Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je mi smutno z Nerudové, dvě videa v pár dnech, kde ponižuje političky ANO kvůli angličtině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / Karkanoid1991 / CC-BY-SA-4.0

Danuše Nerudová

Nerudové jsem dříve fandil. Dnes si pod sebou ale podřezává větev kvůli negativní kampani. Některé body tím jistě získá. Jiné, včetně toho mého, ale také asi poztrácí.

Článek

Příchod Danuše Nerudové do politického prostředí byl pro mnohé, včetně mě, něčím vítaným a nadějným. Na české politické scéně se objevila jako čerstvý vítr. Podobně jako byl kdysi Dominik Feri mostem mezi politikou a mladými lidmi, povedlo se i Nerudové svým přístupem a charismatem přilákat mladé voliče a politiku pro ně zatraktivnit.

Dříve méně známá osobnost se asi nejvíce dostala do povědomí širší veřejnosti svou kandidaturou na post prezidentky České republiky v roce 2023. I když ve volbách neuspěla, jistá popularita ji provází dodnes. Tu teď využívá v dalších volbách – tentokrát jako čerstvá členka hnutí STAN do Evropského parlamentu.

Negativní a pozitivní kampaň

Osobně se mi ale zdá, že nějak moc rychle sklouzla Nerudová k negativní kampani. Máte totiž zjednodušeně řečeno dvě možnosti, jak nabrat hlasy. Buď se vychválíte a ukážete voličům své kladné stránky, anebo naopak pomyslně zašlapete konkurenci do země a tím vlastně také zbydou hlasy jen pro vás. Minimálně co se týče angličtiny, vybrala si Nerudová druhou možnost. A za obětní králíky si zvolila Alenu Schillerovou a Kláru Dostálovou.

Alena Schillerová

Začněme u bývalé ministryně financí. Ta z pohledu angličtiny negativně proslula pověstnou větou We will see, tedy v překladu znamenající Uvidíme. Šlo o jedinou reakci Schillerové na dotaz zahraničních reportérů v Bruselu. V Česku se pak strhla lavina posměšných reakcí, která pro jednu z tváří hnutí ANO nebyla rozhodně příjemná.

No a Danuše Nerudová? Anglicky vybavená patrně mnohem lépe. Zároveň tak neváhá a několik let starý „trapas“ Schillerové dokonce používá v jednom ze svých videí v rámci kampaně. Ta s ústředním motivem angličtiny začíná slovy: „A dnes si ukážeme palčivý problém spousty českých politiků v Europarlamentu.“ Video pak končí slovy: „Jak se říká u nás… Myslíte, we wil see? Tak s tím radši do Bruselu nechoďte.“ Přičemž anglická tři slova říká sama Danuše Nerudová.

Klára Dostálová

Konkurentka ve volbách Klára Dostálová se stala také terčem útoku Danuše Nerudové. Byť šlo tentokrát o útok neúspěšný a o to více zbytečný. V jednom z předvolebních duelů právě mezi oběma ženami vytáhla kandidátka hnutí STAN výrok třetí strany na adresu Dostálové o tom, že neumí anglicky. Jenže Klára Dostálová dokázala pohotově zareagovat a přesvědčit nejen její sokyni, že angličtinu ovládá na slušné úrovni.

Zdůrazňuji jen, že tento článek není o tom, zda Alena Schillerová a Klára Dostálová anglicky umí, nebo neumí. Poukazuji pouze na chování Danuše Nerudové v této konkrétní oblasti, která si svým negativně vymezujícím postojem zbytečně koleduje o ztrátu hlasů některých voličů. Byť by třeba jinak mohla Česko reprezentovat velmi dobře. To je ale samozřejmě rozhodnutí každého jednotlivého voliče, který 7. a 8. června vhodí do urny svůj hlas.

Zdroje:

  • iRozhlas.cz. Kde jsou hranice negativní politické kampaně? Volební zákon je ‚bezzubý‘, další regulace v Česku není (publikováno 26. ledna 2023, dostupné ZDE).
  • Seznam Zprávy.cz. Angličtina jako u vysmívané Schillerové. Pět ministrů nezvládne jednání (publikováno 27. prosince 2021, dostupné ZDE).
  • Novinky.cz. Nerudová vstoupila do STAN (publikováno 3. června 2024, dostupné ZDE).
  • Seznam Zprávy. Komentář: Dominik Feri prohrál. Hlavně sebe a svůj odkaz (publikováno 2. listopadu 2023, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz