Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda musí z chyb policie vyvodit důsledky, jinak si zadělává na problém

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Velký poprask na mediální scéně, ale také v nemalé části veřejnosti, způsobily výsledky šetření GIBS ohledně zásahu policie při tragédii na Filosofické fakultě UK v Praze, jež si vyžádala 14 obětí.

Článek

Ze zmíněné zprávy, kterou přinesla řada médií, například vyplývá, že policejní hlídka měla nedostatečně prohledat místo střelby, kde se pachatel ukrýval a připravoval na svůj hrůzný čin. Neprostudovaly se prý ani záznamy z kamer instalovaných na univerzitě, nepřistoupilo se k evakuaci možného místa útoku a policisté pak v budově nezůstali hlídkovat, i když už panovalo velké podezření, že pachatel předtím zabil svého otce a také další dvě osoby. Nevyužila se patřičně ani veškerá dostupná moderní technika k vyhledání pachatele atd. atd.

Velkou blamáží pak skončilo první vystoupení ministra vnitra Rakušana hned po tragédii, který, aniž znal výsledky šetření zásahu, vychválil policii až do samotného nebe. Přitom bylo hned celkem jasné, že tato chvála nebyla zrovna na místě, když při střelbě zahynulo až tolik obětí. Ze své bývalé praxe mám řadu známých v celém řetězci orgánů trestního řízení. Celkem jednoznačně od nich zaznělo, že se v tomto případě policie dopustila několika fatálních chyb.

„Kdyby se tento případ stal v odlehlé obci někde na Šumavě či v Jeseníkách na některém turistickém zařízení, dalo by se snad přimhouřit oko. Jenže tato tragédie se odehrála přímo v centru Prahy, kde máme k dispozici všechny možné policejní složky a také i tu nejmodernější techniku, včetně té sledovací,“ uvedli například nezávisle na sobě dva soudci, kteří mají zkušenosti s trestním řízením.

Vůbec pak neobstojí argumenty některých vrcholových zaměstnanců ministerstva vnitra (MV) prezentované na různých televizních kanálech, že média či veřejnost nemají do případu zasahovat, jelikož ho už vyhodnotili policejní odborníci. Tedy kulantně řečeno máme všichni držet ústa a krok, i když ta pochybení byla dost závažná a právě pozůstalí po zavražděných nyní vyžadují satisfakci. Mimo jiné i odstoupení ministra vnitra a policejního prezidenta. Z výsledků šetření se máme prý jen do budoucna poučit. Jenže tento případ hromadné vraždy nebyl ojedinělý, ale už třetí v pořadí. Nejprve řádil vyšinutý senior v Uherském Brodě v roce 2015, kdy zastřelil v restauraci 8 hostů a o čtyři léta později zabil masový vrah téměř stejný počet lidí ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Policie ČR si tedy jistě mohla tyto dva výjimečné případy patřičně analyzovat.

Pokud ani z této otřesné kauzy vláda nevyvodí patřičné důsledky s postihem zaměstnanců policie či MV, kteří si počínali laxně nebo neodborně, a mávne nad tím jen rukou, bude právě tato benevolence nebezpečným precedentem do dalších let, kdy policie může znovu podobně chybovat. Pro veřejnost to pak bude znamenat „jasný signál“, že na schopnosti či na spravedlivé vládnutí současné pětikoalice se spoléhat opravdu nelze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám