Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kolik času prospí pes a jak se přitom cítí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Psi mají záviděníhodný život. Prospí celou noc a pak ještě většinu dne stráví šlofíkem a lelkováním.

Článek

Nemyslete si, že máte doma lenocha. Je to zkrátka tak, psi mají větší potřebu spát a odpočívat než lidé. Pochopitelně záleží na jejich věku, kondici a také na typu psa.

Štěňata, stejně jako malé děti, prospí většinu dne, zatímco dospělí psi zhruba půlku, což znamená kolem 12ti hodin, ale klidně i víc. Také senioři a větší psi mají větší potřebu spánku než menší plemena a pracovní psi. Ti jsou zvyklí být ve střehu, kdybych jich bylo potřeba.

Psi jsou známi svojí přizpůsobivostí, a to platí i o spánku. Jste-li během dne v práci a nepotýkáte se zrovna se separační úzkostí vašeho mazlíčka, pak pravděpodobně většinu času bez vás prospí. Ovšem v rušném prostředí, jakým může být třeba útulek, nebo změna režimu v podobě dovolené, pes přizpůsobí i svůj spánkový režim.

Jestli jste prožili nějaký čas ve společnosti spícího psa, určitě jste si všimli někdy až úsměvných projevů jako je přidušený štěkot, cukání pacek, tiché vrčení nebo mlácení ocáskem. Ano, to váš pejsek prožívá svůj sen.

Třeba zrovna vyhrál souboj o klacek s čtyřnohým kámošem nebo honí kočičku. Psi totiž stejně jako my, lidé, během spánku procesují zkušenosti a události z doby, kdy byli vzhůru.

Štěňata, nejen protože spí více, ale i proto, že objevují svět a všechny zkušenosti jsou pro ně nové, mají víc kratších snů než psi dospělí, jejichž sny sice nebývají tak časté, ale zato delší.

I psa mohou přepadnout špatné sny nebo noční teror. Ze spánku sebou háže, naříká, vrčí nebo klidně i vyje. A někdy je to znepokojivá podívaná. Psa ale v takovém případě rozhodně nebuďte, abyste mu ulevili. Mohl by se totiž polekat a ublížit vám.

Pokud se jedná o nahodilou záležitost, nic si z toho nedělejte, i nás občas něco ve snu vystraší.

Psi toho s námi mají, co se spánku týče, hodně společného. Bohužel i spánkovou apnoe. Bostonští teriéři, buldočci a další plemena s krátkými čumáky jsou k této poruše náchylnější. Může ji ale způsobit i genetická zátěž, alergie či nadváha.

Pokud Váš pejsek pravidelně chrápe, a nemyslím tím občasné chrupnutí, které se přihodí každému, vynechává dech se zalykáním či přidušením, má neklidný spánek či zvýšenou únavu a potřebu denního odpočinku, raději se svěřte veterináři. Se spánkovou apnoe není radno si zahrávat.

Ale zpět k veselejším věcem.

I to, jakým způsobem váš pes odpočívá, hodně vypovídá o jeho rozpoložení. Z toho, jestli je stočený do klubíčka, spí na boku s nataženými packami, usnul při hře na zádech nebo si schrupnul v pozici „Batman“ na holé zemi, svědčí o jeho pohodě.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Poloha na boku

Klidně a spokojeně se cítí v poloze na boku s nataženými packami. Je uvolněný a v bezpečí. Nic ho netrápí, ničeho se nebojí a může si dopřát pohodlí. Často takhle natažení spí psi s páníčky v posteli. Mám pravdu, že?

Pozice lva

Je to spíš polospánek či odpočinek s břichem na zemi a hlavou položenou přes packy nebo mezi nimi. Pejsek je připraven ihned se zvednout či vyskočit, bude-li toho zapotřebí. Často takhle odpočívají psi v jiném prostředí nebo pracovní psi.

Superman

Tato pozice je vskutku k zasmání. Pes spí jak dlouhý, tak široký. S břichem připláclým k podlaze a zadními i předními packami nataženými jak jen to jde. Některá plemena, typicky francouzský buldoček, povznesla pozici Supermana do dokonalosti a přední packy si nezřídka složí podél těla. Jako za letu. Tito pejsci jsou většinou stejní rošťáci, jak je legrační jejich poloha. Nutno ale dodat, že bříškem na zemi se také chladí, možná po divokých hrátkách.

Kobliha

I ti, kteří psa nikdy neměli, si takto představí spícího psa. Schouleného do klubíčka s nosem u ocasu. Určitě je jim tak v danou chvíli pohodlně, ale možná jsou také trochu nesví a mají potřebu si chránit své orgány. Velmi pravděpodobně tak bude spát pes, kterého si nově přivedete domů a ještě na vás není zvyklý. Tato pozice jim totiž dodává nejvíc bezpečí ze všech jmenovaných.

Ovšem tím, že se choulí, se také zahřívá, takže mu může být jen chladno.

A to nejlepší na závěr.

Dělej si se mnou, co chceš

Pokud pes usnul na zádech s packami vytrčenými ke stropu, je to možná ještě hravé štěně, ale zcela určitě ví, že mu právě teď vůbec nic nehrozí. Že to nevypadá moc pohodlně? No, nevypadá. Zejména když takhle spí dlouhý a tenký chrt. Ale nebojte, on by neusnul, kdyby mu to bylo nepříjemné.

Ale co máme my, psí rodičové, s gaučáky úplně nejradši, když náš čtyřnohý miláček usne s hlavou v našem klíně. Co k tomu dodat? Snad jen že nám bezmezně důvěřuje a má nás rád.

Samozřejmě existuje široká škála spacích zvyklostí a různé varianty. Dle výše uvedeného si ale můžete sami udělat závěr.

Nesmíme zapomínat, že ať už pes leží jakýmkoli způsobem, spánek a odpočinek je pro něj velmi důležitý. Je to stejné jako s dětmi. Přetažený pes může být protivný a nevrlý stejně jako unavené děcko.

Není třeba polemizovat o tom, že každé psisko potřebuje pohyb a mentální podněty. Ovšem někteří majitelé se domnívají, že čím víc psa utahají, unaví a vybijí jeho energii, tím pro něj lépe.

Nenechte se ale mýlit. Každý pes má jinou potřebu výdeje energie a pokud to přeženete a nedopřejete mu potřebný odpočinek, dosáhnete pravého opaku toho, co jste chtěli. Váš pes bude nervózní a úzkostný s možnými poruchami chování.

A protože to nechcete, raději se občas kochejte pohledem na jeho spánkové pozice a smějte se legračním zvukům ze snu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz