Hlavní obsah
Názory a úvahy

Naši politikové se musí kultivovat, nechceme se dožít atentátu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Většina českých médií se nyní zabývá problémem etiky v politice v reakci na hrůzný atentát na Roberta Fica. Probírá se především chování politických stran a jejich vzájemných nevybíravých útoků.

Článek

Ze strany médií je to naprosto v pořádku, nicméně o výsledku snahy našich novinářů zkulturnit českou politiku by si lidé neměli dělat velké iluze. To potvrzuje zejména novější prohlášení lídra koalice SPOLU Alexandra Vondry (ODS) před evropskými volbami, který nazval své opoziční rivaly užitečnými idioty Vladimíra Putina. Jak vidno, ODS se s nějakou politickou etikou mazat nebude, což konec konců nikdy nedělala ani v minulosti. Pamětníci si jistě vzpomenou na rétoriku občanských demokratů v 90. letech, kdy za jejich hesla - špinavé peníze neexistují – probíhala divoká privatizace bez patřičného legislativního rámce. Kdo tehdy kritizoval zplundrovanou ekonomiku s rozkradenými podniky, byl pak hned nálepkován za kryptokomunistu, byť v této straně nikdy nebyl a s diktátorskou politikou KSČ zásadně nesouhlasil.

Samozřejmě privatizace byla tehdy nezbytně nutná, ale mohla se ubírat i jinými cestami, jako u našich zahraničních sousedů, kdy nebyla zdaleka tak bolestivá pro většinu společnosti, jako u nás. Z historie po roce 1989 fakticky vyplývá, že čeští politici prostě neumí zvládat náročnější společenské změny a závažné krize jako jinde v Evropě. Vždy to naše společnost odnese téměř nejhůře a vzpamatováváme se z toho vždy nejdéle, ať už to byla zmíněná divoká privatizace, finanční krize v roce 2009, covidová krize před 3 lety či ta energetická, kterou stále pociťujeme. A tady se objevuje i další problém, který se musí brát v úvahu v souvislosti se slovenským atentátem. Popletený spisovatel Cintula, který střílel na Roberta Fica, uvedl bezprostředně po incidentu, že se ke svému činu odhodlal také proto, že současná slovenská vláda chce nejen potlačit svobodu projevu, ale i z toho důvodu, že znatelně poklesla životní úroveň. A to je i možné varování pro českou politickou scénu. Naši, zvláště pak pravicoví politikové, totiž neumí potřebné změny uskutečňovat citlivějším způsobem. A ty hlava-nehlava „unikátní ozdravné recepty“ pak vyvolávají negativní až agresivní nálady ve společnosti. Jako poslední případ bych třeba uvedl návrh ODS na výpověď bez udání důvodu, který by po schválení, přivedl jen řadu padesátníků na úřady práce. Proti němu se tak staví i řada dobře zajištěných zaměstnanců ze střední třídy, kteří se cítí být v budoucnu ohroženi.

Dalším aspektem, který nyní dehonestuje českou politiku a má velmi negativní vliv na náladu ve společnosti, jsou naivní lži vládnoucích stran, kterými se snaží uchlácholit veřejnost. Že politici ze všech možných uskupení si před volbami „vybásní“ své cíle, na to si český volič už zvykl a bere to s nadhledem. Pokud ale vládnoucí strana či koalice nepokrytě lže o zásadních záležitostech v oblasti ekonomiky v průběhu svého volební období, je to už na pováženou. Připomeňme si účelové sliby pětikoalice před prezidentskými volbami o tom, že daně se nezvýší a nesáhne se ani na valorizace penzí. Ministr financí pak několik týdnů před schválením konsolidačního baličku tvrdil v seriózních médiích, že daň z nemovitosti se zvyšovat nebude, jelikož by se tak trestali lidé, jež si zakoupili do osobního vlastnictví své byty. Jak to nakonec dopadlo, všichni víme.

Z příspěvků na sociálních sítích či výstupů z různých webových diskuzí vyplývá, že řada lidí by jistě ocenila, kdyby se politici vůči svým oponentům chovali férověji, potřebné ekonomické reformy by prováděli citlivěji a na základě rozumného konsensu i s opozicí, a to ku prospěchu celé společnosti. A také by se měla současná vláda držet známého masarykovského hesla - nelhat a nekrást. (Pozn. autor komentáře není voličem hnutí ANO, SPD či KSČM)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám