Hlavní obsah
Názory a úvahy

66 000 důvodů, proč by měl starosta malé obce pracovat pro obec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Beranová

Ilustrační obrázek radnice

Jsme v půlce volebních období a začínáme kalkulovat, jak se nám dva roky od komunálních voleb žije. Vidíte ve své obci posun k lepšímu nebo práce vašeho starosty není vůbec vidět?

Článek

Jsou to dva roky, kdy po naší zemi chodili kandidáti na starosty dům od domu a říkali, co by chtěli pro svou obec udělat. Slibovali nám lepší zítřky a obrovské změny k lepšímu. Pokud kandidáti nechodili dům od domu, snažili se nás oslovit přes sociální sítě a v médiích dávali rozhovory. Tehdy byli nynější starostové vidět. Ale dnes?

Jsou dva roky od voleb a za komunálními politiky by měla být vidět práce. Ale je tomu tak všude? Sama jsem si ve svém okolí malých změn všimla. Ale o tom, kolik úsilí to nás, občany, stálo, se raději vyjadřovat nebudu. Vím, spousta práce politiků není vidět. Ale něco by být vidět mělo. Proč tomu tedy tak není? Proč vidíme výsledky dvouleté práce našich starostů nyní, když se blíží krajské volby, ve kterých kandidují? Neměla by být páce vidět i jindy?

V naší obci proběhlo mnoho malých změn. Většina novinek ve prospěch obce se po volbách slibně rozjela a lidé se těšili na lepší žití. Ze začátku to tak i vypadalo. Ale nyní? Krajské volby jsou za rohem a místo skutků se začíná rozjíždět kampaň, která má nejednoho starostu dostat ještě výš. Za starosty zůstává spousta rozdělané práce, jejíž dokončení je v nedohlednu. A když se kus práce dotáhne do konce, dají vám k podpisu smlouvu, která vás k ničemu nezavazuje a o tom, že by byla ku prospěchu obce, se také vůbec hovořit nedá. Ale proč by to starostové řešili? Vždyť smlouvu připravil právník. A za dva roky, kdy budou další komunální volby, bude tento skutek občany už dávno zapomenut.

Kdyby starostové pracovali zadarmo, ještě jejich laxní chování pochopím. Ale vždyť neuvolněný starosta obce do 1 000 obyvatel má měsíční příjem podle tabulek 66 458 Kč a uvolněný starosta téže obce, který má další vedlejší příjmy, má starostovský plat 39 884 Kč. Za tuto sumu by mohl pro obec pracovat. Měl by chtít pro obyvatele lepší služby a vyžití. Tak proč tomu tak není?

Krajské volby máme za rohem a napříč Českou republikou se rozjíždí velká kampaň politiků. I díky této skutečnosti musel vzniknout tento článek. Nedalo mi to, protože ve svém okolí vidím, jak se stávající starostové, kteří se mnohdy stali starosty před dvěma roky, místo na svou štědře placenou práci začínají soustředit na krajské volby, od nichž si slibují další politickou pozici. Nevím, zda je ku prospěchu nás, občanů, abychom volili sběratele funkcí. Netuším, proč mají někteří lidé potřebu slibovat a na své sliby zapomenout ve chvíli, kdy chtějí jít ještě výš, jako by ani neviděli, že pokud nás zklamou jako starostové, jako krajské zastupitele je nejspíše chtít nebudeme. Ale je to jejich rozhodnutí. Navíc toto chování je vzorové pro širokou skupinu jedinců. Copak se opravdu nenajde člověk, kterému by tak záleželo na vlastní obci, aby se o ni opravdu dobře postaral?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz