Hlavní obsah
Rodina a děti

Zakažte dětem létání. Jejich řev nás ruší. To nemají rodiče trochu soudnosti?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Na každé dovolené se může něco pokazit. Když máte ale náladu zkaženou už na začátku vaší cesty, není to zrovna nejlepší start zaslouženého odpočinku. A na vině jsou často malé děti v letadlech. Proč je ti rodiče s sebou tahají?

Článek

Dovolená u moře bývá spojována s chvílemi klidu, odpočinku a relaxace. Člověk na pláži vystaví své tělo sluníčku a poslouchá příjemně uklidňující šumění moře. Jenže Česká republika nepatří mezi státy, které by měly přímý přístup k moři, a tak je třeba za těmito radovánkami cestovat stovky, někdy i tisíce kilometrů. A v dnešní době pohodlnosti si často jako dopravní prostředek volíme letadlo.

Cesta je to únavná a zdlouhavá. Ono se řekne, že letecky jste ve Španělsku u moře třeba i za dvě hodiny. Jenže na cestě strávíte mnohem více času. Musíte se dostat do města, odkud vám letí letadlo, tam se přemístit na letiště. Na tom bychom navíc měli být minimálně s dvou hodinovým předstihem, abychom stihli projít procesem odbavení, kontroly a všech těch dalších nezbytností. Po onom letu pak ještě zbývá dopravit se ze zahraničního letiště do místa ubytování. Na cestě tak můžeme mnohdy strávit klidně i dvanáct hodin.

Člověk se ale těší na dovolenou, a tak nějaký půl den cestování moc neřeší. Cesta letadlem většinou uteče jako voda, obzvlášť když se nám podaří alespoň na chvíli zdřímnout. Jenže už v letadle mohou nastat komplikace, které nás dokážou pěkně vyvést z míry. Snad každý, kdo letadlem pravidelně cestuje, už zažil, že s ním bylo na palubě i malé dítě.

Nemluvíme teď o dětech ve školním a starším věku, které už jsou schopné o sobě rozhodovat a ve většině případů se chovat i racionálně. Mluvíme o dětech, které ještě nemluví, často ani nechodí. I ty totiž můžeme na palubě letadla potkat poměrně často.

V první řadě zůstává rozum stát nad tím, proč jejich rodiče nemají trochu soudnosti. To je opravdu třeba brát půlroční nebo roční dítě na dovolenou. Stejně si z ní nebude nic pamatovat. Rodiče si navíc dovolenou neužijí, protože mít s sebou takto malé dítě na dovolené je velká zodpovědnost a starost. A ještě k tomu je pro děti cesta letadlem v takto útlém věku velmi náročná a stresující.

V druhé řadě ale takové dítě dokáže pěkně znepříjemnit let nejen svým rodičům, ale i všem cestujícím v letadle. Má hlad, je rozmrzlé, nebo mu jen nedělá dobře měnící se tlak v letadle. Takové dítě na to může reagovat jediným způsobem. Začne brečet a křičet. A hned je po klidu a spánku. Celé letadlo je vzhůru, protože se jedni rodiče rozhodli, že jejich nemluvně s nimi musí na dovolenou.

Aerolinky naneštěstí nedoporučují a některé přímo zakazují létání s dětmi mladšími třech měsíců. To nám ale trn z paty nevytrhne. Přestože je létání starším dětem povoleno a všeobecně jim žádné riziko nehrozí, já jako rodič bych tohle svému potomkovi nikdy nemohl udělat. Taková cesta je pro něj totiž jen utrpením.

Jsem pro úplný zákaz dětí v letadlech do určitého věku. Nejnižší hranici, od kdy může dítě do letadla, bych stanovil na tři roky. Do té doby totiž jeho cestování nemá žádný smysl. Pouze to otravuje ostatní cestující a rodičům mění dovolenou v týden plný starostí.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastní zkušenosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz