británii už skupina Just Stop Pissing Everyone Off (Přestaňte všechny štvát) ukázala, jak na to.

Její reakcí na blokády v podání skupiny Just Stop Oil byla v Londýně blokáda této blokády. Jednoduše vytvořila uzavřený lidský řetěz, aby znemožnila blokujícím lidem ze skupiny Just Stop Oil provádět jejich činnost.

Klimaaktivistům se tak učinila přítrž. Takže pokud začnou blokády silnic kvůli klimatu znepříjemňovat život řidičům i u nás, nejlepším způsobem, jak jim čelit, je převzít od aktivistů za klima jejich vlastní taktiku: Proti blokádě je nejlepší bojovat blokádou. Vyzkoušeno už jinde za vás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz