Hlavní obsah
Názory a úvahy

Už ani větvičku z lesa? Chystaná novela zákona může zakázat sběr větví z lesa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rudolf Jakkel, www.pexels.com

Kam se podíváme, všude samé zákony a novely. Některé z nich jsou ovšem zcela nepochopitelné. Opravdu je nutné zakazovat vše?

Článek

Pokaždé, když jezdím s manželem okolo lesů, bavíme se o tom, jaký je v nich díky malým větvím nepořádek. Kdyby si to někdo posbíral a využil pro vlastní potřebu, vyřešil by problém s nepořádkem v lese a dotyčný by měl teplo. A proč ne? Zase nějaký chytrák přišel s informací, že se s klestím obchoduje. Tak proč si to nevyřeší vlastník lesa po vlastní ose? Co když se s tím nechce obtěžovat? Třeba nechce investovat svůj čas na sbírání malých větviček.

Není snad lepší, aby se les pročistil? Z biologického hlediska tyto malé větve do průměru 7 cm nejsou nějak zvlášť přínosem. Pro hodně lidí ale ano. Můžou s nimi zatopit nebo nasbírat a použít je na oheň, který si na vhodném místě mohou udělat. Dá se pochopit, že může být někdo rozhořčen, že z lesa zmizí veškeré klestí a následně ho prodá, ale to samé přece může udělat i vlastník. Ten to ale nechává roky tak, jak to je. Určitě by se našla nějaká lepší cesta, jak toto vyřešit, než opět rozdávat zákazy.

Určitě by bylo řešením se domluvit s majitelem lesa, zda si člověk může nasbírat klestí pro vlastní potřebu, ale kde takového majitele sežene? Na každém rohu není umístěna cedule s kontaktem na majitele. A než by si člověk našel adresu, tak je zpátky doma. To úplně není řešení. Nedávno jsem četla úvahy o tom, že by se uzavřely lesy pro veřejnost. V podstatě další omezení. Tolik věcí by šlo řešit snadněji a bez zbytečných zákazů. Proč třeba majitelé lesů nevyhlásí na obci možnost sběru klestí? Majitel by mohl být akci přítomen a měl by dohled i nad tím, kolik si toho kdo bere. Akce by byla časově omezena a při větším počtu lidí by byl les čistý za chvilku.

Věřím tomu, že by se našla spousta lidí, která by takovou možnost uvítala a využila. Na některých vesnicích dobře funguje zpravodajství z úřadu nebo informace v hospodách. Kdo má možnost dnes zdarma získat nějaké množství dřeva? A i kdyby si majitel řekl na hlavu nějakou menší symbolickou částku, pořád by to lidé mohli využít. Spokojenost by mohla být na obou stranách. Vše je asi pouze o lidském přístupu. Někdy není jiná cesta než zákaz, ale nemyslím si, že by to měl být i případ sběru klestí z lesů. Kdo chodí do lesa, ví, že je opravdu pěkný pohled na čistý les, kde se nemusíte ohýbat před každou zlomenou větví a skákat přes klestí.

Anketa

Souhlasíte se zákazem sběru klestí z lesa či ne?
Ne, nesouhlasím. Potřebným to může pomoct a majiteli lesa to nijak neublíží.
13,9 %
Ne, nesouhlasím.
77,8 %
Ano, souhlasím.
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 36 čtenářů.

Zdroje:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/548960-nevidana-novela-zakona-male-vetve-budete-moct-sbirat-jen-s-povolenim#dop_ab_variant=1257911&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://poradme.se/index.php?title=Sb%C4%9Br_klest%C3%AD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz