Článek
Tento mýtus byl vytvořen za druhé světové války, kdy piloti britského královského letectva poprvé začali používat radar na zaměřování a sestřelování nepřátelských letadel. Tuto novou technologii chtěli pochopitelně udržet v tajnosti, a tak větší přesnost pilotů začali připisovat právě konzumaci mrkve. To vedlo k dlouhé propagandistické kampani na zlepšení zraku, která víceméně přetrvává až dodnes.
Nicméně i přestože mrkev není zázračná potravina a můžeme mít zdravé oči i bez ní, obsahuje látky, které jsou pro naše oči velmi prospěšné. Prvním z nich je betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Při jeho nedostatku může docházet k šerosleposti. Dále je tento karotenoid potřebný k tvorbě rodopsinu, který nám pomáhá lépe vidět v noci. Další látkou v mrkvi je lutein, díky němuž lze předcházet tzv. makulární degeneraci, což je stav, kdy se člověku postupně rozmazává až ztrácí vidění.
Zdroj: Respekt.cz