Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pokud si převlékáte povlečení jednou za měsíc, měli byste se stydět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Nezdá se to, ale v ložním prádle je víc bakterií, než na místech, která jsou pro vás „špinavá“. Pokud ho vyměňujete jednou měsíčně, nemáte se čím chlubit.

Článek

Ložní prádlo je plné bakterií po pár nocích, co v nich spíte. Samozřejmě záleží na faktorech, jako je míra pocení, počet osob v posteli, množství prachu v místnosti, větrání apod. Počas toho, co spíte, z vás odpadává kůže, v matracích jsou roztoči a samozřejmě se práší. Někdy může být ložní prádlo dokonce potřísněno lidskými tekutinami. Podle studií by se prostěradlo i povlečení mělo vyměňovat každé tři dny. A to zejména v případě, že máte nízkou imunitu nebo trpíte nějakou alergií či kožním onemocněním.

Ruku na srdce

Přiznejte se, kdo z vás vyměňuje povlečení jednou za tři dny? Vsadím se, že nikdo. Není na to chuť, čas a takové povlečení můžete za pár měsíců vyhodit, protože bude silně seprané, pokud ho perete, jak se má, při 90 stupních.

Jednou měsíčně je málo

Teď už vám musí být jasné, v jakém stavu musí být ložní prádlo po měsíci. I když nic nevidíme ani necítíme, rozhodně se nejedná o čisté prostředí. Dělala jsem si pro zajímavost soukromý průzkum v mém okolí a opravdu, lidé vyměňují ložní prádlo tak jednou za 3 týdny, pokud pánové žijí sami, klidně i jednou za tři měsíce.

I ti, co mají děti, se s vyměňováním moc nepářou. A zrovna u jejich citlivé kůže je častá výměna nad míru důležitá.

Nejde jen o ložní prádlo

Samotné peřiny a polštáře jsou plné bakterií a nežádoucích organismů, se kterými v posteli spát rozhodně nechcete. Myslete na to a pokud máte dostatečně velkou pračku, klidně v ní oboje vyperte, alespoň dvakrát ročně. Nechte uschnout na sluníčku. Nebo existují speciální místa, kam přikrývku a polštáře donesete a oni vám je vyperou, vydezinfikují a pak si pro ně stačí jen přijít. Dnes už existují firmy, které si pro prádlo sami přijedou a také vám ho doručí zpět. Nemusíte tedy nikam chodit.

Pro zajímavost, cena se pohybuje okolo 500 Kč za čištění, žehlení i praní za jednu peřinu.

Zdroj: autorka článku, brotex, zdenekstanek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Peřina

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz