Hlavní obsah
Satira

Nový fenomén: Děti přebírají otěže v domácnostech. Často i bijí svoje rodiče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

O čem se nehovoří - krize rodiny.

Článek

V uplynulém měsíci šokoval veřejnost výzkum, který odhalil, že až 8 procent dětí pravidelně bije své rodiče. A to není všechno - dalších 15 procent dětí jim zakazuje návštěvu kamarádů nebo restaurace. Situace dosáhla takového vrcholu, že i politici začínají jednat. Připravuje se novelizace zákona, která má zakázat dětem, aby mlátily své rodiče nebo prarodiče, a také se chystá silnější podpora neziskových organizací zaměřených na tuto oblast.

Jedním z nejvýraznějších případů je situace jednoho východočeského poslance, který se nedostavil k hlasování ve sněmovně, protože mu dcera zakázala opustit domov, jelikož nezvládal domácí práce. „Myslel jsem si, že jsem v politice proto, abych zlepšoval život občanům, ale jak se ukazuje, v první řadě musím splňovat přísná domácí kritéria své desetileté dcery,“ sdělil vládní poslanec médiím.

Děti v roli domácích diktátorů

Psychologové se snaží přijít na kloub tomu, co způsobilo tento nečekaný vývoj. „Je to zřejmě kombinace digitální doby, ve které děti vyrůstají, a příliš volné výchovy, kterou praktikují rodiče. Když rodič dítěti koupí každý tablet či samrtphone na který si vzpomene, nemůže se následně divit, že si pak to dítě začne suverénně diktovat podmínky,“ říká psycholog Jana Babiš Nerudová.

Děti se tak stávají malými domácími diktátory. „Zakázal jsem rodičům chodit do restaurace, protože tam utrácí naše rodinné peníze a pak mi nekoupí ani blbý tenisky za 12 litrů, jako mají dnes všichni“ přiznává dvanáctiletý Adam. „Kamarádi mojí mámy mi lezou na nervy. Když přijdou, nemůžu v klidu hrát Fortnite. Tak jsem jí prostě zakázal, aby je zvala,“ dodává malý andílek s úsměvem.

Politici a političky zasahují

Politici se rozhodli zasáhnout. Novelizace zákona, která má zakázat dětem mlátit své rodiče nebo prarodiče, je již na stole. „Některé věci prostě nemůžeme tolerovat. Dítě má právo na výchovu a vzdělání, ale nemá právo na to, aby násilně ovládalo svou rodinu,“ prohlásil ministr práce a sociálních věci.

Kromě toho se chystá i silnější podpora neziskových organizací, které se zabývají problematikou násilí v rodině. „Musíme pomoci rodičům, kteří se ocitli v této absurdní situaci. Žádný rodič by neměl být rukojmím svého vlastního dítěte,“ uvedla ředitelka jedné z neziskovek.

Budoucnost domácí politiky

Odborníci se shodují, že situace je vážná a vyžaduje okamžitá opatření. Zatímco děti získávají stále více moci, rodiče se ocitají v roli bezmocných obětí. „Doufáme, že nová legislativa a podpora neziskových organizací pomůže vrátit rodinným vztahům rovnováhu,“ dodává psycholog Jaroslava Machalová-Nováková.

Zdá se, že budoucnost domácí politiky bude záviset na tom, jak rychle se podaří navrátit autoritu rodičům. Do té doby si rodiče budou muset dávat pozor, aby nevypadli z přízně svých malých domácích vladařů. „Je to nová éra, ve které se děti stávají vládci a rodiče poddanými,“ uzavírá poslanec, který se stále snaží získat povolení od své dcery k návratu do sněmovny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz