Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mladí mi nevadí. Problém je starší generace, která si na vše jenom stěžuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Nebe bylo modřejší, tráva zelenější a mládež byla vzorem pro ostatní. Opravdu?

Článek

Má mi vadit mladá generace? Mají mi vadit hloučky kluků a holek, které se někde poflakují, čučí do mobilů a nemají nic na práci? Proč? Když si vzpomenu na svoje mládí, nechovala jsem se jinak. Pravda, měli jsme ve třídě pár trochu vybočujících, značně iniciativních jedinců. Ale zbytek z nás mladých prostě žil přítomností a nic neřešil. Generační střety pro nás byly úplně běžnou, standardní věcí. Dospělým, včetně našich rodičů, se nelíbilo, jak žijeme a co děláme. Byla bych pokrytec, kdybych teď měla nadávat na současnou generaci, když dělá to stejné, co jsme dělali my.

Problém je starší generace

Zastávám názor, ať si každý dělá, co chce. Nikdo nemá právo mluvit jinému do života, do jeho svobody, pokud to nějak nenarušuje nebo neomezuje jeho svobodu. A moji svobodu skutečně nijak neomezuje ani nenarušuje to, že mladí posedávají v parku nebo na lavičkách obchodních center. Mou svobodu dále nijak nenarušuje ani to, že mladí neustále čučí do mobilu, jsou apatičtí ke svému okolí a nechávají se inspirovat trendy ze sociálních sítí. Stejně tak mou svobodu nijak nenarušuje, že mají drahé oblečení koupené z kapesných svých rodičů. Když jim ty peníze dají, ať si za ně koupí třeba Ferrari. Je to jejich věc.

Mnohem větší problém tak mám paradoxně s tou starší generací, která se těm mladým snaží mluvit do života. Která se je snaží přetvářet k obrazu svému a nutit jim, jak mají žít. Najednou je to právě ta starší generace, kdo se snaží někomu narušovat jeho svobodu a jeho život. Proč vlastně?

Kdo že je vychoval?

Starší generace by neměla zapomínat na to, kdo tu mladší generaci vychoval. Ne, nevychovala je škola, nevychovaly je mobilní telefony. Ani sem současná mládež nespadla z měsíce. Kdo je vychoval? Jejich rodiče. A kdo vychoval jejich rodiče? No přece vy, vy z té starší nespokojené generace. Pokud na mladé nadáváte, nadáváte tak trochu i sami na sebe. Protože na tom máte i svůj podíl. Buď jste vy špatně vychovali své děti, nebo vaše děti špatně vychovali jejich děti. Pokud nesouhlasíte, jste pokrytci.

Anketa

Vadí vám chování mladé generace?
Ano vadí mi
5,8 %
Ne, nevadí mi
21,3 %
Určité výhrady k některým mám
61,5 %
Nevím, starám se o sebe
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 621 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz