Hlavní obsah
Zdraví

Mrkev zlepšuje zrak – mýtus, který stále žije

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Jez mrkev, budeš mít zdravé oči. S těmito slovy se již někdy setkal téměř každý. Myšlenka tohoto tvrzení je sice založena na pravdě, její základ však pochází z mýtu.

Článek

Tento mýtus byl vytvořen za druhé světové války, kdy piloti britského královského letectva poprvé začali používat radar na zaměřování a sestřelování nepřátelských letadel. Tuto novou technologii chtěli pochopitelně udržet v tajnosti, a tak větší přesnost pilotů začali připisovat právě konzumaci mrkve. To vedlo k dlouhé propagandistické kampani na zlepšení zraku, která víceméně přetrvává až dodnes.

Nicméně i přestože mrkev není zázračná potravina a můžeme mít zdravé oči i bez ní, obsahuje látky, které jsou pro naše oči velmi prospěšné. Prvním z nich je betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Při jeho nedostatku může docházet k šerosleposti. Dále je tento karotenoid potřebný k tvorbě rodopsinu, který nám pomáhá lépe vidět v noci. Další látkou v mrkvi je lutein, díky němuž lze předcházet tzv. makulární degeneraci, což je stav, kdy se člověku postupně rozmazává až ztrácí vidění.

Zdroj: Respekt.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám