Hlavní obsah

LOH 2024 Paříž: Přehled zajímavostí blížících se her

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license

„Hry pro všechny“ – tak zní motto 33. letních olympijských her, které se uskuteční V Paříži od 26. července do 11. srpna 2024. Tento článek přiblíží přehled zajímavostí a faktů.

Článek

Historie

  • Paříž bude letní olympijské hry hostit již po třetí. První olympiáda se zde uskutečnila v roce 1900 a jednalo se o teprve druhé letní hry v historii. Další hry město světel organizovalo v roce 1924 jakožto první hry po 1. světové válce. Letos se tak jedná o návrat letních her do francouzské metropole přesně po 100 letech a Francie tak toto výročí oslaví velkolepým sportovním svátkem. Paříž se stane teprve třetím městem v historii, které uspořádá letní olympiádu potřetí (po Londýně a Los Angeles). Celkově to pro Francii bude 10. olympiáda, čímž se společně s Velkou Británií stane druhou nejúspěšnější zemí v tomto ohledu (po USA s 18 olympiádami).
  • Žebříčku nejúspěšnějších olympijských zemí kralují s ohromujícím počtem 2546 medailí Spojené státy americké. Na druhém místě se s odstupem nachází bývalý Sovětský svaz s 1010 cennými kovy, následovaný Velkou Británií (878), Německem (770) a pořadatelskou Francií (768).

Zahájení

  • Poprvé v historii olympijských her se zahajovací ceremoniál neuskuteční na stadionu, nýbrž na řece Seině. Plavba lodí s 10 500 sportovci po 6,2 km dlouhé trase slibuje jedinečnou a originálním podívanou. Do slavnostního ceremoniálu budou zapojeny i světoznámé památky jako katedrála Notre Dame či Eiffelova věž, která se na počest her poprvé ve své historii rozzáří do zlaté barvy. Ceremoniál bude využívat nejmodernější technologie, zahrnující rozšířenou a virtuální realitu. Diváci tak budou moci z pohodlí domova či odkudkoli zažít olympijskou atmosféru ještě intenzivněji. Rovněž se očekává velkolepá show plná hudby, tance, světelných efektů a projekcí. Zapojí se do ní renomovaní francouzští i světoví umělci. Detailní program ceremoniálu zatím není znám (organizátoři ho tají, aby udrželi napětí a překvapili diváky). Nicméně s jistotou se můžeme těšit na jedinečný a nezapomenutelný zážitek, který se zapíše do historie olympijských her.

Novinky

  • Mezi celkově 32 sporty zažijí velkou premiéru breakdance a BMX Freestyle, které se staly olympijskými sporty a mají za úkol oslovit především mladší generace a zdůraznit olympijské hodnoty jako je inkluze a inovace. Mezi „neokoukané“ novinky lze stále řadit také surfing, skateboarding a sportovní lezení, které zažili své premiéry teprve před třemi lety v „covidovém“ Tokiu. Oproti Japonské metropoli bude v programu olympiády chybět karate, baseball, a softball.
  • Bohatě zmiňovaným pojem pořadatelů je „udržitelnost“. Příkladem budiž olympijská vesnice, která bude umístěna pouhých 7 km od centra Paříže a po hrách bude přebudována na trvalé bydlení. Pro dopravu budou pořadatelé využívat výhradně elektromobily a přepravě fanoušků poslouží autobusy na vodíkový pohon.
  • Jak již bylo zmíněno v úvodu článku – motto her zní „Hry pro všechny", čímž pořadatelé zdůrazňují snahu o inkluzi, diverzitu a přístupnost pro všechny.

Další zajímavosti

  • Ceny vstupenek začínají na zhruba 250 korunách a to především na méně atraktivní sporty a méně důležité fáze her (např. kvalifikace). Horní hranice se pak blíží 50 000 korun finálové zápasy v populárních sportech, jako je atletika, tenis, gymnastika a plavání.
  • Maskoty her jsou Phryge a Phrygette. Jsou inspirováni frygickou čapkou, která je ve Francii symbolem svobody a revoluce. Maskoti jsou bezpohlavní a nemají žádné specifické rysy obličeje, čímž mají zdůraznit inkluzi a rozmanitost.
  • Souběžně se zahajovacím ceremoniálem proběhne i tichý ceremoniál určený pro osoby se sluchovým postižením.
  • Běh na 10 000 metrů:Závod povede kolem Eiffellovy věže a dalších památek Paříže, čímž se stane jedinečným zážitkem pro běžce i fanoušky.
  • Poprvé v historii olympijských her budou medaile vyrobeny z recyklovaných kovů, konkrétně z materiálů získaných z elektronického odpadu.
  • V olympijských vesnicích a na sportovištích budou k dispozici roboti, kteří budou pomáhat sportovcům a fanouškům s různými úkony, jako je navigace, překlad a poskytování informací.
  • Zahajovací ceremoniál vypukne v pátek 26. července v 19:30 hodin a slibuje být jedinečným zážitkem.

Anketa

Budete sledovat LOH 2024 v Paříži?
Ano, mám v plánu sledovat kompletní program
100 %
Ano, ale pouze české sportovce
0 %
Ne, olympiádu letos sledovat nebudu
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám