Hlavní obsah
Rodina a děti

Blog SORRY Montessori: 3. díl – Maria Montessori

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.weareteachers.com/maria-montessori/

Ještě jsme si neřekli, kdo vlastně stál za vznikem a teorií Montessori výuky, proto si myslím, že je čas vše napravit. Dnes se dozvíte, kdo stojí za zrodem a kdo to byl.

Článek

Za zrodem Montessori výuky stála žena, italská pedagožka, filozofka a vědkyně Maria Montessori. Ta se narodila 31.8.1870, během svého života, kdy se věnovala kariéře, procestovala kus Evropy a zemřela v Nizozemsku ve svým 81 letech.

Její kariérní život začal v roce 1896, jako první žena byla promována doktorkou medicíny v Itálii, po té dělala asistentku na Univerzitní psychiatrické klinice v Římě, kde se zaměřila na výchovu mentálně postižených dětí. Pracovala jako vedoucí školy pro vzdělávání léčebných pedagogů a zároveň prováděla praxi dětské lékařky v Římě. Později vedla katedru antropologie na univerzitě v Římě. Dne 6. ledna 1907 otevřela Dům dětí určený pro chudé děti předškolního věku. Poprvé začala rozvíjet své metody a materiál pro smyslovou výchovu vytvořený původně pro děti mentálně retardované, školní materiál k nácviku čtení, psaní a počítání. Nechávala děti provádět běžné činnosti (utírání prachu, zametání…).

Od roku 1908 se Maria věnovala okolo čtyřiceti let čistě své nové metodě výchovy dětí, v Římě založí asociaci Opera Montessori, aby mohla své metody šířit dál. O rok později vydá knihu, kde shrnuje své myšlenky a vědecké poznatky, které posbírala při práci s dětmi. Kniha se dostala i mimo Itálii, je přeložena do dvaceti jazyků. Její práci obdivuje i Sigmund Freud.

S nástupem druhé světové však po velkém úspěchu přijde zvrat. S nástupem fašismu se zavřou její školy, v Rakousku a Německu se ve velkém pálí její knihy. Sama Maria utíká do Indie, ke sklonku života přijede do Holandska, kde také o něco později zemře.

Přestože si někteří myslí, že se jedná o výdobytek poslední doby, tato metoda je stará už přes sto let. Příště si rozebereme, co přesně chtěla Maria Montessori, aby její výuka obsahovala a splňovala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz