Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Blog SORRY Montessori: 2. díl – Aneb jak rodičům vyluxovat peněženku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 8 Lie

Pojďme si popovídat o Montessori výchově. Opravdu přináší dětem štěstí a úspěšný start do života? Nejde jen o nástroj, jak uklidnit zoufalé matky, že dělají vše nejlepší pro své dítě? Má tato výchova smysl?

Článek

Pojďme se znovu zamyslet nad Montessori výchovou. V prvním díle jsme víceméně načali o co jde. Dnes se ale spíš zamyslíme nad tím, zda nejde pouze zlatý důl pro obchodníky, jenž získají peníze z úzkostlivých rodičů. Nedávno jsem totiž na internetu narazila na stránky, kde je možné zakoupit spoustu možných věcí, které vám s výchovou dítěte údajně pomohou (https://montessorihracky.cz/cs/) a pak, když jsem se podívala na web, našla jsem pár dalších takových, včetně kurzů (např. https://www.erudio-montessori.cz/diplomovy-montessori-kurz-2023/), kde za rok spláchnete do záchodu 90 000 Kč, ani nemrknete. To jen čistě za to, že někam přijdete s dítětem a budete poslouchat rady rádoby diplomované ženy, jenž nemá s dětmi žádné zkušenosti a přežvýká Vám nějakou psychologickou příručku, kterou dostanete zdarma k objednávce kojenecké výživy.

Jestli má Montessori výuka dítě něco naučit, tak je to v první řadě ponaučení, že nic není zadarmo. Když se podíváte na výše zmíněný odkaz, kde se prodávají různé pomůcky a hračky, zaráží mě několik věcí. V první řadě jsou ceny. Za blbý kus dřeva se třemi provázky (https://montessorihracky.cz/cs/nienhuis-montessori/6669-nienhuis-copanek.html), zde prodávající chce 1 330 Kč, táto hračka slouží k tomu, aby se dítě naučilo zaplétat copánek. Podobnou hračku, za kterou máte tři balení plenek Pampers, by zvládl vyrobit snad každý z kusu dřeva nebo kartonu a tří provázků. U ostatních produktů jsou ceny naprosto přitažené za vlasy, za tzv. lopatku se smetáčkem na úklid stolu, požadují na stránkách přes dva tisíce (https://montessorihracky.cz/cs/prakticky-zivot/10011-nienhuis-smetacek-s-lopatkou-na-uklid-stolu-8719924047047.html). Spousta jiných produktů, by se dala hravě nahradit za „dospělácké“ verze, místo pidi konvičky za pár stovek, by se koupila obyčejná konev v zahradnických potřebách a nic by se nestalo.

Další věcí, jenž mě zaráží, jsou rozměry. Rozklikla jsem několik produktů a kromě barvy nebo materiálu nikde neuvedou přesné rozměry. Pouze snad u židličky uvedou v názvu třeba 26 cm, což je výška, ve které se nachází sedací část od země, jinak nic. Na těchto stránkách navíc prodávají i nábytek Montessori, který se zdá značně předražený a opět by se dal nahradit věcmi z jiných e-shopů, např.: tento malířský stojan (https://montessorihracky.cz/cs/montessori-nabytek/7658-nienhuis-malirsky-nastavitelny-stojan-oboustranny.html), jehož obdoba by se dala pořídit za tisícovku v jiném obchodě, se zde prodává za 11 000 Kč, alespoň už tady konečně máme nějaké rozměry, přestože nám toho moc neřeknou.

Kromě kurzů s lektory a hraček do domu, nesmíme ani opomenout, že existují i různé semináře, on-line kurzy, dílničky a příručky, které se občas prodávají za nemalé částky. I když si říkáte, že příručka pro rodiče za tři stovky je podle Vás skoro za hubičku, podívejte se, zda není pouze na určité období života dítěte. Mnohdy je první příručka o výchově od narození do tří měsíců, pak od tří měsíců do půl roku a takto můžeme pokračovat. Na výchově dítěte by se šetřit nemělo, ale tohle už je vážně přes čáru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz