Hlavní obsah
Cestování

Není Afrika jako Afrika. Porovnání dovolené v Egyptě a na Kapverdách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

pláž, slunce a pohoda

Srovnání dvou oblíbených turistických destinací. Máte raději Egypt nebo Kapverdské ostrovy? Jaké jsou mezi nimi rozdíly pro nás, turisty?

Článek

Není Afrika, jako Afrika, není dovolená, jako dovolená. V zimních měsících jsme se naučili létat za teplem. Zatímco u nás panují teploty kolem nuly, všechno je studené a šedivé, jen šest hodin letu od nás si můžeme lehnout na sluncem vyhřátý písek a pozorovat moře a palmy. V posledních letech je mimořádně oblíbených několik afrických destinací. Egypt a Kapverdy. Pro ty, kteří se nebojí více než deseti hodinového letu pak i Keňa a Zanzibar. To už je ovšem ta skutečně exotická Afrika, s výlety na Safari a pozorováním divokých zvířat. My bychom rádi srovnali rozdíly mezi těmi dvěma prvními. Srovnání nemá říci, která destinace je lepší podle nás, čtenář sám posoudí, která destinace je mu bližší.

Foto: pixabay

letovisko, slunce a pláž

Egypt, lokalita a historie: Egypt je obrovskou zemí ležící na pomezí severní Afriky a jihozápadní Asie. Na západě sousedí s Libyí, na jihu se Súdánem a na východě s Izraelem a Pásmem Gazy. Východní hranice je zčásti tvořena Rudým mořem, severní pak tvoří pobřeží Středozemního moře. Přestože je zemí s výrazně převládající islámskou vírou, obklopená, vyjma Izraele, stejně nábožensky založenými zeměmi, jezdí sem turisté především za památkami z doby před muslimské. Jistě, někoho mohou zaujmout zdobené mešity a především tradiční trhy, ale hlavním lákadlem zůstávají „tajemné“ pyramidy, sfingy a pozůstatky starých chrámů. Ať už letíte do Hurghady nebo do Marsa Alam, můžete si zakoupit denní výlet za nezapomenutelnou historií staré kultury faraonů.

Foto: pixabay

pyramidy, historie

Kapverdy, lokalita a historie: Kapverdské souostroví je sopečného původu a leží v Atlantském oceánu, kousek od západní Afriky, v úrovni Senegalu. Objeveny a obydleny byly až v roce 1456. V letech 1500–1620 byl ostrov Santiago hlavním překladištěm otroků vyvážených ze západní Afriky. V této době obývali ostrovy Portugalci a afričtí otroci. V následujícím období význam Kapverd v této ekonomické oblasti poklesl. Další rozkvět obchodu s otroky nastal v 18. století, souvisel s dodávkou otroků do anglických kolonií Severní Ameriky. Ve stejném století bylo pobřeží centrem lovců velryb. Ostrovy vydělávaly na vývozu mořské soli a od druhé poloviny 20. století byly pomalu objeveny turisty.

Foto: pixabay

rybáři na ostrově Sal

V posledních dvaceti letech bylo především na ostrově Sal a Boa Vista postaveno mnoho hotelů a ostrovy žijí z turistického ruchu. Ostatní ostrovy zůstávají ještě turisty téměř nedotčené a poznáte zde skutečný kapverdský život. Obyvatelé Kapverd jsou potomci Portugalců, Holanďanů a bývalých otroků. Jsou velmi krásní a hrdí. Velká část obyvatelstva jsou i Senegalci. Ti s sebou přinesli muslimskou víru, zatímco původní obyvatelé Kapverd jsou křesťané. Na ostrovech převládá křesťanství.

Foto: pixabay

vesnice na ostrově Sal

Hotely: u obou destinací jsou hotely srovnatelné. Ať jde o služby, čistotu pokojů nebo celkový dojem z budovy. Možná, ale to je má vlastní zkušenost, bych přidala plusový bod Kapverdám. Mají výhodu v tom, že jsou jejich hotely novější a potrpí si na čistotu nejen pokojů, ale celého areálu i jeho okolí. Při procházce mimo areál nevidíte tolik špíny jako v Egyptě. Animační programy pro děti jsou lépe organizované v Egyptě. Kapverdy mají překrásné programy s tanci a kostýmy večer. I přes den si můžete zahrát s animačními pracovníky fotbal nebo tančit u bazénu. Program je ovšem zaměřený především na dospělé.

Foto: pixabay

hotelový resort v Egyptě

Jídlo: I tady je srovnání u hotelů podobné. Hotely se předhánějí v servírování mnoha druhů pokrmů. U Egypta bych zůstala na hotelu. U Kapverd by byla vyloženě škoda, kdybyste nezkusili nějakou specialitu v restauraci. Ceny jídel se pohybují od 5,- do 15,- euro. I malá restaurace nabízí pětihvězdičkový servis. Restaurace jsou většinou vedené Evropany, především Italy. Kapverdy mají skvělé vlastní víno, a ryby, které dostanete na stůl, jsou zaručeně ještě ten den vytažené z oceánu.

Foto: jana vesela

Kapverdské plody moře

Pláž, koupání a počasí: Tady mezi těmito destinacemi najdeme největší rozdíly. Tedy, v počasí ne. U obou destinací je téměř jisté, že zažijete slunečné dny. V průměru mají totiž obě destinace více než 350 slunečných dnů v roce. Museli byste být obrovskými smolaři, kdyby vám slunce na dovolené nevyšlo. Velký rozdíl je ovšem moře a pláž. V případě Kapverd samozřejmě oceán. U Egypta najdete moře, které bude poměrně teplé i v zimních měsících. Korálový útes kolem Hurghady díky turismu za posledních deset let umírá. Kdo sem jezdí dlouho, může potvrdit. Ale stále je při šnorchlování a potápění na co koukat. U některých hotelů budete mít písečnou pláž a pozvolné koupání v moři, jinde budete potřebovat boty do vody a desítky metrů půjdete po korálu.

Foto: pixabay

Korálový útes v Egyptě

Kapverdy jsou proti Egyptu čistou romantikou. Nejkrásnější fotky pláží si přivezete odsud. Písek, který sem zavál ze Sahary je čisťounký a zlatý. Oceán proti tomu neskutečně tyrkysový až královsky modrý. Pláže jsou široké a celé kilometry dlouhé Můžete jít po pláži celé hodiny a potkáte za tu dobu jen pár desítek lidí. Ale nezapomínejme, že je to oceán. V zimě bude mít kolem dvaceti stupňů maximálně a občas zde budou takové vlny, že bude lepší oceán jen pozorovat. Hotely mají samozřejmě bazény, bez osvěžení nezůstanete. Na Kapverdách si v zimě užijete spíš slunce a vyhřátou pláž bez lidí. Drinky na baru a procházky bez obtěžování prodavačů. S koupáním v oceánu moc nepočítejte. Jestli vám jde ale o pohodu a klid, pak je to místo pro vás. Není neobvyklé pozorovat v oceánu Karety a v dálce velryby, rybářské bárky, užívat si s drinkem plným kapverdského rumu a limetek západy slunce.

Foto: jana vesela

Pláž na ostrově Sal

Okolí, lidé: Pro mnoho z nás je velmi důležitá celková atmosféra destinace. V obou případech vás bude rozmazlovat hotelový personál. Jak se ale budete cítit při procházce mimo areál? V Egyptě je turista lovná zvěř. Všichni na vás budou milí, aby z vás dostali peníze. Někomu ta umělá sladkost vyhovuje a hraje s nimi jejich hru. Někomu je to hrozně nepříjemné. Zažila jsem, že nám prodavač začal nadávat, když jsme mu řekli anglicky, ať nás nechá, že nic nekoupíme. Mně osobně tenhle přístup vadí.

Foto: pixabay

koření na trhu v Egyptě

Na kapverdském ostrově Sal můžete zažít něco podobného. Od rodilých Kapverďanů ne, ti jsou hrdí a nesnížili by se k něčemu takovému. Může se k vám „přilepit“ Senegalec a nenápadně vás navigovat a ukazovat vám cestu až k trhu, kde zrovna náhodou prodává jeho rodina předražené výrobky ze dřeva. Popravdě, nevyrobili je, jak on tvrdí, tyhle dřevěné figurky jsou přiváženy ve velkém ze Senegalu. Na rozdíl od Egypťanů se nebude zlobit, když nic nekoupíte. Na Kapverdách platí heslo „No stress“ a když to nevyšlo s vámi, vyjde to příště. A třeba udělal dojem a vy přijdete zítra. Na procházce po kapverdském městečku se budete cítit volně a bezpečně v jakoukoliv denní i noční hodinu.

Foto: pixabay

Kapverdské ženy jsou krásné, veselé a hrdé

Příroda, okolí: Ani v jedné destinaci nečekejte mnoho zeleně. Palmy a zeleň celkově najdete především kolem resortů. Obě destinace lákají turisty na moře, pláže, v případě Egypta korálový útes. Na Kapverdách se můžete jet podívat na solné jezero, jehož bahno má takřka stejné činky jako bahno mrtvého moře. U obou destinací můžete jet na výlet na čtyřkolkách. Na Kapverdách můžete pozorovat malé žraloky zblízka. V Egyptě s trochou černého humoru ty velké.

Foto: pixabay

Příroda na Kapverdách

Tak co, už jste si vybrali, která africká destinace je vám milejší? Ať už se rozhodnete jakkoliv, přeji vám krásnou a klidnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz