Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hůl na spořivé důchodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Spořit si v důchodu ztratilo smysl

Chystá se léčka na poctivce, kteří si šetří na stáří v penzi formou důchodového spoření. Co proto dostanou ti, kteří jsou už v důchodu, a ti, kteří do něj nastoupí.

Článek

V polovině roku 2024 naběhne do platnosti novela, která si na důchodcích smlsne. Každý, kdo se postavil zodpovědně ke svému stáří a ukládá na důchodové spoření, spláče nad výdělkem, pokud už důchod pobírá. Těmto lidem se totiž přestane vyplácet státní příspěvek. Pokud by chtěli ovšem ze systému odejít a neuběhla nejnižší možná doba spoření, tak přijdou o bonus. A do třetice všeho zlého se jedná o změnu retroaktivní.

Vyjádření šéfa asociace penzijních společností Aleše Poklopa

Takže prostě spadla klec

Jestliže pobíráte starobní důchod, tak je jedno, co máte napsané ve smlouvě, prostě od 1. 7. žádný státní příspěvek už nedostanete. Napadne vás, to bych byl blázen, jdu pryč? Pokud jste, ale nedosáhli na dobu, do které musíte spořit, nedostanete bonus. Týká se to 250 000 smluv, což je úctyhodné číslo. V případě, že smlouva neběží alespoň dva roky, tak nedostanete ani odbytné. Takových smluv je 80 000. Nejspíš vám nezbude než dál házet prachy na účet, jako perly sviním. A pokud vás penze čeká v blízké době? Hned jak do ní nastoupíte, tak máte utrum se státním příspěvkem.

Člověk by si myslel, že když jednou sepíše smlouvu, tak ta smlouva platí, ale ono ejhle, vláda zavelí a smlouva se za běhu přemění. To už nikdo nemůže být jistý ničím. Neleží vám taková smlouva náhodou v šuplíku? Vidíte tam podmínky černé na bílém? Vidíte. Žili jste v přesvědčení, že co je psáno, to je dáno? Především na řádně uzavřené smlouvě? Tak to jste se zmýlili. Toto pořekadlo pozbylo platnosti.

Chtěli jste si spoření uzavřít a čeká vás do pár let důchod?

Tím, že se prodloužila nejkratší možná doba spoření na 10 let, tak počítejte s tím, že jakmile začnete pobírat starobní důchod, přestanete pobírat státní příspěvek. A může to být spousta let. Takže bude zřejmě výhodnější zvolit jinou formu spoření.

Zdroj:

https://www.e15.cz/finexpert/duchody/penzijni-sporeni-zmeny-a-novinky-v-roce-2024-prehledne-1412621

https://www.e15.cz/domaci/lide-v-duchodu-zpetne-prijdou-o-statni-prispevky-k-penzijnimu-pripojisteni-1411958?recombee_recomm_id=480a0521edac70e51fb6aeaaeceec3ac&page=2

https://www.generalipenze.cz/zmeny-v-penzijku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz