Hlavní obsah
Rodina a děti

Blog SORRY Montessori: 1. díl – Trend nebo cesta k úspěšnému rodičovství?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 8 Lie

Pojďme si popovídat o Montessori výchově. Opravdu přináší dětem štěstí a úspěšný start do života? Nejde jen o nástroj, jak uklidnit zoufalé matky, že dělají vše nejlepší pro své dítě? Má tato výchova smysl?

Článek

Já svému dítěti nekupuji panenky Barbie, Keny, lego sety, ani ty hračky, na něž vidíte před Vánocemi spoustu reklam a které za tři dny skončí v rohu. Nic mu nekrájím, to se musí naučit sám. (Dítě v batolecím věku si tedy cpe do pusy nepřiměřená sousta, plive je po zemi a dusí se jimi.) Žádné obyčejné deskové hry typu Člověče nezlob se!, všechno musí být posvěceno doporučením od rádoby pediatra na obalu, o němž není na internetu nikde ani zmínka, a označeno nálepkou „Montessori výchova“.

V posledních letech se jedná o boom ve výchově, na jednu stranu, když se to s tím nepřežene, má tento styl výchovy něco do sebe. Například se má dítě vést k samostatnosti, což by některým nevycválancům velmi prospělo, když jim v patnácti maminka maže svačinku, uklízí pokojíček a nosí mu oběd až do postele, následně se od svého princátka dozví, že si objednal fast food, a ať mu pro to dojde ke dveřím, teď má mnoho práce s hraním Fortnitu.

Tato výchova klade důraz na vzdělání dětí. Tím pádem žádné vymývání mozku Tik Tokem, kde se dítě dívá na švihlou ženu, jenž leze po čtyřech a chová se jako pes. Pěkně se učíme, o zvířátkách, o vesmíru, o všem kolem nás. Nejde ale pouze o znalosti v hlavě, dítě by mělo být též manuálně zručné, nechat ho oloupat si banán, zkusit zavázat tkaničky u bot, dodržovat nějaký časový harmonogram nebo ho nechat dělat jednodušší domácí práce.

Každé dítě je jiné, proto bychom děti neměli srovnávat mezi sebou či o nich říkat, že jsou nešikovné. Nikdo neumí vše, to, že mu něco nejde, neznamená, že je úplně levé, v další činnosti bude třeba excelovat. S dítětem bychom se měli snažit jednat po dobrém, jednat s nimi na rovinu. Ublížit však mohou i pozitivní věci, jako je například chvála, s ní bychom to neměli přehánět, potomka raději povzbuďme pár slovy, než se půl hodiny rozplývat nad každým maličkým úspěchem.

Na tomto způsobu výchovy se dá mnohé vyzdvihnout a rozhodně nejde o žádný tajný kult matek, jenž chtějí ze svého batolete vychovat mesiáše 21. století. Má ale i stinné stránky, které nemusí být na první pohled vidět, proto čtěte i další díly, rozebereme si další plusy i minusy této výchovy, nebo se zamyslíme, zda si někteří obchodníci z této záležitosti neudělali pouhý byznys, kde se točí velké peníze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz