Hlavní obsah
Umění a zábava

Peče celá země: Finále pohodové soutěže se odkládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexander Grey / Pexels

Peče celá země.

Tuto sobotu máme pauzu kvůli vysílání Českého lva, takže vítěze pořadu Peče celá země budeme znát až 16. března. Nespokojenci budou moci ještě vyslat několik naštvaných signálů.

Článek

Nechápu výpady na neobjektivnost soutěže Peče celá země. Sama jsem třeba na facebookové stránce tohoto pořadu žádné takové nenašla. Na druhou stranu, se v takovémto formátu o nějaké naprosto striktní spravedlnosti a objektivitě snad ani nedá hovořit. Nikdo z nás diváků výtvory neochutnal, většina ani neví, jak by vlastně měly správně chutnat. Měly by být křehčí nebo vláčnější? Tužší nebo nadýchanější? Nemůžeme k nim ani přičichnout. Můžeme hodnotit pouze vzhled. A každý má jiný vkus. Jednomu se líbí divoké a pestré kreace, jinému umíněnější a elegantnější. Porotci zřejmě výrobky hodnotí podle představ, jak by měly vypadat v té pravé profesionální cukrařině, ale na druhou stranu jsou to také lidé a mají svůj vkus, který se může do hodnocení promítnout. Kreativní výzva není matematická úloha, kde by byly výsledky jednoznačné a měřitelné.

U technické výzvy navíc hodnotí porota výtvory, aniž by tušila, komu patří. Jak by tedy mohla někomu účelově stranit? Mnohem větší prostor k nějakému nadržování, má třeba soutěž Masterchef Česko. Porotci vědí vždy, čí pokrm ochutnávají. A když už jsem u toho Masterchefa, tak zde jsou občas přece jen měřitelné úkoly. Poznávají suroviny podle chuti, nebo vůně, nebo houby, či ryby. A můžeme si říct, jejda, co je toto za kuchaře, ten nikdy nevařil z hub, vždyť nepozná ani hříbek. Jenže to pekařské soutěži není. Není zde žádná měřitelná disciplína. A o tom, co my vidíme, jak to komu jde, jak je rychlý, co všechno zkazí, vyhodí a dělá znovu, nebo naopak už má dávno hotovo a ostatní nestíhají, o tom všem z valné míry rozhoduje střih. Střih dokáže divy a může nám představit soutěžící tak, jak je záhodno pro co největší sledovanost, kolikrát na škodu jednoho, či přilepšení druhého.

Tím chci ovšem říct, že my do toho ani nevidíme, ne jen že výtvory neochutnáme. Tak vůbec netuším, proč nevěřit porotě.

A proč si pořad Peče celá země našel tolik diváků? Třeba je právě láká ten klidný rozměr soutěže. Všichni jsou k sobě zdvořilí, milí, soutěžící si pomáhají a je vidět, že k sobě mají opravdu blízko. Je to jako pohlazení po duši. Z obrazovek sálá pohoda a miluji i proložení klidnými záběry do nakvetlé zahrady. Po vypjatém týdnu je to příjemná chvíle relaxu.

A jak už jsem psala. Na facebookových stránkách pořadu jsem žádnou kritiku nenašla. Diváci jsou s finálovou trojkou spokojeni, nicméně vítězství přejí Vojtovi. Osobně vítězství přeju tomu nejlepšímu.

Zdroj:

https://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/212206/dramaticky-zaver-show-pece-cela-zeme-finale-se-odklada.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz