Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lidi, myjte se. Kdo má s vámi v těch tramvajích jezdit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pisalek 00

Tramvaj v Praze

Současné horké dny ihned prověřily, jak to mají někteří z nás s hygienou. Stačilo v posledních dvou dnech nastoupit v Praze do tramvaje nebo autobusu a bylo jasno. Moc lidí to s hygienou nepřehání.

Článek

Bývá to evergreen horkých letních měsíců, ale letošní dubnové počasí překonalo veškeré rekordy. Teploty leckde atakovaly „třicítku“ a nejvíce to bylo poznat v dopravních prostředcích. Nastoupil jsem v pondělí do tramvaje na pražské Národní třídě a chtěl jet na Malou Stranu. Hned následující stanici jsem ale vystoupil a zbytek raději došel pěšky. Ten smrad zpocených těl se nedal vydržet.

Mýdlo a deodorant jako základ

Ano, v horku se potíme všichni. Ale, proboha, máme rok 2024 a mýdlo, deodorant, antiperspirant, případně nějaký parfém, lze koupit v každé drogérii. Není potřeba hned používat Dior nebo Chanel, ale alespoň základní hygienické přípravky rozhodně neuškodí. Zpocený člověk nejen nevypadá pěkně, ale, a to si přiznejme, ani pěkně nevoní. A když se v tramvaji lepí lidé na sebe, je to skutečně „nechuťárna“ první kategorie. A co teprve, když se máte chytit madla, které před vámi svíral nějaký zpocený cestující, nic příjemného.

Cizinci nás mají za neandrtálce

Bohužel, mezi mými známými z ciziny panuje názor, že Češi na hygienu moc nedbají. Nemyslím si to, ale je pravda, že v horkých letních dnech není v pražské hromadné dopravě skutečně o co stát. je ale také pravda, že mnohdy si za horko v dopravním prostředku mohou sami cestující. Otevírají totiž okna, čímž se snižuje účinnost klimatizace, kterou jsou už moderní autobusy i tramvaje vybaveny. A co si budeme povídat, velká prosklená plocha udělá na přímém slunci svoje.

V metru je chladněji

Takže jak cestovat ve vedru v prostředku MHD? Používejte deodorant a antiperspirant. Bude-li ve voze, který je vybaven klimatizací, otevřené okno, zavřete jej. Během pár chvil se ve voze skutečně ochladí. Buďte k sobě ohleduplní. Snažte se na sebe nemačkat a respektujte vzájemný osobní prostor. Ano, v ranní špičce to je v nacpaném metru obtížné, ale v metru zase není takové vedro.

Používejte desinfekci

Jakmile z dopravního prostředku vystoupíte, použijte na ruce desinfekci. Prodává se za pár korun v každém drogerii a rozhodně se vyplatí nosit ji s sebou. Budete tak mít ze sebe mnohem lepší pocit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz